4/4/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής των μαθητών του Λυκείου Αγίας Φυλάξεως με θέμα «Η ευρωπαϊκή Κύπρος των δέκα χιλιάδων χρόνων»

04/04/2012





Να μην μεταδοθεί πριν τις 8:00 μ.μ.
Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση τελώ τα εγκαίνια της αποψινής έκθεσης με θέμα «Η ευρωπαϊκή Κύπρος των δέκα χιλιάδων χρόνων». Χαρά διότι η δραστηριότητα αυτή, η τρίτη κατά σειρά που διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Όμιλο ΣΠΕ Αγίας Φυλάξεως, έχει καταστεί πλέον πρωτοβουλία-θεσμός στα δρώμενα της τοπικής κοινωνίας και ικανοποίηση διότι οι μαθητές μας, μέσα από τα έργα και το αξιοζήλευτο ταλέντο τους, αναδεικνύουν τον πλούσιο πολιτισμό της Κύπρου μας για τον οποίο όλοι οφείλουμε να είμαστε ιδιαιτέρως υπερήφανοι. Άλλωστε, η τέχνη είναι μια παγκόσμια γλώσσα που έχει την ικανότητα να ενώνει, να διαμορφώνει κοινωνικές συνειδήσεις και να συμβάλλει στην κατάργηση των εμποδίων για ενσωμάτωση των ατόμων στην κοινωνία.

Η Κύπρος έχει να παρουσιάσει μια ιστορία πέραν των 11.000 χρόνων. Το πέρασμα 11 χιλιετιών έχει χαρίσει στο νησί μια απίστευτα πλούσια κληρονομιά και έναν αξιοζήλευτο πολιτισμό. Ενδεικτικό της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας είναι το γεγονός ότι η ΟΥΝΕΣΚΟ έχει περιλάβει στον επίσημο κατάλογό της για την Παγκόσμια Κληρονομιά Πολιτιστικών και Φυσικών Θησαυρών τις αρχαιότητες της Πάφου, τη Χοιροκοιτία και δέκα Βυζαντινές εκκλησίες του Τροόδους.

Σημαντικές ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Μέγας Αλέξανδρος και η Κλεοπάτρα συνέδεσαν το όνομά τους με το νησί. Η ίδια η Αφροδίτη, η θεά της ομορφιάς και του έρωτα, γεννήθηκε στην Κύπρο και το όνομα της ταυτίστηκε με αυτό του νησιού (Κύπριδα).

Παρά το γεγονός ότι στη μακραίωνη ιστορία της αντιμετώπισε πολλούς κατακτητές, η Κύπρος ανέπτυξε και για χιλιάδες χρόνια διατήρησε τον δικό της πολιτισμό, αφομοιώνοντας δημιουργικά τις επιδράσεις που δέχθηκε.

Με την πάροδο των χρόνων έχει διαμορφωθεί και η ιδιαιτερότητα της ταυτότητας και του χαρακτήρα των ίδιων των Κυπρίων. Ο λαός της Κύπρου είναι εργατικός, φιλοπρόοδος, μορφωμένος, μα προπαντός ανοικτόκαρδος και καταδεκτικός, με τη φιλοξενία να είναι ένα γνήσιο πηγαίο χαρακτηριστικό γνώρισμα των Κυπρίων.

Σήμερα η Κύπρος, μια σύγχρονη πλέον χώρα και ενταγμένη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αποτελεί, μέσα από την ιστορική και την αρχαιολογική της κληρονομιά, μια ζωντανή μαρτυρία των καταβολών του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια αντιμετωπίζει το κεφάλαιο «πολιτισμός» με ιδιαίτερη ευαισθησία. Στηρίζει και ενθαρρύνει την ανάπτυξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Πρωταρχικός και σταθερός μας στόχος είναι η εκπαίδευση και ο πολιτισμός, να διαδραματίσουν τον δικό τους καθοριστικό ρόλο στη δομημένη πολιτεία ως φορείς μέσα από τους οποίους μπορούμε με επιτυχία να απαντήσουμε στις νέες προκλήσεις και να δημιουργήσουμε το απαραίτητο υπόβαθρο για την εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας κατανόησης, αποδοχής της διαφορετικότητας και αλληλοσεβασμού και την πρόληψη της δημιουργίας φαινομένων ρατσισμού, ξενοφοβίας και προκαταλήψεων τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Σε αυτή την προσπάθεια σημαντικός είναι ο ρόλος που διαδραματίζουν τα οργανωμένα σύνολα του τόπου μας. Για τον σκοπό αυτό ενθαρρύνουμε τη συνεργασία με τις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων πολιτιστικής δραστηριότητας και την πολιτισμική ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Σε λίγους μήνες η Κύπρος θα κληθεί ενώπιον μιας ιστορικής πρόκλησης με την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Στόχος μας είναι η προώθηση των αξιών της αλληλεγγύης και της συνοχής και η ενίσχυση του ρόλου της Ένωσης διεθνώς ως μία δύναμη προόδου, ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας.

Η Κύπρος φιλοδοξεί να διοργανώσει μια αξιόπιστη και αποτελεσματική Προεδρία που να ενισχύει τον ρόλο μας ως ισότιμου εταίρου στην ΕΕ και να συμβάλει ακόμα περισσότερο στην ενίσχυση των σχέσεων της Κύπρου με τα άλλα κράτη μέλη, καθώς και με τις γειτονικές χώρες. Παράλληλα, θα αποκομίσουμε σημαντική εμπειρία και γνώση που θα μας βοηθήσουν σε μια πιο ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση θέσεων πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπρόσθετα, παρέχεται στην Κυπριακή Δημοκρατία η ευκαιρία να προβάλει και το δικό της πολιτικό όραμα για την Ευρώπη του μέλλοντος. Πέρα όμως από την επιτυχία στην πολιτική ατζέντα και στις κοινωνικές δράσεις και πρωτοβουλίες, η Κύπρος θα έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προβάλει την κουλτούρα και τον πολιτισμό της σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω την αποψινή εκδήλωση, εκφράζοντας θερμά συγχαρητήριά στα παιδιά για το μεράκι και τον χρόνο που αφιέρωσαν για τη δημιουργία των αξιοζήλευτων έργων τους καθώς και σε όλους όσοι άοκνα εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της αποψινής βραδιάς.