12/4/12

Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων – 18 Απριλίου, 2012
 
12/04/2012


Η 18η Απριλίου θεσπίστηκε το 1983 από την UNESCO ως η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων. Ο στόχος είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και η ενθάρρυνση των πολιτών και των τοπικών Αρχών να γνωρίσουν καλύτερα την πολιτιστική κληρονομιά, να εκτιμήσουν την αξία της και να την εντάξουν στη ζωή τους σε κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο.
Το φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων είναι «Παγκόσμια Κληρονομιά και Αειφόρος Ανάπτυξη: Η Συμβολή των Τοπικών Κοινοτήτων» το οποίο αποτελεί επίσης το θέμα κάτω από το οποίο θα πραγματοποιηθούν οι εορτασμοί για τα 40χρονα της Σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO καθ’ όλη τη διάρκεια του 2012.

Το θέμα έχει επιλεγεί για να φέρει στο προσκήνιο τη σχέση Παγκόσμιας Κληρονομιάς και Αειφόρου Ανάπτυξης. Επιδιώκει να επιδείξει πώς η συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων στη διαχείριση ενός χώρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς μπορεί και πρέπει να είναι ιδιαίτερα θετική. Η ένταξη ενός χώρου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς δεσμεύει τόσο τους αρμόδιους κρατικούς φορείς όσο και την τοπική κοινότητα για την προστασία του. Οι τοπικές κοινότητες ως άμεσα ενδιαφερόμενοι έχουν τόσο οφέλη όσο και ευθύνες από την εγγραφή ενός χώρου στον Κατάλογο και η φωνή τους είναι ζωτικής σημασίας.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, Τμήμα Αρχαιοτήτων, ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων στις 18 Απριλίου 2012, η είσοδος θα είναι δωρεάν στους πιο κάτω αρχαιολογικούς χώρους και αρχαία μνημεία:

1. Αρχαιολογικός Χώρος Ταμασού – Πολιτικό

2. «Βασιλικό Παρεκκλήσι», Πυργά

3. Αρχαιολογικός Χώρος Κιτίου, Λάρνακα

4. Νεολιθικός Οικισμός, Χοιροκοιτία

5. Αρχαιολογικός Χώρος Τέντα, Καλαβασός

6. Αρχαιολογικός Χώρος Κουρίου, Επισκοπή

7. Ιερόν Απόλλωνα Υλάτη στο Κούριο, Επισκοπή

8. Μεσαιωνικό Κάστρο Κολοσσίου, Κολόσσι

9. Αρχαιολογικός Χώρος Αμαθούντας, Άγιος Τύχωνας

10. Αρχαιολογικός Χώρος «Ψηφιδωτά», Κάτω Πάφος

11. Νεκρόπολη «Τάφοι των Βασιλέων», Κάτω Πάφος

12. Αρχαιολογικός Χώρος Παλαιπάφου, Κούκλια

13. Αρχαιολογικός Χώρος Αγίου Γεωργίου, Πέγεια

14. Κάστρο Πάφου, Πάφος

Έχει ετοιμαστεί, επίσης, ειδικό έντυπο αφιερωμένο στο θέμα της μέρας «Παγκόσμια Κληρονομιά και Αειφόρος Ανάπτυξη: Η Συμβολή των Τοπικών Κοινοτήτων», το οποίο θα διατίθεται στα κατά τόπους αρχαία μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Θα πραγματοποιηθούν επίσης οι πιο κάτω εκδηλώσεις στον αρχαιολογικό χώρο του Νεολιθικού Οικισμού Χοιροκοιτίας σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο και το Κέντρο Νεότητας της Κοινότητας.

15 -18 Απριλίου, 2012

Έκθεση φωτογραφίας στην Πλατεία Χοιροκοιτίας με τίτλο: «Η Χοιροκοιτία από ψηλά: Αεροφωτογραφίες του Νεολιθικού οικισμού με χαρταετό» του κ. Thomas Sagory.

Έκθεση με θέμα «Αρχιτεκτονική της πέτρας, αρχιτεκτονική του πηλού: Αναπαράσταση του Νεολιθικού Οικισμού» του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών Γαλλίας (CNRS) και προβολή σχετικής σύντομης παρουσίασης.

18 Απριλίου, 2012

Πρωινό πρόγραμμα εκδηλώσεων (10 π.μ. – 1 μ.μ.)

11 π.μ και 12 π.μ.: Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο από Λειτουργούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Δεντροφύτευση στον αρχαιολογικό χώρο του Νεολιθικού Οικισμού Χοιροκοιτίας από το Κέντρο Νεότητας Χοιροκοιτίας.


Επίδειξη φωτογράφισης με χαρταετό από τον κ. Thomas Sagory.

Πιλοτική εφαρμογή πανοραμικής ψηφιακής φωτογράφησης υψηλής ανάλυσης από το Ινστιτούτο Κύπρου


Απογευματινό πρόγραμμα εκδηλώσεων

6.30 μ.μ.: Παρουσίαση του Διαχειριστικού Σχεδίου του Νεολιθικού Οικισμού Χοιροκοιτίας από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, τη Γαλλική Αρχαιολογική Αποστολή στη Χοιροκοιτία και το Ινστιτούτο Κύπρου.

Στον χώρο θα διατίθεται επίσης προς πώληση με μειωμένη τιμή η νέα έκδοση του βιβλίου του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη και της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO «Μνημεία και Χώροι Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην Κύπρο».