Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια σε εκδήλωση για τα ανώτατα στελέχη της Δημόσιας Υπηρεσίας με θέμα: «Για μια επιτυχημένη Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ: Ο καίριος ρόλος των ανώτατων διευθυντικών στελεχών»
14/03/2012
Θα ήθελα κατ’ αρχάς να συγχαρώ τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης, την Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης και, βεβαίως, τον πολιτικό προϊστάμενο, Υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία. Βρισκόμαστε πια πολύ κοντά στη κυπριακή προεδρία. Απομένουν περίπου 100 ημέρες και είναι φυσικό να εντείνουμε τις προσπάθειες και τον συντονισμό μας εν όψει αυτής της πολύ σημαντικής για τη χώρα και το λαό μας ευθύνης, μα και συνάμα τιμής. Είναι όντως τιμή και θα επωμισθούμε μεγάλες ευθύνες σαν θα τεθούμε επικεφαλής των εργασιών του Συμβουλίου της ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Όπως ενδεχομένως γνωρίζετε, είχα την ευκαιρία πρόσφατα, στις 22 Φεβρουαρίου, να έχω μια πολύ εποικοδομητική, παρόμοιας φύσης συνάντηση με τη σημερινή, και με τους λειτουργούς των Υπουργείων σας που εργάζονται στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στις Βρυξέλλες. Θα ήθελα να εκφράσω την ευαρέσκειά μου για το έργο που επιτελείται στη ΜΑΕΕ και να σας καλέσω να στηρίξετε με όλες σας τις δυνάμεις τους ανθρώπους μας που υπηρετούν εκεί, μια και είναι αυτοί που θα αποτελέσουν την προμετωπίδα και την αιχμή του δόρατος της Κυπριακής Προεδρίας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το προσωπικό της ΜΑΕΕ θα προεδρεύσει των πλείστων ομάδων εργασίας και επομένως θα είναι εκ των πραγμάτων η ανθρώπινη εμπροσθοφυλακή της Κυπριακής Προεδρίας.
Αν όμως η ΜΑΕΕ είναι η καρδιά του σώματος που θα πασκίσει για να φέρει σε πέρας το τεράστιο έργο που αναλαμβάνουμε, εσείς που βρίσκεστε εδώ σήμερα, τα ανώτατα στελέχη της δημόσιας υπηρεσίας, αποτελείτε τα εγκεφαλικά κύτταρα που θα πρέπει να δίνουν τα απαραίτητα ερεθίσματα και κατευθύνσεις για την ομαλή διεκπεραίωση της καθημερινής εργασίας. Πρωτίστως εσείς έχετε την υποχρέωση να τεθείτε επικεφαλής της προσπάθειας για ανταπόκριση στον μέγιστο δυνατό βαθμό των υπηρεσιών του Κέντρου προς επίτευξη των στόχων και προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας. Διαθέτετε και την πείρα και τα ηγετικά προσόντα. Καλείστε, λοιπόν, να δίνετε λύσεις σε προβλήματα που θα ανακύπτουν, να καθορίζετε κατευθυντήριες γραμμές εκεί και όπου χρειάζεται. Είναι υψίστης σημασίας να αισθανθούν οι υφιστάμενοι σας λειτουργοί την απαιτούμενη ασφάλεια και την αμέριστη στήριξή σας στο έργο που καλούνται να επιτελέσουν. Πρέπει να οικοδομήσετε μια γερή σχέση εμπιστοσύνης με τους λειτουργούς σας, να τους αντιμετωπίζετε κυρίως ως συνεργάτες σας, συμβάλλοντας παράλληλα δημιουργικά στη μείωση του γραφειοκρατικού άχθους.
