4/5/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην παρουσίαση του συγχρηματοδοτούμενου έργου «Επιδότηση υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας στο πλαίσιο συμφιλίωσης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής»
04/05/2012


Οι πολιτικές συμφιλίωσης οικογένειας και εργασίας αναδεικνύονται ως ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία στην προσπάθεια για καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος της γυναίκας και για αποτελεσματική ένταξη των γυναικών στην εργασία και στην οικονομία. Σειρά από μελέτες έχουν καταδείξει τα εμπόδια που συναντούν μπροστά τους οι εργαζόμενες μητέρες για την ένταξη και παραμονή τους στην αγορά εργασίας.
Σε πολλές χώρες τις Ευρώπης ο άντρας είναι ο «κουβαλητής» της οικογένειας, ο οποίος εργάζεται σε πλήρη απασχόληση ούτως ώστε να παρέχει τα απαραίτητα στα άλλα μέλη της οικογένειας, ενώ η γυναίκα έχει την κύρια ευθύνη για την παροχή φροντίδας στα εξαρτώμενα μέλη της. Για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον ρόλο αυτό, οι γυναίκες είναι αυτές που είναι πιο πιθανό να επιλέξουν να απέχουν από την αγορά εργασίας.

Παρά το γεγονός ότι σταδιακά οι κοινωνικοί ρόλοι αλλάζουν και οι άντρες εμπλέκονται περισσότερο με την παροχή φροντίδας στα παιδιά ή και άλλα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας, οι γυναίκες ακόμα θεωρούνται ως οι κυρίως υπεύθυνες για τον ρόλο αυτό. Σημαντικό παράγοντα στην απόφαση της γυναίκας να ενταχθεί στην αγορά εργασίας διαδραματίζει το υποστηρικτικό οικογενειακό δίκτυο, αλλά και η διαθεσιμότητα και η οικονομική προσβασιμότητα σε δομές φροντίδας.

Επίσης, σημαντικός παράγοντας στην απόφαση εξεύρεσης ή παραμονής στην εργασία αποτελεί ο αριθμός και οι ηλικίες των παιδιών. Γυναίκες με μικρά παιδιά, ιδιαίτερα προσχολικής ηλικίας, είναι πιο πιθανό να επιλέξουν μειωμένο ωράριο εργασίας, ή ακόμα και να απέχουν από την αγορά εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να ανταποκριθούν στους ρόλους φροντίδας που έχουν.

Το γεγονός ότι η Κύπρος θεωρείται ως μια από τις χώρες της ΕΕ με υψηλό κόστος φροντίδας, ιδιαίτερα για μικρά παιδιά, επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα γυναικείας απασχόλησης αφού η οποιαδήποτε εργασία καταντά ασύμφορη, ειδικά αν υπάρχουν πέραν του ενός μέλη που χρειάζονται φροντίδα. Επιπλέον, οι ώρες λειτουργίας των υπηρεσιών φροντίδας παιδιών συχνά δεν ταυτίζονται με τις ώρες εργασίας των γονιών ώστε πραγματικά να εξυπηρετούν τις ανάγκες τους.

Στα πιο πάνω μπορεί να προστεθεί και το σημαντικό χρηματικό κόστος που υπάρχει όταν οι γονείς επιλέξουν να χρησιμοποιούν υπηρεσίες φροντίδας του ιδιωτικού τομέα, ένα θέμα που απασχολεί πολλές ευρωπαϊκές χώρες, εφόσον αποτελεί επιπλέον αντικίνητρο στη γυναικεία απασχόληση με δεδομένο ότι οι εργοδότες σπάνια προσφέρουν υπηρεσίες φροντίδας ή σχετικά βοηθήματα.

Στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας γίνεται ειδική μνεία στα θέματα των ίσων ευκαιριών για τις γυναίκες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε πολιτικές που προωθούν
:
·
Την πλήρη και αποδοτική απασχόληση των γυναικών, με κατοχυρωμένα δικαιώματα.
·
Την ανάπτυξη θετικών δράσεων για ίσες ευκαιρίες μεταξύ ανδρών και γυναικών στην εργασία.
·
Την καταπολέμηση, βάσει ειδικού σχεδίου, των εμποδίων για πρόσβαση των γυναικών στην απασχόληση και γενικά στην αγορά εργασίας.
Στα πλαίσια της υλοποίησης των στόχων αυτών, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει προχωρήσει
, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση του Νόμου για την προστασία της μητρότητας και της γονικής άδειας, στην εισαγωγή, στα πλαίσια του Σχεδίου Κρατικών Χορηγιών, σχεδίου επιδότησης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για λειτουργία προγραμμάτων φροντίδας εξαρτωμένων μελών και σχεδίου επιδότησης του μισθολογικού κόστους εργασίας για γυναίκες με εξαρτώμενα που επιλέγουν ευέλικτες ρυθμίσεις απασχόλησης. Επίσης, η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού εφαρμόζει ειδικά σχέδια κατάρτισης και απόκτησης εργασιακής πείρας για το αδρανές γυναικείο εργατικό δυναμικό.
Το έργο «Επιδότηση υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας στο πλαίσιο συμφιλίωσης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής», το οποίο παρουσιάζουμε σήμερα, προστίθεται στα πιο πάνω μέτρα και στοχεύει στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε απασχόληση οικονομικά αδρανών και άνεργων γυναικών που έχουν την ευθύνη φροντίδας των εξαρτώμενων μελών της οικογένειάς τους.

Οι οικονομικά αδρανείς ή άνεργες γυναίκες, αφού ενταχθούν στην αγορά εργασίας, θα επιδοτούνται για το κόστος φροντίδας των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας τους με βάση το μηνιαίο ακαθάριστο εισόδημά τους από εργασία και με καθορισμένα ανώτατα ποσά.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επιδιώκει μέσα από αυτό το σχέδιο:

·
Την ένταξη στην αγορά εργασίας γυναικών που επιβαρύνονται με τη φροντίδα εξαρτώμενων μελών της οικογένειας τους.
·
Την αναχαίτιση της ανεργίας.
·
Την απόκτηση εισοδήματος.
·
Τη μείωση του κινδύνου φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το σχέδιο έχει συνολικό προϋπολογισμό €3.171.600 και στόχος είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης στην εργασία 1.200 οικονομικά αδρανών γυναικών. Την ευθύνη υλοποίησης του έργου έχουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.
Μέσα από το έργο, πέρα από το πρακτικό αποτέλεσμα στο οποίο στοχεύουμε, αναμένουμε να εξάξουμε σημαντικά συμπεράσματα αναφορικά με τη διασύνδεση κόστους και ποιότητας υπηρεσιών φροντίδας και της ένταξης των γυναικών στην αγορά εργασίας. Η οικονομία έχει ανάγκη από το γυναικείο δυναμικό όπως και οι γυναίκες έχουν ανάγκη την εργασία στη διαδικασία οικονομικής και κοινωνικής χειραφέτησης και δημιουργικής αξιοποίησης των ταλέντων και δεξιοτήτων τους. Η εκπλήρωση αυτών των στόχων εξαρτάται από τη δυνατότητα των φορέων της κοινωνίας να δίνουν τα μέσα για υπερπήδηση των εμποδίων που συναντούν οι γυναίκες στην πραγμάτωση αυτών των στόχων. Κάθε νέα πολιτική που στοχεύει στη συμφιλίωση εργασίας και οικογένειας είναι μια σημαντική συνεισφορά σε αυτή τη διαδικασία.