11/4/12

Ο Υπουργός Εμπορίου ενημέρωσε τις ηγεσίες του ΔΗΚΟ και του ΔΗΣΥ για τα θέματα υδρογονανθράκων
 
11/04/2012


Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης εγκαινίασε σήμερα κύκλο ενημερωτικών επαφών με τα κοινοβουλευτικά κόμματα αναφορικά με τα θέματα των υδρογονανθράκων. Συγκεκριμένα, ο κ. Υπουργός είχε το πρωί χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ κ. Μάριο Καρογιάν και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Νίκο Αναστασιάδη. Στις συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν στα κεντρικά γραφεία των δύο κομμάτων στη Λευκωσία, συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης και αξιωματούχοι των κομμάτων.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας των συναντήσεων, ο κ. Συλικιώτης επισήμανε ότι οι συναντήσεις του με τα κόμματα πραγματοποιούνται μετά από οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας
, με στόχο την ενημέρωσή τους για τις ενέργειες, τους σχεδιασμούς και τους προβληματισμούς της Κυβέρνησης, στην πορεία για διαμόρφωση μιας συνολικής στρατηγικής για τα θέματα ενέργειας. Τα θέματα αυτά, εξήγησε, ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, έχουν δημιουργήσει αισιοδοξία για τον λαό μας και το ζητούμενο τώρα είναι μέσα από συλλογικούς χειρισμούς να δώσουμε σάρκα και οστά στις ελπίδες που γεννιούνται.

Ο Υπουργός Εμπορίου αναφέρθηκε, επίσης,
στην κοινή διαπίστωση ότι το θέμα αυτό μας αφορά όλους, όχι μόνο τις παρούσες γενιές αλλά κυρίως τις μελλοντικές, και πρέπει μέσα από συλλογικές διαδικασίες και προσπάθειες να διασφαλίσουμε τη συνέχεια τόσο στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων όσο και σε ό,τι αφορά στην ευρύτερη πολιτική στα θέματα ενέργειας. Σημείωσε δε ότι ενημέρωσε τις ηγεσίες των δύο κομμάτων για όλες τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, τις επαφές με τη Noble Energy, την πορεία του δεύτερου γύρου αδειοδότησης, την ανάγκη δημιουργίας δομών και υποδομών στον τομέα της ενέργειας και, τέλος, τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο, πρώτιστα, για σκοπούς μείωσης του κόστους παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο κ. Συλικιώτης εξέφρασε, παράλληλα, την άποψη ότι η ανακάλυψη του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ δημιουργεί την προοπτική να διαμορφωθεί και μέσω Κύπρου ένας τρίτος διάδρομος για την ενεργειακή ασφάλεια και τροφοδοσία της Ευρώπης, με τη βοήθεια των κομμάτων να είναι πολύ σημαντική στη σχετική συζήτηση που διεξάγεται σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σημείωσε, τέλος, ότι η ενημέρωση και ο διάλογος με τα κοινοβουλευτικά κόμματα
θα έχουν συνέχεια, με στόχο την από κοινού διαμόρφωση των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν σήμερα σε ό,τι αφορά στον ενεργειακό τομέα.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τα επίπεδα των λιανικών τιμών πώλησης καυσίμων, ο κ. Συλικιώτης επισήμανε ότι βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του, η Κύπρος εξακολουθεί να είναι η τρίτη πιο φθηνή χώρα στην Ευρώπη σε ό
,τι αφορά στη βενζίνη 95 οκτανίων, ενώ και το επίπεδο των αυξήσεων, που αφορούν κυρίως τη βενζίνη και όχι τα άλλα πετρελαιοειδή, είτε είναι οι ίδιες είτε ακόμη πιο ευνοϊκές σε σύγκριση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Όμως μελετούμε συνεχώς τα στοιχεία και αν χρειαστεί να υπάρξει παρέμβαση από το κράτος, στο πλαίσιο βεβαίως που επιτρέπει ο νόμος, αυτή η παρέμβαση θα γίνει», κατέληξε.