Επιτρέψετε μου στη συνέχεια να αναφερθώ σε συντομία στο όραμα και τους στόχους της Κυβέρνησης εν όψει της Κυπριακής Προεδρίας. Θα πρέπει να σας πω δε πως κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στο Κολέγιο των Επιτρόπων είχα την ευκαιρία να αναφερθώ στους στόχους που προσανατολιζόμαστε να προωθήσουμε στο εξάμηνο της Προεδρίας μας και ομολογώ ότι η ανταπόκριση από πλευράς τόσο του Προέδρου Μπαρόζο όσο και του Κολεγίου ως συνόλου ήταν ιδιαιτέρως υποστηρικτική.
Αναντίλεκτα, η Κύπρος καλείται να αναλάβει την εκ περιτροπής Προεδρία στην πιο δύσκολη, ίσως, οικονομικά περίοδο από την ίδρυση της ΕΕ. Η ΕΕ διέρχεται μια σοβαρή κοινωνικοοικονομική κρίση, με αρνητικές προεκτάσεις στη θεσμική ενότητά της. Αποτελεί, όμως, αδήριτη ανάγκη η στήριξη της συνοχής και της ενότητας των κρατών μελών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίες οι αυξανόμενες αναφορές περί οικοδόμησης μιας Ένωσης δύο ή πολλαπλών ταχυτήτων. Παρόλο που δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί με ακρίβεια πώς θα εξελίσσεται η κρίση κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, με βάση τα σημερινά δεδομένα οι προκλήσεις θα είναι ακόμη εμφανείς και έντονες.
Κατά την άποψή μου, και αυτό το έχω τονίσει ενώπιον και του Κολεγίου των Επιτρόπων, θα πρέπει να γίνει μια τολμηρή ανάλυση της ουσίας, του βάθους και του εύρους της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης. Τα όσα και όποια μέτρα λήφθηκαν τα τελευταία χρόνια αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά ένεκα της ανάλυσης της κρίσης με βάση την πεπατημένη που μας θέλει να ενοχοποιούμε μόνο τους κερδοσκόπους και κάποτε τις αγορές.
Φαίνεται ότι το μοντέλο της απόλυτης και δογματικής αγκίστρωσης στην ελευθερία της αγοράς χωρίς κανένα κοινωνικό έλεγχο έχει αποτύχει. Το πέρασμα από την αγορά και πώληση προϊόντων της πραγματικής οικονομίας στο εμπόριο χρήματος είναι ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να προβληματίσει ως μια από τις αιτίες της σημερινής κρίσης.
Είναι σημαντικό να γίνουν διορθωτικές αλλαγές σε ό,τι αφορά στην κατανομή και την ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου. Ο σημερινός τρόπος κατανομής οδηγεί μεγάλες ομάδες του πληθυσμού στη φτώχεια και την κοινωνική εξαθλίωση. Για μένα τουλάχιστον, είναι πραγματικά αδιανόητο να βλέπουμε σήμερα σκηνές στους δέκτες των τηλεοράσεών μας με ουρές πολιτών, όχι σε κάποια απόμακρη χώρα της Αφρικής ή της Ασίας αλλά στην καρδιά της Ευρώπης, να συνωστίζονται για συσσίτιο, για να πάρουν μια μερίδα τροφής επιβίωσης!
Πιστεύω ακράδαντα ότι η δικαιότερη ανακατανομή του παραγόμενου εισοδήματος, μια συνεπής και πιο ανθρωποκεντρική κοινωνική πολιτική σε συνδυασμό με την ορθή πολιτική στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και θα οδηγήσει σε περισσότερη απασχόληση και στην πολυσυζητημένη κοινωνική συνοχή. Θα πρέπει εδώ να κάνω ειδική μνεία και να επαινέσω τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Μπαρόζο γιατί η εμπεριστατωμένη και με επιστημονικά δεδομένα ανάλυση στην οποία προέβη κατά την άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30 του περασμένου Ιανουαρίου κινείται ακριβώς προς την ορθή κατεύθυνση.
