9/4/12

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης προήδρευσε σύσκεψης για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Εγκληματικότητας
09/04/2012


έχει το σχολείο με τους γονείς, και είπε ότι μια από τις δράσεις που έχει συμπληρωθεί είναι η ηλεκτρονική επικοΣε Υπουργική σύσκεψη, της οποίας προήδρευσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκάς Λουκά, υιοθετήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Εγκληματικότητας 2012 – 2017. Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν οι Υπουργοί Υγείας κ. Σταύρος Μαλάς, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους και Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργος Δημοσθένους.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Λουκά μετά το πέρας της σύσκεψης, εξετάστηκε το εξαετές Εθνικό Σχέδιο Δράσης και έγιναν από τους αρμόδιους Υπουργούς κάποιες παρατηρήσεις, οι οποίες θα ενσωματωθούν στο Σχέδιο ώστε αυτό να υποβληθεί για έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Ανέφερε επίσης ότι πρόκειται για ένα Σχέδιο το οποίο επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και της μείωσης της υποτροπής. Σε αυτό εμπλέκονται άλλες Υπηρεσίες, Υπουργεία και φορείς, ενώ για την ετοιμασία του λήφθηκαν υπόψη και οι οικονομικές δυνατότητες του κάθε Υπουργείου/φορέα. Περιλαμβάνει 221 δράσεις που κινούνται σε τρεις άξονες: μείωση των εγκληματογόνων παραγόντων, μείωση της υποτροπής και μείωση των ευκαιριών για διάπραξη αδικημάτων.
Κληθείς να αναφέρει κάποιο παράδειγμα από τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο, ο κ. Υπουργός είπε ότι τα ΜΜΕ θα πρέπει να προβάλλουν τα θετικά και τις καλές πρακτικές κάποιων σχολείων, αντί τα αρνητικά. Αρμόδια γι’ αυτό είναι η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, είπε, και απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους πρόσθεσε: «Ελπίζω με τη συμβολή τη δική σας να επιτελέσουμε αυτό το κοινωνικό έργο. Ορισμένες φορές πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη όχι μόνο την τηλεθέαση αλλά και το τι προσφέρουμε στην κοινωνία». Επίσης, είπε ότι πρέπει να διατίθεται λίγος χρόνος στην προβολή θετικών μηνυμάτων γιατί οι νέοι είναι επιρρεπείς στον μιμητισμό.
Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια πρωτοποριακή δράση όσον αφορά στα σχολεία, ο κ. Λουκά είπε ότι θα ενταχθούν δράσεις που αφορούν στους Συνδέσμους Γονέων των σχολείων και που θα διασφαλίζουν ότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας θα λαμβάνουν άμεσα γνώση για το τι γίνεται σε κάθε σχολείο. «Είχαμε πρόσφατο παράδειγμα», είπε, «και με αυτές τις δράσεις και τον νέο συντονισμό που γίνεται πιστεύω ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Λουκά αναφέρθηκε σε παρατήρηση που έκανε ο Υπουργός Παιδείας σχετικά με την επικοινωνία που πρέπει να ινωνία του σχολείου με τους γονείς των παιδιών για τα οποία εντοπίζεται ότι υπάρχει πρόβλημα.


Αρχή