4/4/12

Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας για την κλοπή εκρηκτικής ύλης


04/04/2012

Σε δηλώσεις σχετικά με το περιστατικό της κλοπής μικρής ποσότητας εκρηκτικής ύλης που συνέβηκε γύρω στις 10 π.μ. χθες στο Πεδίο Βολής Καλού Χωριού, ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης ανέφερε τα ακόλουθα:



«Κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης καταστροφής πεπαλαιωμένων πυρομαχικών BOFOR 40 χιλ. σε μια εστία καταστροφής, παρατηρήθηκε ότι είχε αφαιρεθεί η εκρηκτική ύλη που είχε τοποθετηθεί από τον υπεύθυνο πυροτεχνουργό της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ).

Η εκρηκτική ύλη φαίνεται ότι αφαιρέθηκε στο διάστημα που μεσολάβησε από την τοποθέτηση στην εστία μέχρι την απομάκρυνση του πυροτεχνουργού σε ασφαλή χώρο για να την πυροδοτήσει.

Έπειτα από την άμεση και αποτελεσματική αντίδραση των στελεχών της ΕΦ και την καθοριστική συμβολή τους συνελήφθησαν από την Αστυνομία τέσσερις από τους πέντε υπόπτους, οι οποίοι και έχουν τεθεί σε τριήμερη κράτηση με δικαστικό διάταγμα ενώ ο τελευταίος καταζητείται.

Τα υπό καταστροφή βλήματα αποτελούν μέρος της τεράστιας ποσότητας πεπαλαιωμένων πυρομαχικών ( 223.000 βλήματα BOFOR 40 χιλ) τα οποία ήταν αποθηκευμένα στο ύπαιθρο για δεκαετίες, στο στρατόπεδο της Παλώδιας, και έθεταν σε άμεσο κίνδυνο την πόλη της Λεμεσού.

Ο κίνδυνος αυτός εξέλιπε. Τα πεπαλαιωμένα πυρομαχικά αποθηκεύτηκαν σε κατάλληλο χώρο σε ορεινή περιοχή. Από τις 223.000 έχουν ήδη καταστραφεί 166.000 και απομένουν 57.000. Η ΕΦ θα συνεχίσει τις καταστροφές μέχρι να ολοκληρώσει το υπεύθυνο έργο της.

Επαναλαμβάνω τη μεγάλη μου εκτίμηση για το δύσκολο έργο που επιτελούν τα στελέχη και ιδιαίτερα οι πυροτεχνουργοί της ΕΦ για την καταστροφή των πεπαλαιωμένων πυρομαχικών, έργο που καθίσταται πολύ πιο επικίνδυνο λόγω της μακροχρόνιας υπαίθριας αποθήκευσής τους.

Επαναλαμβάνω, επίσης, την εκτίμησή μου προς τους δημοσιογράφους και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη συνεργασία τους και τον υπεύθυνο τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα.

Τέλος, καλώ όσους εισέρχονται παράνομα στο χώρο του πεδίου βολής να τερματίσουν τέτοιες συμπεριφορές διότι έτσι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και τη ζωή άλλων προσώπων».