2/5/12

Ο Υπουργός Γεωργίας συναντήθηκε με Ευρωβουλευτές - Μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωκοινοβουλίου
 
02/05/2012


Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης είχε σήμερα συνάντηση με Ευρωβουλευτές - Μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωκοινοβουλίου, στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, στην παρουσία της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Γεωργίας κας Αίγλης Παντελάκη και υπηρεσιακών παραγόντων.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Υπουργός και η Ευρωβουλευτής κα
Christina Gutierrez Cortines προέβησαν σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

Στη δήλωση του ο κ. Αλετράρης ανέφερε: «Είχαμε μια πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση με τους Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, στους οποίους παρουσιάσαμε το πρόγραμμα της Κυπριακής Προεδρίας. Επικεντρωθήκαμε στα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν την Κυπριακή Προεδρία, που είναι το θέμα της προστασίας των υδάτινων πόρων και το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Τα θέματα αυτά θα απασχολήσουν και το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος στις 7 και 8 Ιουλίου.


Επίσης, ενημερώσαμε τους Ευρωβουλευτές και για τα υπόλοιπα θέματα που θα χειριστεί η Κυπριακή Προεδρία, όπως είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, η βιοποικιλότητα και τα απόβλητα. Αναφερθήκαμε δε στις διεθνείς υποχρεώσεις της Κύπρου για την κλιματική αλλαγή και για τη βιοποικιλότητα, θέματα για τα οποία θα πραγματοποιηθούν διεθνή συνέδρια στο Κατάρ και στην Ινδία
, αντίστοιχα.

Μιλήσαμε με τους Ευρωβουλευτές και για τις προγραμματιζόμενες συναντήσεις που θα έχουμε στην Κύπρο μαζί με τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τις σχετικές δημοσιογραφικές διασκέψεις που θα διοργανωθούν, αλλά και για τις συναντήσεις με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.


Τέλος, αναφερθήκαμε στην προγραμματισμένη συνάντηση για τις
10 Ιουλίου με όλη την Επιτροπή Περιβάλλοντος στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα της Κυπριακής Προεδρίας. Δεχθήκαμε αρκετές ερωτήσεις από τους Ευρωβουλευτές που αφορούν την εφαρμογή των περιβαλλοντικών Οδηγιών στην Κύπρο, όπως είναι η Οδηγία – Πλαίσιο για τα νερά, η Οδηγία για τα απόβλητα και η Οδηγία για τα πουλιά, και με τη βοήθεια όλων όσων συμμετείχαν στη συζήτηση – των Διευθυντών Τμημάτων του Υπουργείου και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου αλλά και άλλων Υπουργείων – δόθηκαν ικανοποιητικές και διαφωτιστικές απαντήσεις.

Αναφορικά με το θέμα της παράνομης παγίδευσης πουλιών, για το οποίο έγινε σχετική συζήτηση με τους Ευρωβουλευτές, θα ήθελα να
τονίσω ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν ανέχεται ούτε καλύπτει την παράνομη παγίδευση. Μάλιστα τον περασμένο Οκτώβριο διπλασιάσαμε τόσο τις χρηματικές όσο και τις ποινές φυλάκισης για παράνομη παγίδευση και είναι οι πιο μεγάλες ποινές που υφίστανται αυτή τη στιγμή σε κράτος μέλος της ΕΕ».

Από την πλευρά της η κα
Cortines, είπε, μεταξύ άλλων: «Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωκοινοβουλίου θέλει να βοηθήσει και να μοιραστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία τις ευθύνες, να ακούσει και να μάθει απόψεις εν όψει της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Βλέπουμε ότι η Κυβέρνηση της Κύπρου καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να εφαρμόσει κάποιες ευρωπαϊκές Οδηγίες όπως αυτή που αφορά τα νερά, αυτή που αφορά τα απόβλητα – που αποτελεί ένα πολύ μεγάλο θέμα – αλλά και στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Υπό αυτό το φως, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι όπως επίσης και για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για να αλλάξει το ενεργειακό μοντέλο, να χρησιμοποιήσει την ηλιακή ενέργεια – που αποτελεί μια έξυπνη λύση, μια 'χρυσή υπόσχεση' την οποία εφαρμόζουν οι Μεσογειακές χώρες όσον αφορά τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν να αλλάξουν εύκολα παραδοσιακές νοοτροπίες όπως αυτές που σχετίζονται με την παράνομη παγίδευση πουλιών, γεγονός το οποίο μας ανησυχεί ιδιαίτερα ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην ΕΕ γνωρίζουμε όμως ότι όλα είναι μια συλλογική προσπάθεια και έχουμε συλλογικά πλεονεκτήματα. Μοιραζόμαστε το μέλλον, το περιβάλλον και τις κοινές προσπάθειες προς την κατεύθυνση της βιοποικιλότητας.


Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι είχαμε έναν πρωτοφανή
, εποικοδομητικό και μακρύ διάλογο σήμερα με τον κ. Υπουργό. Η γεωργία στην Κύπρο αναπτύσσεται, σε ένα νησί στο οποίο επικρατεί συνήθως ξηρασία και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να βοηθήσουμε τη χώρα.

Η Κύπρος είναι ικανή και θα καταφέρει να έχει μια επιτυχημένη Προεδρία και θα έχει τη στήριξή μας».

Στη συνέχεια, κληθείς να αναφέρει τι μπορεί να γίνει περαιτέρω όσον αφορά τον περιορισμό της παγίδευσης πουλιών, ο κ. Αλετράρης είπε: «Πρέπει να παραδεχθούμε ότι αυτή η δραστηριότητα είναι ντροπή για τη χώρα μας, αλλά έχει τις ρίζες της στη νοοτροπία των Κυπρίων εδώ και χιλιάδες χρόνια και έτσι δεν είναι εύκολο να αλλάξουμε τη νοοτροπία από τη μια μέρα στην άλλη. Θεωρώ ότι το πιο ισχυρό μας όπλο είναι τα πρόστιμα. Μπορούμε να αυξήσουμε τις περιπολίες και τους ελέγχους μας αλλά πρέπει να κατανοήσουμε ότι μια μοιρασμένη χώρα, όπως η Κύπρος, έχει να αντιμετωπίσει τη Γραμμή κατάπαυσης του πυρός, η οποία δεν είναι υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας, τις Βρετανικές Βάσεις, οι οποίες δεν είναι υπό τον έλεγχό μας παρότι λαμβάνουμε βοήθεια σε αυτό τον τομέα από την αστυνομία των Βάσεων. Δεν είναι λοιπόν και τόσο εύκολο θέμα».

Ερωτηθείς γιατί δεν κινούμαστε προς την κατεύθυνση του να τιμωρούμε και όσους ενθαρρύνουν τη διοχέτευση των αμπελοπουλιών στην αγορά και στα εστιατόρια, ο κ. Αλετράρης αναφέρθηκε στους αριθμούς που δόθηκαν κατά τη συνάντηση με τους Ευρωβουλευτές από μέρους της Υπηρεσίας Θήρας που καταδεικνύουν ότι έχουν καταγγελθεί πέραν των 3.000 ατόμων για παράνομη παγίδευση πουλιών αλλά και πέραν των 25 εστιατορίων που σερβίρουν αμπελοπούλια, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα άρχισε τον τελευταίο καιρό να προσεγγίζεται από όλες τις πλευρές.

Κληθείσα να αναφέρει σε τι πρέπει να εστιάσει η Κυπριακή Προεδρία σε σχέση με τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον, η κα Cortines υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει πολύ έδαφος για την εισαγωγή νέων ιδεών, αφού μια Οδηγία για να ολοκληρωθεί χρειάζεται τρία ή τέσσερα χρόνια. Και πρόσθεσε: «Η Κύπρος θα αναλάβει κάποια πράγματα που ήδη τρέχουν, μπορούν να υπάρξουν κάποιες αλλαγές. Ένα από τα κύρια θέματα της Κυπριακής Προεδρίας θα είναι η οδηγία για το νερό και το νέο 'blueprint'. Είμαι πολύ ευχαριστημένη, για παράδειγμα, που υπάρχει ήδη πολιτική για την τιμολόγηση του νερού γιατί η τιμολόγηση του νερού είναι ένα από τα θέματα του 'blueprint' και ήδη εργάζονται στην Κύπρο πάνω σε αυτό το θέμα και έχουν σχετική εμπειρία».

Η κα Cortines αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στην Ευρώπη υπάρχει συνεργασία, με ειδική αναφορά στη Δανία, η οποία θα βοηθήσει την Κύπρο σε θέματα περιβάλλοντος. «Στην Ευρώπη εργαζόμαστε σαν μια ομάδα», συμπλήρωσε.

Σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και το γεγονός ότι στην Ευρώπη ανησυχούν πολύ γι’ αυτό το θέμα εξέφρασε τη θέση ότι η καινοτομία, όχι μόνο η τεχνολογική αλλά και η καινοτομία στον τρόπο διακυβέρνησης και διαχείρισης του περιβάλλοντος και της γεωργίας, είναι ιδιαίτερα σημαντική για το μέλλον της Ευρώπης.

Τέλος, η κα Cortines εξέφρασε την ικανοποίηση της για το εύρος της γνώσης που επέδειξαν οι λειτουργοί του Υπουργείου κατά τη συνάντηση. «Γνωρίζουν πολύ καλά τα πάντα και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι», κατέληξε.