03/04/2012
Στο πλαίσιο των εργασιών της 126ης Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης που πραγματοποιείται στην Καμπάλα της Ουγκάντας από τις 31 Μαρτίου ως τις 5 Απριλίου 2012, η Βουλευτής κα Ρούλα Μαυρονικόλα πήρε χθες μέρος σε συζήτηση της Μόνιμης Επιτροπής για την Αειφόρο Ανάπτυξη, την Οικονομία και το Εμπόριο, με θέμα «Ανακατανομή εξουσίας και όχι μόνο πλούτου – Ιδιοκτησία της διεθνούς ατζέντας».
Επισημαίνοντας το γεγονός ότι τα Κοινοβούλια σε όλο τον κόσμο έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν σημαντικά στην ιδιοκτησία της διεθνούς ατζέντας, η κα Μαυρονικόλα υπογράμμισε ότι, ιδιαίτερα σε καιρούς κρίσεων, όπως σήμερα, τα Κοινοβούλια μπορούν να δράσουν ως σημαντικοί καταλύτες. Για πρώτη φορά, τόνισε, τα Ηνωμένα Έθνη, ο Οργανισμός που δημιουργήθηκε για να διαφυλάττει τη νομιμότητα και να στηρίζει το διεθνές δίκαιο, παρακάμπτεται και αφήνεται στο περιθώριο, μαζί με άλλους περιφερειακούς και παγκόσμιους οργανισμούς, γεγονός που αντανακλά την τρέχουσα κατάσταση. Κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από έλλειψη εμπιστοσύνης και διεύρυνσης του χάσματος μεταξύ πολιτικών και πολιτών, σε ότι αφορά στη συμμετοχική δημοκρατία. Φαίνεται ότι, συνέχισε η κα Μαυρονικόλα, ενώ είναι αξιοκατάκριτη η απουσία δημοκρατικών θεσμών και η έλλειψη σεβασμού των θεμελιωδών ελευθεριών, αυτά τα φαινόμενα εξακολουθούν να επικρατούν σε πολλά μέρη του κόσμου και, όσον αφορά στην ιδιοκτησία της διεθνούς ατζέντας, η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει σαφώς εντοπίσει και επισημάνει τις αδυναμίες.
Αναφερόμενη στον ρόλο των εθνικών Κοινοβουλίων προς αντιμετώπιση αυτών των άκρως αρνητικών εξελίξεων, η κα Μαυρονικόλα υπογράμμισε ότι επιβάλλεται η ενίσχυση της αξιοπιστίας του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, ενώ παράλληλα χρειάζεται να καταβληθούν προσπάθειες για αναβάθμιση της δομής του Οργανισμού και για διασφάλιση του κύρους του. Τα εθνικά Κοινοβούλια, πρόσθεσε, έχουν υποχρέωση, από τη μια, να ασκήσουν έλεγχο σε ενέργειες της εκτελεστικής εξουσίας, ώστε να μην ξεφεύγει από τα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και, από την άλλη, να νομοθετούν με γνώμονα τη διαφύλαξη της διαφάνειας.
Σε αυτά τα πλαίσια, αλλά και μέσω διαφόρων διορθωτικών ενεργειών, ο επαναπροσδιορισμός της διεθνούς ατζέντας αποτελεί εφικτό στόχο, όπως και η ανακατανομή της εξουσίας, όχι μόνο του πλούτου, είπε κλείνοντας η κα Μαυρονικόλα.