28/4/12

Διεξαγωγή δημόσιας συζήτησης με θέμα: «Quo Vadis Europa?» στις 2 Μαΐου, 2012
 
28/04/2012


Εν όψει της έναρξης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για ευρωπαϊκά θέματα, πραγματοποιείται την Τετάρτη, 2 Μαΐου από τις 3 μ.μ. μέχρι τις 6 μ.μ. στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Υπουργείου Οικονομικών Δημόσια Συζήτηση με θέμα «Quo Vadis Europa?»
Εξήντα χρόνια μετά την εμπνευσμένη από τον Jean Monnet «πρόσκληση για ενότητα», του Robert Schuman ο προβληματισμός για τις εναλλακτικές μορφές της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν έπαψε ποτέ. Η πολιτική πτυχή της ενοποίησης, το πώς η ΕΕ θα έρθει πιο κοντά στους πολίτες της, το φαινόμενο του ευρωσκεπτικισμού, το δημοκρατικό έλλειμμα και το μέλλον της Ευρώπης είναι ζητήματα που ανέκαθεν αποτελούσαν αντικείμενο προβληματισμού στους ευρωπαϊκούς κύκλους. Σήμερα, παρά τα τεράστια επιτεύγματα της ΕΕ, το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος μοιάζει περισσότερο αβέβαιο από ποτέ. Οι θεσμικές και πολιτικές εξελίξεις στη διευρυμένη ΕΕ και, ειδικότερα, η απόρριψη της Συνταγματικής Συνθήκης και η εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας, δεν έχουν συμβάλει στο γεφύρωμα των διαφορετικών προσεγγίσεων. Αυτό το κλίμα αβεβαιότητας έχει ‘βαρύνει’ ακόμη περισσότερο η οικονομική κρίση. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, η ΕΕ καλείται να επιδείξει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα στη διαχείριση επειγόντων ζητημάτων και να δώσει νέες και τολμηρές απαντήσεις σε παλιά ερωτήματα.

Μια προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις στο καίριο ερώτημα «Quo Vadis Europa?» είναι και ο στόχος της Δημόσιας Συζήτησης, η οποία θα περιστραφεί γύρω από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και τις συναφείς προκλήσεις που θα συναντήσει η Κύπρος ως προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της ΕΕ.

Κύριοι ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Πρέσβης κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και κάτοχος της Έδρας Jean Monnet κ. Μιχάλης Ατταλίδης και οι Ελλαδίτες Πανεπιστημιακοί κ.κ. Λουκάς Τσούκαλης και Παναγιώτης Ιωακειμίδης. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρίστος Πατσαλίδης και ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο κ. Τάσος Γεωργίου.

Θα ακολουθήσει δημόσια συζήτηση με τους παρευρισκόμενους την οποία θα συντονίζει ο δημοσιογράφος Νεόφυτος Νεοφύτου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚ.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ) και η Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης.

Στη διάρκεια της διεξαγωγής της εκδήλωσης θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στα αγγλικά. Η Δημόσια Συζήτηση θα ολοκληρωθεί με δεξίωση.