19/4/12

Ομιλία του Υπουργού Υγείας δρος Σταύρου Μαλά σε συνέντευξη Τύπου για την εξαγγελία δημιουργίας Κέντρου Τραύματος
 
19/04/2012


Πρώτα από όλα θα ήθελα να καλωσορίσω τον εκλεκτό Καθηγητή Χειρουργικής, Διευθυντή Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής στο Λος Άντζελες δρα Δημήτρη Δημητριάδη στην ιδιαίτερή του πατρίδα την Κύπρο και να πω ότι είναι με περηφάνεια που παρακολουθούμε τα επιστημονικά του επιτεύγματα.

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω την ΑΤΗΚ όχι μόνο για την φιλοξενία της εδώ αλλά και για την συνέπειά της να στηρίζει την Υγεία με διάφορες δράσεις της, όπως η αγορά εξοπλισμού και λογισμικού για το Αρχείο Τραύματος. Σε συνθήκες οικονομικά δύσκολες η συνεισφορά αυτή έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Ξεκινώ το σημερινό χαιρετισμό με μια διαπίστωση. Το τραύμα πρέπει να θεωρείται ως νόσος με καταστροφικές προσωπικές, ψυχολογικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες και όχι ένα τυχαίο συμβάν.

Η αναγκαιότητα της αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης των υπηρεσιών τραύματος που θα στηρίζεται στην πιο εξελιγμένη επιστημονική γνώση και στη διεθνή εμπειρία είναι περισσότερο από εμφανής. Στόχος μας, κεντρικός άξονας, ζωτικός όρος και προϋπόθεση αυτής της αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης είναι η δημιουργία Κέντρου Τραύματος Επιπέδου Ι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Με τον όρο Κέντρο Τραύματος Επιπέδου Ι εννοούμε το νοσοκομείο που παρέχει τριτοβάθμια – εξειδικευμένη φροντίδα στους τραυματίες, έχει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της νόσου, βοηθά στην ανάπτυξη του συστήματος τραύματος και επιδεικνύει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παροχή ποιοτικής φροντίδας στους τραυματίες, στην βελτίωση της ποιότητας, στην εκπαίδευση και έρευνα.

Το Κέντρο Τραύματος αναλαμβάνει την εκπαίδευση της τοπικής κοινωνίας. Είναι πρωτοπόρο στην έρευνα και εφαρμόζει νέες μεθόδους αντιμετώπισης των τραυματιών, όπως με την δημιουργία πρωτοκόλλων και αλγορίθμων, έτσι ώστε όλοι να έχουν την ίδια πολιτική αντιμετώπισης στους τραυματίες.
Στόχοι και σκοποί του Κέντρου Τραύματος θα είναι:

• Η αντιμετώπιση δύσκολων/περίπλοκων περιστατικών και η παροχή υψηλού επιπέδου φροντίδας υγείας στους τραυματίες από προσωπικό ειδικά εκπαιδευμένο.
• Η λειτουργία ως συντονιστικού οργάνου υπηρεσιών τραύματος.
• Η ανάπτυξη και προώθηση κοινών διαδικασιών, πρωτοκόλλων και διαδικασιών επικοινωνίας μεταξύ μονάδων.
• Η διενέργεια, δημοσιοποίηση και υποστήριξη έρευνας: α) για την βελτίωση του επιπέδου της ιατρικής β) για πρακτικές μορφές πρόληψης γ) στα πλαίσια της Ιατρικής Σχολής.
• Η εκπαίδευση ερευνητών στο τραύμα, η διενέργεια σεμιναρίων και η επανεκπαίδευση ιατρικού προσωπικού.
• Η ανάπτυξη και συντήρηση δικτύων και σχέσεων εργασίας με ενδιαφερόμενους φορείς.
• Η διοίκηση και συντονισμός του συστήματος καταγραφής (Trauma Registry).
• Η διενέργεια στην Κύπρο περιοδικών (ετήσιων/περιφερικών) συνεδρίων τραύματος για αναθεώρηση των τελευταίων επιστημονικών και τεχνολογικών εξελίξεων στον τομέα του τραύματος, για ανάλυση των ευρημάτων του «Trauma Registry» και για αναθεώρηση διαδικασιών και πρωτοκόλλων.
• Η πλήρης καταγραφή όλης της διαδρομής του τραυματία από την εισαγωγή του μέχρι την τελική έκβαση και αποκατάστασή του.

