23/4/12


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Σμύρνης
 
23/04/2012


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον κ. Ekrem Demirtas, Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης, τον οποίο συνόδευαν ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Φειδίας Πηλείδης και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ κ. Παναγιώτης Λοϊζίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ο κ. Πηλείδης είπε ότι ο κ. Demirtas συναντάται με τον Πρόεδρο Χριστόφια για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια και τόνισε ότι είναι ένθερμος υποστηρικτής και εργάζεται σκληρά για την ανάπτυξη εμπορικών και οικονομικών σχέσεων της περιοχής της Σμύρνης, και γενικότερα της Τουρκίας, με την Ελλάδα και την Κύπρο.


Από την πλευρά του ο κ. Demirtas, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι «στις 29 Ιανουαρίου του 2010 είχα επισκεφθεί ξανά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι «στα 20 χρόνια που βρίσκομαι στην Προεδρία του ΕΒΕ Σμύρνης έχω συναντηθεί με πολλούς ηγέτες, ωστόσο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι ανάμεσα στους λίγους που με έχουν επηρεάσει». Ανέφερε ακόμη ότι την πρώτη φορά που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας του ανέφερε ότι είχε υποβάλει υποψηφιότητα για να λύσει το Κυπριακό. «Τον πίστεψα τότε, τον πιστεύω και τώρα», είπε ο κ. Demirtas.


Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση, ο κ. Demirtas είπε ότι «συζητήσαμε τη συμβολή της οικονομίας στην επίλυση του Κυπριακού» και πρόσθεσε ότι ανέφερε συγκεκριμένες προτάσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έλαβε τις απόψεις του Προέδρου Χριστόφια.


Ερωτηθείς σε ποιους τομείς θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Τούρκων επιχειρηματιών και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Demirtas είπε ότι «σε μια ομοσπονδιακή Κύπρο μπορούν να γίνουν πολλές συνεργασίες στους τομείς του τουρισμού, των ακινήτων και στο χρηματοοικονομικό τομέα. Μια διχοτομημένη Κύπρος δεν ωφελεί κανένα», είπε.


Εξέφρασε την ελπίδα προτού αποχωρήσει από την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Πρόεδρος Χριστόφιας να γίνουν σημαντικά βήματα. Πρόσθεσε ότι «αν κάνουμε βήματα στην οικονομία, έστω και μικρά, τότε και οι πολιτικές λύσεις θα έρθουν γρηγορότερα».

Σημείωσε, επίσης, ότι «εδώ και δέκα χρόνια κάνουμε μια εκστρατεία για να μην πετάνε μαχητικά αεροσκάφη πάνω από το Αιγαίο, το Κυπριακό συνεχίζεται, στο Κυπριακό δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη. Υπάρχει, όμως, μια πολύ μεγάλη εξέλιξη. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οικονομικός εταίρος της Ελλάδας και αν λύσουμε τα οικονομικά θέματα θα επιταχυνθεί και η επίλυση των πολιτικών προβλημάτων. Αυτός ήταν και ο σκοπός της επίσκεψής μου», κατέληξε.