23/3/12

Τελετή διαβεβαίωσης του νέου Υπουργού Οικονομικών


23/03/2012
Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Υπουργού Οικονομικών κ. Βάσου Σιαρλή, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και του απερχόμενου Υπουργού Οικονομικών κ. Κίκη Καζαμία.



Στην προσφώνησή του κατά την τελετή διαβεβαίωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας είπε: «Με τη σημερινή τελετή διαβεβαίωσης του Βάσου Σιαρλή στη θέση του Υπουργού Οικονομικών ολοκληρώνεται ο μερικός ανασχηματισμός που έχουμε προγραμματίσει. Με αυτό τον ανασχηματισμό και ασκώντας τις εξουσίες που μου παρέχει το Σύνταγμα έχουμε στόχο να δοθεί η απαιτούμενη ώθηση για ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου πλησιάζοντας στο τέλος της πενταετούς κυβερνητικής διαδρομής. Ο διορισμός του Βάσου Σιαρλή αποτελεί διορισμό ανθρώπου με επαγγελματική επάρκεια, εντιμότητα, γνώσεις και πολύπλευρες εμπειρίες στα θέματα της οικονομίας.

Προς τον απερχόμενο Υπουργό Οικονομικών, φίλο, συνεργάτη και συναγωνιστή εδώ και τέσσερις δεκαετίες, Κίκη Καζαμία θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου εκτίμηση για το πολύ σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει και τον υψηλό βαθμό συνεργασίας και συλλογικότητας που έχει επιδείξει. Πήρε καίριες αποφάσεις για τα θέματα της οικονομίας γρήγορα και αποτελεσματικά, μέσα σε πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες και κάτω από συνεχή και σκληρή πολεμική. Ο Κίκης κατόρθωσε να πείσει τις πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν πάνω σε προτάσεις του για το κοινό καλό. Σημαντική και πολύτιμη υπήρξε επίσης η συμβολή του στο συνολικό κυβερνητικό έργο, ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αγαπητέ Κίκη,

Γνωρίζοντας το επίμονο του χαρακτήρα σου, είμαι σίγουρος ότι θα ξεπεράσεις τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζεις το συντομότερο δυνατό και θα επιστρέψεις γερός στην οικογένεια σου και γιατί όχι και στα κοινά. Σου εύχομαι από καρδιάς ό,τι καλύτερο.


Αγαπητέ Βάσο,

Ως νέο μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, αναμένεται από εσένα η ενεργός παρέμβαση και συμβολή σου στα θέματα που βρίσκονται ενώπιον σου. Αναμένω να εμπλουτίσεις με τις γνώσεις, τον ορθολογισμό και τις εμπειρίες σου το έργο της Κυβέρνησης. Ο κυπριακός λαός μάς εμπιστεύθηκε τη διακυβέρνηση του τόπου σε μια πολύ δύσκολη περίοδο ένεκα της παγκόσμιας συστημικής οικονομικής κρίσης, επιφορτίζοντας μας με την τιμητική αυτή ευθύνη. Καλούμαστε να δράσουμε με συλλογικότητα, αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του λαού μας με την υλοποίηση του εκλογικού μας προγράμματος.

Η προσπάθεια μας εστιάζεται πάντα στην προσφορά στην κοινωνία, στην επίτευξη περισσότερης κοινωνικής συνοχής και στη δίκαιη κατανομή των βαρών για μια κοινωνία όπου ο κάθε πολίτης θα απολαμβάνει τα δικαιώματα του.

Μέσα στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε, τα πρόσωπα που κατέχουν δημόσιο αξίωμα επωμίζονται επιπρόσθετες ευθύνες και βάρη. Αξιολογούνται αυστηρότερα από την κοινωνία και αντικρίζονται ως οι μπροστάρηδες σε μια δύσκολη και άνιση μάχη. Καταξιώνονται μόνο όταν καταφέρουν να καταγραφούν στη συλλογική συνείδηση του λαού μας ως ταπεινοί και τίμιοι δουλευτές με καινοτόμες και ριζοσπαστικές προσεγγίσεις, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Ο τόπος χρειάζεται δημόσια πρόσωπα που να δίνουν και την τελευταία ρανίδα ενέργειας στην παραγωγή πολιτικών για την επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία και τους απλούς ανθρώπους.