Είναι με ικανοποίηση, επίσης, που διαπιστώνουμε ότι το τελευταίο διάστημα, και χάρις στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΕΕ έχει προωθήσει αναπτυξιακές δράσεις. Δράσεις που θα επιταχύνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών ανταγωνιστικότητας για την ευρωπαϊκή οικονομία και κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οδηγώντας σε αύξηση της απασχόλησης, πρωτίστως των νέων, και σε μια πιο πράσινη οικονομία. Από πλευράς μας, προσβλέπουμε πραγματικά σε μια στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για προώθηση νομοθετικών πρωτοβουλιών κατά το εξάμηνο της Κυπριακής Προεδρίας που θα έχουν ως στόχο τη σμίκρυνση της κοινωνικής πίεσης που έχει δημιουργηθεί σε πλείστες τόσες χώρες της Ένωσης και που δυστυχώς πλήττει τις περισσότερες φορές τη νεολαία, τα παιδιά μας.
Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα ήθελα παρενθετικά στο σημείο αυτό να προβώ σε ένα σχόλιο που μάλλον αφορά την εθνική μας παρουσία ως Κύπρος εντός της ΕΕ και όχι την ευθύνη μας ως Προεδρία του Συμβουλίου αύριο. Έχω πολλές φορές την αίσθηση ότι η δημόσια διοίκηση μας πάσχει από ένα «σύνδρομο προενταξιακής περιόδου» σε ό,τι αφορά στις σχέσεις μας με τους λειτουργούς και τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η περίοδος της υποχρεωτικής εναρμόνισής μας με το Κεκτημένο που αποφάσισαν άλλοι για εμάς έχει παρέλθει την 1η Μαΐου 2004. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι ναι μεν η Επιτροπή ως εκ της Συνθήκης, έχει το αποκλειστικό δικαίωμα νομοθετικής πρωτοβουλίας, τώρα μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, βέβαια, αλλά σίγουρα αυτό δεν σημαίνει πως ό,τι προτείνεται από πλευράς Επιτροπής είναι θέσφατο. Μπορούμε να συζητήσουμε, μπορούμε να έχουμε απόψεις και μπορούμε με παρρησία, ταπεινά, να διαβιβάζουμε αυτές τις απόψεις. Από τη δική μου εμπειρία, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όταν έχω απόψεις, έστω και αν είναι αντίθετες με τις απόψεις πολλών μελών ακόμη και ηγετικών στελεχών της Ένωσης, εγώ τις διατυπώνω με σεβασμό και πολλές φορές οι απόψεις μας γίνονται σεβαστές και γίνονται και αλλαγές στις αποφάσεις, στα σχέδια απόφασης του Συμβουλίου. Πάντοτε με εποικοδομητική και κριτική διάθεση θα πρέπει εσείς και οι υπηρεσίες των οποίων προΐσταστε να αξιολογείτε τις προτάσεις της Επιτροπής και να συμβάλλετε δημιουργικά εντός του Συμβουλίου για εξασφάλιση αποτελεσμάτων που θα είναι επωφελή για την πρόοδο και την ανάπτυξη της χώρας μας και ευρύτερα της Ένωσης.
Τώρα, μετακινούμενος από την Επιτροπή, θα ήθελα να αναφερθώ επιγραμματικά στη σημασία απόδοσης της πρέπουσας προσοχής στο συν-νομοθετικό όργανο της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα έχει αναφερθεί εμπεριστατωμένα στον αυξημένο ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου μετά που τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας. Θέλω να προσυπογράψω τις αναφορές του Υφυπουργού για την ανάγκη αυξημένων επαφών από εμάς σε όλα τα επίπεδα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας ως Κυπριακή Προεδρία θα εξαρτηθεί ακριβώς από το εύρος, το βάθος και τη διαφανή προσέγγιση της σχέσης που θα πρέπει να έχουμε με τους συντεταγμένους εκπροσώπους του Ευρωκοινοβουλίου. Από πλευράς μου σας διαβεβαιώνω ότι έχω μια άριστη προσωπική σχέση συνεργασίας και επαφής με το νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με τον οποίο μας συνδέει μια μακρά προσωπική φιλία. Είμαι ενθαρρυμένος από την παρουσία του κ. Σουλτς στην Προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είμαι πεπεισμένος ότι κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας θα έχουμε μια αγαστή και πολύ εποικοδομητική συνεργασία. Είναι με δική του πρωτοβουλία που έχω κληθεί στην τελευταία συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Είμαι σε διαρκή επικοινωνία με τον Μάρτις Σουλτς για την επίλυση πολλών προβλημάτων που σχετίζονται και με το Κυπριακό.
Κυρίες και Κύριοι,
Μπορεί να ακούγεται χιλιοειπωμένο, αλλά θα ήθελα να δηλώσω και ενώπιόν σας ευθαρσώς ότι η Κύπρος δεν θα φεισθεί προσπαθειών ως έντιμος διαμεσολαβητής για την επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερων συγκλίσεων εντός του Συμβουλίου αλλά και για προώθηση του νομοθετικού έργου, έτσι όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συναποφασίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου θα επικεντρωθεί στην επίτευξη μιας καλύτερης Ευρώπης. Φιλόδοξος στόχος. Κεντρική ιδέα της Προεδρίας μας θα είναι πως όλοι μαζί, ενωμένοι στην πολυμορφία μας, μπορούμε να συνδράμουμε αποφασιστικά για να γίνει η Ένωση ακόμη καλύτερη, προς αμοιβαίο όφελος των λαών και των πολιτών της. Κεντρικό μήνυμά μας να εργαστούμε από κοινού για μια Ένωση πιο κοντά στους πολίτες της, με λιγότερη γραφειοκρατία, με κοινωνική συνοχή και με ένα ενισχυμένο ρόλο στον κόσμο.
Έχω τονίσει ότι οι πολίτες μέσα σε αυτές τις συνθήκες του 21ου αιώνα απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από την Ένωση και αυτό ένεκα της κρίσης και των μέτρων που λαμβάνονται για αντιμετώπιση της, που φορτώνουν τα βάρη πάνω σε αυτούς που δεν τα σηκώνουν, πάνω στους απλούς πολίτες, διότι οι απλοί πολίτες είναι η Ένωση, είναι αυτοί που οραματίστηκαν τη δημιουργία της Ένωσης. Κατά συνέπεια, αν δεν αντιμετωπιστεί η κρίση στην ουσία της και αν δεν επιτευχθεί η αναγκαία ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή που είναι απόλυτα αναγκαία, η Ευρώπη θα έχει ένα ζοφερό μέλλον. Η Ευρώπη θα κινδυνεύσει πραγματικά από τους ίδιους τους λαούς της που δεν θα αντέξουν το βάρος, την πίεση και την καταπίεση.
Όταν τα λέω αυτά στα Συμβούλια και σε συναντήσεις δεν μπορεί κανείς να αντικρούσει αυτά τα επιχειρήματα, διότι μιλάμε για πραγματικότητα: απομάκρυνση του πολίτη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με εφαλτήριο το κεντρικό μήνυμά μας για μια καλύτερη Ευρώπη, μέσα και από τις δύο διαστάσεις που αυτό περιλαμβάνει. Την αρχή της αλληλεγγύης και την αρχή της αποτελεσματικότητας. Μέσα από την ανάπτυξη η Κυπριακή Προεδρία επιθυμεί να τονίσει την ανάγκη όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση επιστρέψει στις ιδρυτικές θεμελιώδεις αξίες της, διασφαλίζοντας καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες της.
