23/3/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον κ. ΄Αντριου ΄Αθενς

Αδελφό και συναγωνιστή στον αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός λαός για ελευθερία, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας τον Επίτιμο Πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού κ. ΄Αντριου ΄Αθενς, ο οποίος έγινε σήμερα δεκτός, στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον Πρόεδρο Χριστόφια.



Κατά τη συνάντησή τους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε τον κ. ΄Αθενς εκ μέρους της Κυβέρνησης, όλων των προηγούμενων Κυβερνήσεων και του κυπριακού λαού «για την προσφορά του στην Κύπρο. Είστε ένας από τους αδελφούς μας που έκανε τα πάντα για να οδηγηθούμε στην ελευθερία, να τερματίσουμε την κατοχή και να αποκατασταθούν τα δικαιώματα ολόκληρου του κυπριακού λαού που είναι θύμα της κατοχής και της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει αυτή την πολιτική».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε: «Η παρούσα στιγμή είναι κρίσιμη, η αδιαλλαξία (της Τουρκίας) συνεχίζεται μετά τις επιτυχίες της στην περιοχή και εντός της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη την αντιπαράθεση μεταξύ της Κυβέρνησης και του στρατού, και αντί να δείξουν ευελιξία και γενναιοδωρία ως νικητές, έγιναν πιο σκληροί.

Δεν έχω κάποια νέα από τις διαπραγματεύσεις για να ανακοινώσω, δυστυχώς, αλλά συνεχίζουμε να ακολουθούμε αρχές, συνεχίζουμε να υπεραμυνόμαστε των δικαιωμάτων του λαού, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πλησιάζουμε τον χρόνο όπου θα αναλάβουμε την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Θα είναι δύσκολο καθήκον και μεγάλη ευθύνη. Ομως, την ίδια ώρα θα υπογραμμίσουμε την ανεξαρτησία και την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αποτελεί αναγνώριση του κράτους της Κύπρου από την ΕΕ και από ολόκληρο τον κόσμο.

Σας διαβεβαιώ ότι η συμβολή σας εκτιμάται τα μάλα, είναι πολύ σημαντική για τον αγώνα μας και θέλω να σας ευχαριστήσω από τα βάθη της ψυχής μου. Σας θεωρώ αδελφό και συναγωνιστή για την ελευθερία και για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ως ελεύθερων ανθρώπων, όπως έχουν το δικαίωμα να είναι όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο».

Από την πλευρά του ο κ. ΄Αθενς ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστόφιας, τονίζοντας ότι επέλεξε την Κύπρο ως πρώτο σταθμό του και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δώρισε στη συνέχεια στον κ. ΄Αθενς αντίγραφο του καραβιού της Κερύνειας. Παραλαμβάνοντας το δώρο, ο κ. ΄Αθενς ευχήθηκε να ελευθερωθεί η Κύπρος το συντομότερο δυνατό.

Σημειώνεται ότι το 1997 ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού κ. ΄Αντριου ΄Αθενς τιμήθηκε με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Αξίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.