Σε αυτά τα δύσκολα και απαιτητικά καθήκοντα και μέσα σε αντίξοες συνθήκες σε διαβεβαιώ ότι θα είμαι πάντοτε στη διάθεσή σου για κάθε δυνατή βοήθεια.

Σε συγχαίρω για το διορισμό σου και εύχομαι κάθε επιτυχία στην αποστολή σου. Καλή δουλειά».

Στην αντιφώνησή του ο κ. Σιαρλής είπε: «Εξοχότατε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ήθελα πρώτα να σας ευχαριστήσω εκ βάθους καρδίας για τον ιδιαίτερα τιμητικό διορισμό μου στη θέση του Υπουργού Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

΄Εχω πλήρη επίγνωση των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσω ως Υπουργός Οικονομικών, δεδομένων των δυσκολιών που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία εν μέσω της πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

΄Εχω επίγνωση για αυτές τις δυσκολίες και θα εργαστώ με συναίνεση, συλλογικότητα, αποφασιστικότητα, αλλά και με αισιοδοξία γα το τι μπορεί να επιτευχθεί σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς.

Παρά τις δυσκολίες, όμως, είναι γεγονός ότι με διάφορες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με τα πολιτικά κόμματα έχουν ήδη τεθεί οι βάσεις για τη σωστή αντιμετώπισή τους, όπως για παράδειγμα τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης καθώς και τα μέτρα για τόνωση της ανάπτυξης.

Αναγνωρίζω το δύσκολο περιβάλλον με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος ο τραπεζικός τομέας και είμαι έτοιμος να συμβάλω αποφασιστικά και αποτελεσματικά στην απάμβλυνση των δυσκολιών. Είμαστε υποχρεωμένοι να πετύχουμε και αυτή είναι η δέσμευσή μου.

Επίσης, ως Υπουργός Οικονομικών, θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για τη μεγαλύτερη δυνατή συμβολή για μια πετυχημένη άσκηση της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει πολύ σημαντικά ζητήματα να διαχειριστεί, όπως θέματα οικονομικής διακυβέρνησης, δημοσιονομικών προοπτικών, εταιρικής φορολόγησης και άλλα.

Θα ήθελα να εκφράσω την αισιοδοξία μου ότι με σκληρή δουλειά, μεθοδικότητα, σε στενή συνεργασία με όλα τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς θα μπορέσουμε συλλογικά να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και με επιτυχία.

Κύριε Πρόεδρε, σας διαβεβαιώ ότι θα εργαστώ συλλογικά και άοκνα και θα αφιερώσω όλο το ‘είναι’ μου για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος διακυβέρνησης.

Θέλω να τονίσω ότι τίποτα δεν λύνεται χωρίς θυσίες και είμαι διατεθειμένος να συνεργαστώ με όλους, διότι δεν υπάρχει θέμα αποτυχίας, μόνο επιτυχία. Οι θυσίες αυτές θα έρθουν από όλους και πρέπει να έρθουν από όλους. Χρησιμοποιώ μια δική σας έκφραση: ‘Να μοιραστούμε το πάπλωμα’. Και θα το κάνουμε. Εγώ πρώτος θα κάνω τη θυσία και θα επιτύχουμε.

Το θέμα της οικονομίας είναι εθνικό θέμα και έτσι πρέπει να το αντιληφθούμε και έτσι πρέπει να το δούμε, ως μια εθνική πρόκληση για επίτευξη του καλύτερου δυνατού που μπορούμε υπό τις σημερινές συνθήκες. Θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Θα συνεργαστούμε και θα πετύχουμε».