20/4/12

Ο Υπουργός Γεωργίας συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Δανία
 
20/04/2012


Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης συμμετείχε στις εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες ολοκληρώθηκαν χθες, στο Horsens της Δανίας.
Στη συνάντηση καλύφθηκαν τα θέματα του υπό διαμόρφωση έβδομου Προγράμματος Δράσης για το Περιβάλλον – με επικέντρωση στους τομείς της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και της πράσινης οικονομίας, το θέμα της επικείμενης Διάσκεψης Κορυφής για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Rio+20) με στόχο την εξασφάλιση συγκεκριμένων στόχων και δράσεων στην πράσινη οικονομία, καθώς και το θέμα της διασφάλισης της λειτουργικότητας του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου.
Στο πλαίσιο των εργασιών, ο κ. Υπουργός διατύπωσε τη θέση ότι η πρόοδος υλοποίησης των συγκεκριμένων δεσμεύσεων που θα πρέπει να αναληφθούν στο Ρίο ντε Τζανέιρο χρειάζεται να παρακολουθείται με κατάλληλους δείκτες και την τακτική υποβολή εκθέσεων και ότι σε όλες τις περιπτώσεις η αξιολόγηση της προόδου θα πρέπει να αφορά τις τρεις συνιστώσες της αειφόρου ανάπτυξης, δηλαδή την οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία.
Αναφορικά με το θέμα της πράσινης οικονομίας, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι χρειάζεται η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών στη διείσδυση στην αγορά των επιθυμητών πράσινων προϊόντων και υπηρεσιών, η αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερκατανάλωσης των πόρων και της έλλειψής τους, πρωτοβουλίες για την προώθηση της φιλικής προς το περιβάλλον συμπεριφοράς των διαφόρων επιπέδων διακυβέρνησης, καθώς και μέτρα για την αλλαγή συμπεριφοράς των παραγωγών και των καταναλωτών.
Αναφορικά με το έβδομο Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον, ο κ. Αλετράρης σημείωσε ότι ενδείκνυται να λάβει τη μορφή ενός στρατηγικού εγγράφου, παρέχοντας ένα γενικά αποδεκτό μακροπρόθεσμο όραμα, με μέτρα για την αποτελεσματική ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής πολιτικής στους άλλους τομείς πολιτικής και την εξασφάλιση συνεργιών, ιδιαίτερα με τις πολιτικές για την κινητικότητα, το αστικό περιβάλλον και την ενέργεια.
Σχετικά με την ενίσχυση της αξιοπιστίας και των προσδοκιών για το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου, ο κ. Υπουργός πρότεινε τον συνδυασμό του περιορισμού μέρους του αποθέματος των δικαιωμάτων που έχουν ήδη συσσωρευθεί με τον παράλληλο καθορισμό ελάχιστης τιμής έναρξης προσφοράς, κατά τη δημοπράτηση των δικαιωμάτων.
Στο περιθώριο του Άτυπου Συμβουλίου, ο κ. Αλετράρης είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις για θέματα που αφορούν την Κυπριακή Προεδρία, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Matthias Groote, την Υπουργό Περιβάλλοντος της Σουηδίας κα Lena Ek και την Υπουργό Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου κα Caroline Spelman, την Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος δρα Jacqueline McGlade και την αντιπροσωπεία της Ολλανδίας.

Ο κ. Υπουργός ενημέρωσε, τέλος, τους ομόλογούς του για τη διοργάνωση του επόμενου Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία τον ερχόμενο Ιούλιο, οι εργασίες του οποίου θα εστιάζονται στα θέματα των νερών και της κλιματικής αλλαγής.