Η προεδρία του Συμβουλίου απαιτεί να είσαι ακέραιος και αμερόληπτος στον τρόπο που λαμβάνεις αποφάσεις ή που συμβάλλεις στη λήψη αποφάσεων. Τώρα υπάρχει μόνιμος Πρόεδρος (του Συμβουλίου) για συγκεκριμένη θητεία και η εκ περιτροπής προεδρία (των χωρών μελών) διαδραματίζει ρόλο βοηθητικό και αναλαμβάνει το πρακτικό βάρος των συναντήσεων, των Συμβουλίων και άλλων δραστηριοτήτων. Αυτό τον ρόλο θα διαδραματίσουμε, κατά συνέπεια, με βάση τις αποφάσεις, και πρέπει σε αυτό το πλαίσιο να κινηθούμε ώστε ο ρόλος αυτός από δικής μας πλευράς να διαδραματιστεί όσο γίνεται με μεγαλύτερη επιτυχία. Οι καλοθελητές είναι πολλοί, εκείνοι που περιμένουν να μεροληπτήσουμε εναντίον της Τουρκίας, για παράδειγμα, και να επικεντρωθούμε στην προβολή εθνικών θέσεων. Υπήρξαν τέτοιες κουβέντες και τέτοιοι ψίθυροι και σε Συμβούλιο τόνισα με έμφαση ότι η Κύπρος θα ασκήσει Ευρωπαϊκή Προεδρία και όχι απλώς Κυπριακή Προεδρία. Θα επικεντρωθούμε στα ζητήματα που έχει μπροστά της και έχει να επιλύσει η Ένωση.
Θα πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι ασκώντας την προεδρία εκπροσωπούμε την ΕΕ ως σύνολο και όχι μόνο την Κύπρο. Παράλληλα, οφείλετε να είστε έτοιμοι να διακρίνετε και να διαχειρίζεστε ενδεχόμενες πολιτικές παγίδες που συνδέονται με το εθνικό μας πρόβλημα. Η προσέγγισή σας θα πρέπει να είναι καθαρά στάση προεδρεύοντος και να αποδίδει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε ως κράτος μέλος την άσκηση των καθηκόντων μας. Η προσέγγισή σας θα πρέπει να αντικατοπτρίζει το κοινό συμφέρον της ΕΕ. Ασπίδα μας τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου για την Τουρκία, και προηγούμενων Συμβουλίων, όπου η Τουρκία καλείται να επιδείξει πλήρη σεβασμό στο θεμελιώδες θεσμικό στοιχείο, αυτό του ρόλου της Προεδρεύουσας χώρας.
Θέλω να τονίσω ότι οι δύο πορείες, δηλαδή της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, θα παραμείνουν πλήρως ανεξάρτητες και παράλληλες. Έχω διαμηνύσει στα Ηνωμένα Έθνη και στον διεθνή παράγοντα την ετοιμότητά μου για συνέχιση των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου της Κυπριακής Προεδρίας. Ξεκαθαρίζω, όμως, ότι η παράλληλη πορεία αυτών των εξαιρετικής σημασίας θεμάτων δεν σημαίνει, βεβαίως, ότι κρύβουμε κάτω από το χαλί τα προβλήματα της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής και της μη επίλυσης του εθνικού μας προβλήματος. Θα έρθουν εδώ εκατοντάδες εκπρόσωποι χωρών. Θα δουν -και ασφαλώς χίλιες φορές καλύτερα να δεις παρά να ακούσεις- θα γευτούν τι σημαίνει διχοτόμηση, τι σημαίνει κατοχή. Αλλά δεν θα είναι το επίκεντρο της Προεδρίας μας. Αυτό το διαχωρίζουμε. Την ίδια ώρα, όμως, δείχνοντας τη σημαία του ψευδοκράτους στον Πενταδάκτυλο και γιατί είναι εκεί.
