12/4/12

Συνάντηση του Υπουργού Άμυνας με Γάλλους επισήμους
 
12/04/2012


Ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης είχε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Στρατηγικών Υποθέσεων του Γαλλικού Υπουργείου Άμυνας κ. Μichel Miraillet και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας κ. Olivier Darrason.
Μετά το πέρας των συναντήσεων ο κ. Υπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση
:
«
Είχαμε σήμερα το πρωί συναντήσεις με τον κ. Olivier Darrason, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας, και τον κ. Μichel Miraillet, Διευθυντή της Διεύθυνσης Στρατηγικών Υποθέσεων του Γαλλικού Υπουργείου Άμυνας. Στις συναντήσεις συζητήσαμε τις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες είναι εξαίρετες σε όλους τους τομείς. Έχουμε ανασκοπήσει την αμυντική συνεργασία μεταξύ της Γαλλίας και της Κύπρου, έχουμε εξετάσει τα προγράμματα που αναπτύσσονται και εφαρμόζονται σε αυτόν τον τομέα και έχουμε διαπιστώσει την άψογη συνεργασία, τον κοινό συντονισμό και τις θαυμάσιες σχέσεις με παραγωγικά αποτελέσματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας και της ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών.
Συζητήσαμε επίσης τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα με την κλιμακούμενη τουρκική αδιαλλαξία και οφείλω να αναφέρω ότι συναντούμε την κατανόηση και τη μεγάλη υποστήριξη της Γαλλίας στις θέσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης όσον αφορά στη διαχείριση του κυπριακού προβλήματος.

Συζητήσαμε, επίσης, θέματα που αφορούν την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουμε την πλήρη στήριξη της Γαλλίας για να μπορέσουμε να ασκήσουμε μια μετριοπαθή
, αλλά αξιόπιστη Προεδρία ώστε να προωθήσουμε τα μεγάλα θέματα πολιτικής της ΕΕ και στον τομέα μας να υπηρετήσουμε τη μεγάλη υπόθεση της Κοινής Ασφάλειας και Άμυνας των ευρωπαϊκών κρατών και των λαών της Ευρώπης.
Ο κ.
Miraillet μού έχει μεταφέρει γραπτό μήνυμα του Υπουργού Άμυνας της Γαλλίας κ. Gerard Longuet, με το οποίο εκφράζει τη στήριξη του Υπουργείου προς την Κύπρο και ιδιαίτερα την απόλυτη ετοιμότητα για στήριξη σε όλα τα θέματα που αφορούν την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Ανταλλάξαμε, επίσης, απόψεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και είναι κοινή η διαπίστωση και η θέση ότι η ΕΕ μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ένα ουσιαστικό ρόλο για να βοηθήσει τους λαούς ώστε να δημιουργηθούν και να εγκαθιδρυθούν δημοκρατικοί θεσμοί, δημοκρατικές κοινωνίες και δημοκρατικά κράτη στην περιοχή μας, για να οδηγηθούμε σε μια περιοχή ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας στη βάση του διεθνούς δικαίου.
»
Από την πλευρά του ο κ.
Miraillet, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων Κύπρου και Γαλλίας στα θέματα αμυντικής συνεργασίας καθώς και στην προετοιμασία της Κύπρου για την ανάληψη της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας το γεγονός ότι η ΕΕ αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.
«Έχουμε εδώ στο Υπουργείο ένα στενό εταίρο και
, θα έλεγα, ένα σύμμαχο, με τον οποίο είχαμε μια μακρά συζήτηση σχετικά με το περιβάλλον ασφαλείας της Κύπρου, καθώς και για ό,τι συμβαίνει στην περιοχή, κάτι που μας απασχολεί, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά και τη Συρία», είπε ο κ. Miraillet.