Η αναβάθμιση των υπηρεσιών τραύματος όχι μόνο θα μειώσει την θνησιμότητα περίπου κατά 25%, αλλά θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της ιατρικής στον τόπο μας, θα τονώσει το κύρος των νοσοκομείων και θα εξυπηρετήσει τον στόχο της πολιτείας για μείωση των θανάτων από τροχαία και εργατικά ατυχήματα. Επίσης, το Κέντρο Τραύματος θα μπορεί να ενταχθεί στην μελλοντική Ιατρική Σχολή. Πέραν του ανυπολόγιστου κοινωνικού και προσωπικού κόστους από τους θανάτους, τις αναπηρίες και τους τραυματισμούς υπάρχει και το σημαντικό οικονομικό κόστος των μακρών αναρρώσεων και αναπηριών.

Εντοπίζοντας κενά και αδυναμίες στο παρόν σύστημα τραύματος, την απουσία επιστημονικού/συστηματικού τρόπου συλλογής, καταγραφής και ανάλυσης στοιχείων που αφορούν το τραύμα, την αδυναμία αξιολόγησης στοιχείων για έγκυρα συμπεράσματα (υπάρχουν μόνο εξωιατρικές πηγές συλλογής πληροφοριών που είναι εντελώς ανεπαρκείς), αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στον ανασχεδιασμό και αναβάθμιση του συστήματος τραύματος στην Κύπρο με την βοήθεια του συμπατριώτη μας καθηγητή Δ. Δημητριάδη και σήμερα έχουμε την χαρά να ανακοινώσουμε την λειτουργία του Αρχείου Τραύματος.

Ουσιαστικά η λειτουργία του Κέντρου Τραύματος έχει ξεκινήσει με την λειτουργία του Αρχείου Τραύματος. Με τον τρόπο αυτό θα καταγράφονται, εκτός από τα δημογραφικά στοιχεία, τα ποιοτικά στοιχεία και θα καταφέρουμε επιτέλους να έχουμε την πραγματική εικόνα για το τραύμα στην Κύπρο. Βασική προϋπόθεση για την αναβάθμιση της ιατρικής είναι η συστηματική καταγραφή, ο ποιοτικός έλεγχος και αξιολόγηση του συστήματος παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Η εφαρμογή ενός ενιαίου συστήματος καταγραφής (Trauma Registry) από μόνη της αποτελεί ένα τεράστιο επίτευγμα.

Ταυτόχρονα, όμως το Κέντρο Τραύματος
• θα εξασφαλίζει τη συνεχή αξιολόγηση και έλεγχο της ποιότητας του συστήματος,
• θα αποτελεί μηχανισμό αξιολόγησης κόστους και αποτελεσματικότητας του συστήματος,
• θα εντοπίζει τα σημεία που χρήζουν τροποποίησης, βελτίωσης και αναβάθμισης και
• θα αποτελέσει βάση για σύγχρονη επιστημονική/ιατρική έρευνα και θα οδηγήσει σε:
• Εξομοίωση/ομογενοποίηση διαδικασιών καταγραφής στοιχείων του τραύματος και εντύπων σε όλα τα νοσοκομεία.

Παράλληλα, το Κέντρο Τραύματος θα εξυπηρετήσει σημαντικά τον στόχο για λειτουργία της Ιατρικής Σχολής. Το Κέντρο Τραύματος θα οργανώσει και συστηματοποιήσει ένα σημαντικό κλάδο της ιατρικής και θα αποτελέσει σημαντικότατο υπόβαθρο επιστημονικής και θεσμικής ενίσχυσης και προώθησης αυτής της προσπάθειας.

Η ανακοίνωση της δημιουργίας του Κέντρου Τραύματος δεν είναι απλή υπόσχεση αλλά η εκφρασθείσα βούληση της Κυβέρνησης να καινοτομήσει σε ένα νέο τομέα της ιατρικής στην Κύπρο. Μετά από το Κρατικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, την προώθηση των δύο Ακτινοθεραπευτικών Τμημάτων στην Λευκωσία και Λεμεσό, την προώθηση της επέκτασης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας σειρά παίρνει η δημιουργία Κέντρου Τραύματος.

Η πρώτη φάση έχει ολοκληρωθεί με την λειτουργία του Αρχείου Τραύματος και προχωρούμε στην υλοποίηση του κλινικού μέρους.