Επαφές του Υπουργού Εμπορίου, στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης Κορυφής για την Ενέργεια που διοργανώνει το περιοδικό «Economist», στην Αθήνα
28/03/2012
Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης, στο περιθώριο της Συνδιάσκεψη Κορυφής για την Ενέργεια με θέμα: «Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ: Επανασχεδιάζοντας τον Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Χάρτη», που διοργανώνει το περιοδικό «Economist» στην Αθήνα, συναντήθηκε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου. Κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων και ενημέρωση για θέματα ενέργειας, ενώ συζήτησαν και για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου στον τομέα αυτό. Οι δύο Υπουργοί απόψε θα παρακαθίσουν σε δείπνο με τον Υπουργό Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ κ. Uzi Landau.
Νωρίτερα, ο κ. Συλικιώτης συναντήθηκε και με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας στην Ευρασία, Πρέσβη κ. Richard Morningstar.
Ο κ. Συλικιώτης ήταν κύριος ομιλητής κατά την επίσημη έναρξη της Συνδιάσκεψης Κορυφής για την Ενέργεια, μαζί με τους ομολόγους του Υπουργούς Ενέργειας της Ελλάδας και του Ισραήλ, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν στις έρευνες για ενεργειακούς πόρους και τη γεωστρατηγική σημασία τους για την περιοχή. Ειδικότερα, ο κ. Συλικιώτης επισήμανε ότι «οι πρόσφατες ανακαλύψεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), σε συνάρτηση με τα ευρήματα στο Ισραήλ που επιβεβαιώνουν ότι η λεκάνη της Λεβαντίνης και ο ευρύτερος θαλάσσιος χώρος της νοτιοανατολικής Μεσογείου αποτελεί υπολογίσιμη ενεργειακή πηγή, διαφοροποιούν τόσο τη γεωπολιτική όσο και τη γεωοικονομία της ευρύτερης περιοχής, σηματοδοτώντας μια επερχόμενη γεωστρατηγική ανατροπή». Επιπλέον, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι «στο επίκεντρο των υπό διαμόρφωση νέων αυτών δεδομένων κεντρική σημασία αποκτά η αλληλεπίδραση δύο σημαντικών παραμέτρων: α) Τα άμεσα οικονομικά συμφέροντα που εξαρτούν ή θα εξαρτούν από την περιοχή αμερικανικές και άλλες πετρελαϊκές εταιρείες διεθνών συμφερόντων, και β) Η στενή συνεργασία Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου».
Ο κ. Συλικιώτης, στη συνέχεια, τόνισε ότι «για την Κυπριακή Δημοκρατία, η στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα και το Ισραήλ έχει ως σαφή προσανατολισμό τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών, αλλά και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στις χώρες μας, με τρόπο που θα προσφέρουμε προοπτικές ειρήνης, ευημερίας και προόδου στην ευρύτερη περιοχή». Πρόσθεσε ότι ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης είναι η σύναψη διμερών συμφωνιών με τις χώρες της ευρύτερης νοτιοανατολικής Μεσογείου που θα επιτρέψουν τη δημιουργία του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου για τη μεταξύ τους αρμονική συνεργασία και θα οδηγήσουν στον επανασχεδιασμό του ενεργειακού χάρτη της Ευρώπης.
«Η συμβολή της Κύπρου και της Ελλάδας, οι οποίες είναι κράτη μέλη της ΕΕ και συνεπώς διαθέτουν εκείνα τα πολιτικά εχέγγυα που μπορούν να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη ροή καυσίμων στην Ευρώπη, αποκτά ακόμη μεγαλύτερο βάρος», κατέληξε ο κ. Συλικιώτης, σημειώνοντας ότι «η Κύπρος έχει και μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο ως η γέφυρα ειρηνικής συνεργασίας και συνύπαρξης των χωρών της περιοχής, αλλά και μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής».