Σύνοψη διάλεξης της Υπουργού Εξωτερικών δρος Ερατώς Κοζάκου-Μαρκουλλή στο ερευνητικό ινστιτούτο PRIO με τίτλο: «Κύπρος: κοινή πατρίδα – κοινό μέλλον για όλους τους Κυπρίους», στο Όσλο
06/03/2012
Κεντρικό σημείο της διάλεξης της Υπουργού Εξωτερικών δρος Ερατώς Κοζάκου-Μαρκουλλή, στο ερευνητικό ινστιτούτο PRIO που είχε τον τίτλο: «Κύπρος: κοινή πατρίδα – κοινό μέλλον για όλους τους Κυπρίους», αποτέλεσε το επιχείρημα ότι ο λαός της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, πέρα από τις όποιες εθνοτικές, πολιτισμικές ή θρησκευτικές ιδιαιτερότητες τους, μπορούν ξανά να συμβιώσουν σε μια επανενωμένη πατρίδα, όπως άλλωστε έχουν έμπρακτα αποδείξει μέσα από τη μακρόχρονη πρακτική συνύπαρξή τους στο νησί.
Kατά τη διάρκεια της διάλεξης της η κα Υπουργός τόνισε ότι η αναβίωση των δεσμών της φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων αποτελεί στοιχείο απαραίτητο στις προσπάθειες επανένωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην κοινή τους πατρίδα, το οποίο μπορεί να αναδείξει την Κύπρο ως παράδειγμα ειρήνης και ευημερίας εντός της Ευρωπαϊκής οικογένειας.
Η Υπουργός Εξωτερικών επεξήγησε ότι το συμφωνημένο πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και προνοεί μία δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία υπηκοότητα, τονίζοντας ότι αυτή η κατάληξη θα αποτελέσει και το μοναδικό σενάριο επιτυχίας για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι παρά τις πέραν των εκατό τριάντα συναντήσεων του Προέδρου Χριστόφια με το Τουρκοκύπριο ηγέτη, πρώτα με τον κ. Ταλάτ και τώρα με τον κ. Έρογλου, όπως επίσης και πέντε κοινών συναντήσεων με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η πρόοδος που καταγράφεται σχεδόν σε όλα τα κεφάλαια είναι περιορισμένη, καθώς ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης έχει υπαναχωρήσει από τις θέσεις στις οποίες είχαν επιτευχθεί συγκλίσεις μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του κ. Ταλάτ.
Η δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή δεν παρέλειψε να σημειώσει την ετοιμότητα του Προέδρου Χριστόφια για σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης όταν και εφόσον όλες οι εσωτερικές πτυχές του προβλήματος έχουν επιλυθεί και εξασφαλισθεί η σύμφωνη γνώμη των δύο πλευρών.
Παράλληλα, η Υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της διάλεξής της έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι μία ουσιαστική αλλαγή στάσης από πλευράς Τουρκίας θα επιδρούσε καταλυτικά στην επίλυση του Κυπριακού. Κάτι τέτοιο επεσήμανε η κα Μαρκουλλή, θα έδιδε νέα ώθηση και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Η κα Μαρκουλλή επικεντρώθηκε και στα οφέλη που θα επιφέρει η επανένωση της Κύπρου για τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά πάνω απ΄ όλα για τους ίδιους τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια και στην οικονομική ανάπτυξη για όλο τον πληθυσμό της Κύπρου, δίνοντας ως παράδειγμα και τα οφέλη από την εξόρυξη αποθεμάτων υδρογονανθράκων.
Εν κατακλείδι, η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή επαναβεβαίωσε την πεποίθηση της κυπριακής κυβέρνησης ότι η προοπτική της επανένωσης της Κύπρου και του λαού της, σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας για το κοινό καλό όλων των Κυπρίων και με βάση τις αρχές και αξίες της ίδιας της ΕΕ, αποτελεί σενάριο επιτυχίας για τις μελλοντικές γενιές Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και υπογράμμισε την δέσμευση της να εργαστεί προς εκπλήρωση αυτού του στόχου με όραμα και αποφασιστικότητα.