Σας διαβεβαιώ ότι οι προσπάθειες μας για λύση θα είναι άοκνες και θα συνεχιστούν με στόχο την επίτευξη της επανένωσης της πατρίδας μας. Παράλληλες πορείες σημαίνει ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε την προνομιακή μας θέση ως Προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου για προώθηση των εθνικών μας θέσεων, σημαίνει ότι θα εφαρμόσουμε τις αποφάσεις της Ένωσης σε σχέση με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως της Τουρκίας, με αντικειμενικότητα και ουδετερότητα, ως εκφραστές των κοινών θέσεων του Συμβουλίου που περιλαμβάνουν και αποφάσεις του Συμβουλίου που σχετίζονται και με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Παράλληλες πορείες σημαίνει επίσης ότι δεν αποδεχόμαστε να είμαστε δεύτερης κατηγορίας Προεδρία λόγω της ύπαρξης του Κυπριακού. Σημαίνει ακόμη ότι απαιτούμε ο θεσμικός μας ρόλος να είναι θέσφατο για όλους και η τυχόν αμφισβήτηση του ρόλου αυτού να εκλαμβάνεται ως ύβρις κατά της Ένωσης και να μην περνά απαρατήρητη και χωρίς τις πρέπουσες συνέπειες.
Κυρίες και Κύριοι,
Η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ αποτελεί, ομολογουμένως, μεγάλη πρόκληση αλλά και μοναδική ευκαιρία για να προσθέσει η Κύπρος το δικό της μερτικό στη διαδικασία της ευρωπαϊκής οικονομικής ολοκλήρωσης και πολιτικής ενοποίησης, και παράλληλα να ενισχύσει την εικόνα της ως ένα ισότιμο, αξιόπιστο και υπεύθυνο μέλος της ΕΕ. Αποτελεί συνάμα αντικειμενικά και εργαλείο εδραίωσης της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Για να πετύχουμε στο εγχείρημά μας θα πρέπει πραγματικά η Δημόσια Υπηρεσία μας να λειτουργήσει ως μια σύγχρονη και αποτελεσματική διοίκηση. Η Δημόσια Υπηρεσία θα δώσει εξετάσεις και θα πρέπει ο κρατικός μηχανισμός να αποδείξει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει με επιτυχία. Άλλωστε, χρησιμοποιείστε αυτή την ευκαιρία ως απάντηση στις κατηγορίες που εκτοξεύονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια κατά της Δημόσιας Υπηρεσίας. Ιδού η Ρόδος, λοιπόν. Εγώ σας υπερασπίστηκα και σας υπερασπίζομαι, αλλά νομίζω ότι είναι πράγματι μια πολύ καλή ευκαιρία για να δώσετε μια αποστομωτική απάντηση.
Για να πετύχουμε το εγχείρημα θα πρέπει πραγματικά να είμαστε συνεπείς, συνετοί και αποτελεσματικοί. Και να δείξουμε έργο. Προηγουμένως ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα αναφέρθηκε σε δέκα στόχους. Από την αρχή είπα στη Γραμματεία της Προεδρίας και σε όσους είναι εμπλεκόμενοι ότι είναι πολλοί οι στόχοι και να μην απλώνουμε το χέρι μας εκεί που δεν φτάνει. Σεμνά και ταπεινά. Όταν τα αναλύσαμε αυτά ενώπιον του Κολεγίου, ο κ. Μπαρόζο μας είπε «εάν πετύχετε δύο από αυτούς τους στόχους, θα κάνετε μια από τις καλύτερες Προεδρίες». Εμείς λέμε ότι μπορούμε να πετύχουμε παραπάνω από δύο. Οι δέκα, κατ’ εμένα, είναι πολλοί, αλλά παραπάνω από δύο μπορούμε σίγουρα να πετύχουμε. Έχουμε πείρα. Το κακό που μας βρήκε το 1974 μας υποχρέωσε πολλές φορές να οργανώσουμε και παγκόσμιες συνάξεις. Η πείρα μας πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρον.
