19/3/12

Ομιλία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Ευθύμιου Φλουρέντζου στην έναρξη της εκστρατείας για την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ηλεκτρονικών Δεξιοτήτων – e-Skills Week 2012», στη Λευκωσία

19/03/2012





Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στην έναρξη της εκστρατείας της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ηλεκτρονικών Δεξιοτήτων» που επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο οι ηλεκτρονικές δεξιότητες μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο να εξασφαλίσει εργασία στην ψηφιακή εποχή που ζούμε σήμερα και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του. Τα τελευταία 20 χρόνια βιώνουμε μια επανάσταση στον τομέα των πληροφοριών και των επικοινωνιών. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jose Manuel Barroso σε πρόσφατη επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια σημείωσε ότι στο εγγύς μέλλον το 90% των θέσεων απασχόλησης θα προϋποθέτει κάποιο επίπεδο ψηφιακών γνώσεων.

Το διαδίκτυο προσφέρει ένα κόσμο ευκαιριών σε όλες τις κατηγορίες των πολιτών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη δημιουργία μιας δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίας. Στόχος της εκστρατείας που θα διεξαχθεί στην Κύπρο είναι η ενημέρωση των πολιτών και των μαθητών για τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι ηλεκτρονικές δεξιότητες σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας, αλλά και στην επαγγελματική αποκατάσταση.

Η ηλεκτρονική ενσωμάτωση όλων των πολιτών στην ψηφιακή κοινωνία αποτελεί βασικό συστατικό της ψηφιακής ολοκλήρωσης μιας χώρας, αλλά και το όπλο της για τη στόχευση μιας ανταγωνιστικής οικονομίας και μιας προοδευτικής κοινωνίας. Η τεχνολογία μπορεί να εξατομικεύσει τη μάθηση στις ανάγκες και τις προτιμήσεις μιας κοινότητας, ενός σχολείου, ενός μαθητή, ενός ανέργου.

Οι τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών αποτελούν τον μοχλό αύξησης της παραγωγικότητας και της βελτίωσης των συνθηκών και της ποιότητας εργασίας και παρέχουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Βοηθούν στη διεκπεραίωση των καθημερινών υποχρεώσεών μας όπως συναλλαγές με τράπεζες και με το δημόσιο. Πέραν των απλών περιπλανήσεων, το διαδίκτυο αποτελεί σήμερα την κύρια πηγή πληροφοριών, στατιστικών στοιχείων και ενημέρωσης. Μας παρέχει, επίσης, πρόσβαση στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία έχουν ουσιαστικά εκμηδενίσει τις αποστάσεις και έχουν δώσει στους πολίτες τη δύναμη της άποψης και την ελευθερία της έκφρασης, μέσω των οποίων ενθαρρύνεται η συμμετοχή και κατ’ επέκταση η κοινωνική ένταξη. Με την απόκτηση ηλεκτρονικών δεξιοτήτων μπορούμε να έχουμε πολλούς εναλλακτικούς τρόπους για να επικοινωνήσουμε και να αποκτήσουμε και να μεταδώσουμε γνώση και εμπειρίες. Να μετατρέψουμε τη διδασκαλία και τη μάθηση σε δραστήρια και συναρπαστική εμπειρία, αλλά και να τονώσουμε τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη.

Αντιλαμβανόμενοι τα τεράστια κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την ευρεία χρήση των τεχνολογιών των πληροφοριών και επικοινωνιών από όλους τους πολίτες της Κύπρου, και ειδικά σε μια περίοδο όπου η οικονομία μας χρειάζεται ενίσχυση, αναπτύξαμε μια ολοκληρωμένη ψηφιακή στρατηγική ώστε να μπορέσει και η Κύπρος να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Στοχεύουμε:

· στη βελτίωση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον πολίτη, όπως στους τομείς της υγείας και εκπαίδευσης καθώς και στην παροχή όσο το δυνατόν περισσότερων ηλεκτρονικών δημόσιων υπηρεσιών, και
· στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην ανάπτυξη υπηρεσιών γνώσης μέσω των ψηφιακών τεχνολογιών.

Για να πετύχουμε τους στόχους μας είναι απολύτως αναγκαίο να επιλυθούν τα προβλήματα που συνδέονται με τις ηλεκτρονικές δεξιότητες ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ζήτηση σε επαγγελματίες και χρήστες υψηλής ειδίκευσης στον τομέα των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών και να διασφαλιστεί ότι ο κάθε πολίτης είναι ηλεκτρονικά εγγράμματος σε ένα πλαίσιο διά βίου μάθησης. Γι’ αυτό ένα σημαντικό κομμάτι της ψηφιακής στρατηγικής αποτελούν και οι ηλεκτρονικές δεξιότητες.

Νέα έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέδειξε ότι αν και υπάρχει προσφορά εργασίας στον τομέα των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών, εντούτοις μέσα σ’ αυτή την οικονομική κρίση όπου η ανεργία καλπάζει πολλές από αυτές τις θέσεις εργασίας παραμένουν κενές, λόγω έλλειψης πληροφόρησης για τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών. Η ίδια έρευνα κατέδειξε ότι το 41% των φοιτητών πιστεύουν ότι δεν τυγχάνουν επαρκούς ενημέρωσης για τους κλάδους σπουδών στους διάφορους τομείς των τεχνολογιών της πληροφορίας και τις μετέπειτα ευκαιρίες εργοδότησης που είναι διαθέσιμες σ΄ αυτούς. Μόνο το 13% δήλωσαν ότι τυγχάνουν κατάλληλης ενημέρωσης.

Η εκστρατεία ενημέρωσης που αρχίζει αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο στόχο έχει την ενημέρωση των μαθητών για τις τεράστιες επιλογές που έχουν σε θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και για τις θέσεις εργασίας στις οποίες μπορούν να έχουν πρόσβαση αν αποκτήσουν τις απαραίτητες ηλεκτρονικές δεξιότητες. Ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου η ανεργία ολοένα και αυξάνεται και μαστίζει κυρίως τις νεαρές ηλικίες, ας ελπίσουμε ότι η εκστρατεία αυτή θα ευαισθητοποιήσει την κοινωνία μας με στόχο την αύξηση του αριθμού εξειδικευμένων χρηστών των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών και επαγγελματιών που θα ηγηθούν μιας ανταγωνιστικής και καινοτόμου Κύπρου.

Επιπλέον, η απόκτηση ηλεκτρονικών δεξιοτήτων αποτελεί την πιο μεγάλη εγγύηση κατά του κοινωνικού αποκλεισμού.. Βοηθά τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τα γεωγραφικά, φυσικά, κοινωνικά και οικονομικά εμπόδια και κατοχυρώνει την πλήρη συμμετοχή στην κοινωνία της γνώσης.