19/4/12

Ομιλία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Πλατφόρμας με θέμα: «Πώς η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ανταποκριθεί στις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση»
 
19/04/2012


Κατ’ αρχάς θα ήθελα να καλωσορίσω στην Κύπρο την αντιπροσωπεία της Κοινωνικής Πλατφόρμας και να ευχαριστήσω την Πλατφόρμα για την πρόσκληση και την ευκαιρία που μου δίνει να παρουσιάσω τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας. Καλωσορίζω, επίσης, τους εκπροσώπους των κυπριακών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε αυτό το πολύ σημαντικό Συνέδριο και προσβλέπω σε μία εποικοδομητική συζήτηση.

Η Κυπριακή Προεδρία έχει καθορίσει ως κύρια προτεραιότητα την «Καλύτερη Ευρώπη», με έμφαση τόσο στην αποτελεσματικότητα και την ανάπτυξη όσο και στην αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή – στόχοι που γίνονται πιο επιτακτικοί εν όψει της ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης. Πρόθεση της Κυπριακής Προεδρίας είναι να υπογραμμίσει τη σημασία μιας εξισορροπημένης προσέγγισης που να εστιάζεται όχι μόνο στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και στη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Είναι πεποίθησή μας ότι οι ενεργοί πολίτες πρέπει να είναι συνεργάτες και σύμμαχοι των Κυβερνήσεων – ακόμα και με εποικοδομητική διαφωνία– για την αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης και τη δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης. Η εμπλοκή όλων των τμημάτων της κοινωνίας στην υλοποίηση της κοινωνικής πτυχής της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» είναι ύψιστης σημασίας.

Γι’ αυτό μια από τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας είναι η ενίσχυση της εμπλοκής των κοινωνικών εταίρων, των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην υλοποίηση της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», ειδικότερα σε ό,τι αφορά στους στόχους για την απασχόληση και την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Πρόθεσή μας είναι να αξιοποιήσουμε καλές πρακτικές τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο και να επιδιώξουμε να χαρτογραφήσουμε την εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών στη διεργασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Στο θέμα αυτό θα εστιαστεί το Άτυπο Συμβούλιο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο τον Ιούλιο 2012.

Η κοινωνική συνοχή αποτελεί σημαντική πτυχή της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και ουσιώδη στόχο των προσπαθειών για την αποτελεσματική έξοδο από την κρίση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις ομάδες του πληθυσμού που κινδυνεύουν από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Στα πλαίσια της προτεραιότητας της Κυπριακής Προεδρίας για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, θα επικεντρωθούμε στη συνέχιση της εργασίας για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και ειδικότερα την προώθηση της ευζωίας (well-being) των παιδιών. Προς αυτόν τον σκοπό θα προωθήσουμε τη διαμόρφωση δεικτών για τη μέτρηση της παιδικής φτώχειας και της ευζωίας των παιδιών, με έμφαση σε θέματα που σχετίζονται άμεσα με όλες τις πτυχές της ευζωίας όπως είναι τα δικαιώματα, η συμμετοχή, η προστασία και η πρόσβαση σε ικανοποιητικούς πόρους, υπηρεσίες και ευκαιρίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έναυσμα για τη δρομολόγηση της εργασίας αυτής αποτέλεσε και η συνεργασία μας με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Eurochild», ιδιαίτερα κατά το συνέδριο του Δικτύου που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο τον Νοέμβριο 2009. Η Κυπριακή Προεδρία προγραμματίζει σχετικό Συνέδριο τον Οκτώβριο 2012, στο οποίο θα συμμετέχουν και παιδιά, καθώς και την προώθηση συζητήσεων με στόχο την έκδοση Συμπερασμάτων του Συμβουλίου.

Στα πλαίσια της προτεραιότητας της Κυπριακής Προεδρίας για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής θα συμβάλουμε στη συνδιοργάνωση, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, του Συνεδρίου για τη λήξη του Ευρωπαϊκού Έτους Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ Γενεών, που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο τον Δεκέμβριο 2012.

Ουσιώδες μήνυμα που η Κυπριακή Προεδρία θέλει να προβάλει στα πλαίσια του Έτους είναι ότι η ενεργός γήρανση δεν περιορίζεται μόνο στην απασχόληση, αλλά περιλαμβάνει τη συμμετοχή των ηλικιωμένων ατόμων σε κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτειακά δρώμενα.

Εξίσου κεφαλαιώδες μήνυμα που θέλουμε να προβάλουμε είναι ότι η αλληλεγγύη μεταξύ γενεών και η εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών στη διαμόρφωση πολιτικών αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο στη δημιουργία μιας Ευρώπης για όλες τις ηλικίες. Πρόθεση της Κυπριακής Προεδρίας είναι η προώθηση της εργασίας για τη διαμόρφωση κοινών αρχών για την ενεργό γήρανση, με απώτερο σκοπό την έκδοση Συμπερασμάτων του Συμβουλίου.

Σε ό,τι αφορά στα θέματα της ισότητας, η Κυπριακή Προεδρία θα προωθήσει την εργασία για τη διαμόρφωση δεικτών για τη βία ενάντια στις γυναίκες ως συνέχεια της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου και θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε υπηρεσίες στήριξης των θυμάτων. Η Προεδρία θα ενθαρρύνει, επίσης, συζητήσεις σχετικά με το πρόβλημα του χάσματος αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων, με τη διευκόλυνση της ανταλλαγής ορθών πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών.

Η ασφαλέστερη οδός για έξοδο από την κρίση είναι η ανάπτυξη η οποία να συνοδεύεται από θέσεις εργασίας. Στο πλαίσιο της προτεραιότητας της Κυπριακής Προεδρίας για την επένδυση σε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, θα δοθεί έμφαση στην εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης της ανεργίας ανάμεσα στους νέους. Προς αυτόν τον σκοπό η Κυπριακή Προεδρία θα καλέσει τα κράτη-μέλη σε συζητήσεις που θα περιλαμβάνουν θέματα όπως είναι οι ευκαιρίες κατάρτισης, οι συνθήκες εργασίας και το συνταίριασμα των προσόντων και προσδοκιών των νέων με τις ανάγκες της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Η Πρωτοβουλία «Ευκαιρία για τους Νέους» θα αποτελέσει μέρος των συζητήσεων αυτών και στόχος είναι να περιληφθούν τα αποτελέσματα της όλης εργασίας στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου. Για το θέμα αυτό προγραμματίζεται συνέδριο στην Κύπρο τον Οκτώβριο 2012.

Σε ό,τι αφορά στο κεφάλαιο της οικονομικής διακυβέρνησης, η Κυπριακή Προεδρία θα δώσει έμφαση στην εφαρμογή των μέτρων οικονομικής διακυβέρνησης που έχουν ήδη αποφασιστεί και σε τυχόν νέα μέτρα που θα χρειαστεί να προωθηθούν. Ζωτικής σημασίας θα είναι η παρακολούθηση των προσπαθειών των κρατών-μελών για επανάκαμψη των οικονομιών τους και για σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών τους.

Για να μπορέσει, όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανακάμψει από την οικονομική κρίση δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους και στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. Πρέπει, επίσης, να προωθήσει δυναμικά την ανάπτυξη και την οικονομική μεγέθυνση, με ιδιαίτερη έμφαση στην απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Προς αυτή την κατεύθυνση θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση του συντονισμού των πολιτικών των κρατών-μελών, αλλά και στην προώθηση των εμβληματικών πρωτοβουλιών, μέσα στα πλαίσια της παρακολούθησης της υλοποίησης της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

Κύρια προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας είναι η προώθηση των διαβουλεύσεων για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2014-2020, το οποίο έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή1 , με την ονομασία «Προϋπολογισμός για την Ευρώπη 2020». Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό πρέπει να λαμβάνει υπόψη από τη μια πλευρά τις οικονομικές συνθήκες και τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης των κρατών-μελών και από την άλλη το γεγονός ότι ο Προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να συμβάλει ουσιαστικά και αποτελεσματικά στις προσπάθειες για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Πρέπει, επίσης, να παρέχει τα μέσα, στα επτά χρόνια εφαρμογής του, για την επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Παράλληλα, ο Προϋπολογισμός θα πρέπει να επιδιώκει την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη και τη βελτίωση του επιπέδου και της ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων πολιτών.

Επιδίωξη της Κυπριακής Προεδρίας είναι η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων μέχρι το τέλος του 2012, με απώτερο σκοπό την κατάληξη σε ένα ισορροπημένο και αποτελεσματικό προϋπολογισμό που να διέπεται από εξίσου αποτελεσματικούς μηχανισμούς εφαρμογής. Θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση της συνέπειας και της συνοχής του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου με τις συμφωνημένες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ), το οποίο αποτελεί και το κύριο χρηματοδοτικό μέσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για στήριξη της κοινωνικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσιάζεται ενισχυμένη ως προς τον συνολικό προϋπολογισμό της Πολιτικής Συνοχής2 . Πλήρως ευθυγραμμισμένο με τους στόχους της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», το ΕΚΤ επενδύει στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης και στην καταπολέμηση της φτώχειας, στην προώθηση της απασχόλησης, στην εκπαίδευση και στη διά βίου μάθηση, καθώς και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.

Η Επιτροπή ορίζει στις νομοθετικές της προτάσεις3 ελάχιστα ποσοστά συμμετοχής του ΕΚΤ σε κάθε κατηγορία περιφερειών, όπως αυτές προσδιορίζονται με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ4. Ορίζεται ένα ελάχιστο ποσοστό 20% του ΕΚΤ το οποίο θα είναι αφιερωμένο σε δράσεις κοινωνικής ένταξης. Δίνεται, επίσης, μεγαλύτερη έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, στην προώθηση της ενεργού και υγιούς γήρανσης και στην υποστήριξη των πιο μειονεκτικών ομάδων και περιθωριακών κοινοτήτων όπως είναι οι Ρομά. Συγχρόνως, η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών, και ιδιαίτερα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, θα ενθαρρυνθεί περαιτέρω κατά την υλοποίηση του ΕΚΤ μέσω της οικοδόμησης ικανοτήτων (capacity building), της προώθησης κοινοτικών τοπικών αναπτυξιακών στρατηγικών και της απλοποίησης του συστήματος παράδοσης (delivery system).

Όσον αφορά το Πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας της ΕΕ για τους απόρους, θέση μας είναι ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ουσιαστική συνέχισή του είτε στην υφιστάμενη του μορφή είτε με νέα μορφή, γιατί θεωρούμε σημαντική τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων που το έχουν ανάγκη.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω την πεποίθησή μας ότι ο ρόλος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών γενικότερα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των κοινών προσπαθειών μας για τη δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης.

Εύχομαι στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Πλατφόρμας καλή διαμονή στην Κύπρο και σε όλους μας καλή δύναμη για τη δουλειά που μας περιμένει.


-----------------------------