Πέραν των πιο πάνω, στο κάλεσμα για επιτέλεση των καθηκόντων σας στην ΕΕ ως ανώτατα διευθυντικά στελέχη που ο λόγος σας έχει βαρύτητα, όσον αφορά τις προτεραιότητες και τις θέσεις της Προεδρίας οφείλουμε να μιλάμε συντονισμένα, με μια φωνή. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Θα πρέπει να ενημερωθείτε τόσο για τις προτεραιότητες γενικά όλων των Υπουργείων όσο και για τις οριζόντιες προτεραιότητες της Προεδρίας, ώστε να είστε σε ετοιμότητα να ανταποκριθείτε με αποτελεσματικότητα στα όποια ερωτήματα τίθενται. Να τολμάτε να ρωτάτε. Και να τολμάτε, εάν θα χρειαστεί, να αμφισβητήσετε κάτι, για να παίρνετε την απάντηση από τους αρμόδιους.
Είναι καίριας σημασίας όλοι να μιλάμε με μια φωνή. Εάν ρωτηθούμε, από τον λειτουργό μέχρι το διευθυντή, τον Υπουργό ή εμένα, η απάντηση πρέπει να χαρακτηρίζεται από συνέπεια και ομοιομορφία.
Πριν κλείσω την παρέμβασή μου, θα ήθελα να αναφερθώ στη χθεσινή συνάντηση που είχα με το Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου κ. Corsepius και τον αναπληρωτή Γ.Γ. κ. Cloos οι οποίοι βρίσκονται στην Κύπρο κατόπιν προσκλησής μας. Ο κ. Corsepius μου τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει ο αποτελεσματικός συντονισμός της Δημόσιας Υπηρεσίας τόσο μεταξύ Υπηρεσιών στο Κέντρο, αλλά και μεταξύ Κέντρου και Μόνιμης Αντιπροσωπείας. Παρενθετικά, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι εμπειρίες του κ. Corsepius είναι πολύ σημαντικές και χαίρομαι ιδιαίτερα που οι Γενικοί Διευθυντές θα έχουν αργότερα σήμερα την ευκαιρία να συναντηθούν μαζί του.
Κλείνοντας, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Προεδρία αποτελεί ένα έργο εθνικής σημασίας και συλλογικής ευθύνης και γι’ αυτό το λόγο απαιτείται η ευρεία συνεργασία και συναίνεση όλων, όχι μόνο της Δημόσιας Υπηρεσίας αλλά και της Βουλής των Αντιπροσώπων, των πολιτικών κομμάτων, των οργανωμένων συνόλων, της κοινωνίας των πολιτών και των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Η συμβολή όλων είναι απαραίτητη για τη συνολική προβολή του έργου της Κυπριακής Προεδρίας. Το δεύτερο εξάμηνο του 2012 όλοι θα είμαστε «πρεσβευτές» της Κύπρου σε διάφορα επίπεδα και συναντήσεις και θα πρέπει να συμβάλουμε ώστε να αποκομίσει η χώρα μας τα μέγιστα από τη μοναδική αυτή εμπειρία.
Τέλος, με πλήρη συναίσθηση των δυνατοτήτων μας αλλά και των ευθυνών μας, καθώς και του μεγέθους της πρόκλησης που έχουμε ενώπιον μας, σας καλώ όλους να δεσμευθούμε ότι θα εργαστούμε σκληρά και συλλογικά προς επίτευξη των κοινών στόχων μας. Για μια Ευρώπη που θα σημαίνει περισσότερα για τους πολίτες της. Μια Ευρώπη της οικονομικής ανάπτυξης και της καινοτομίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής και της ευημερίας. Αυτό, αγαπητοί φίλοι, πρέπει να είναι και το κοινό μας όραμα. Έχουμε υποχρέωση να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων διεξάγοντας μια επιτυχή προεδρία που θα ανεβάσει τον τόπο μας ψηλότερα. Που θα συμβάλει ώστε να αποδείξει η Κύπρος μας ότι παρά το μικρό της μέγεθος είναι ισότιμο μέλος στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Θα μας επιτρέψει με την ευαισθησία μας και τον ιδιαίτερο χρωματισμό μας να συμβάλουμε στη διαμόρφωση του κοινού μέλλοντος της Ευρώπης των λαών. Μιας καλύτερης Ευρώπης για τον κόσμο της, για τους πολίτες της.