Συμμετοχή Κύπριων βουλευτών στην 8η Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο
26/03/2012
Ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της 8ης Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Ραμπάτ του Μαρόκου. Η Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπήθηκε στη Συνέλευση με τριμελή αντιπροσωπία, αποτελούμενη από τους βουλευτές κκ. Χρήστο Στυλιανίδη, Σταύρο Ευαγόρου και Γεώργιο Προκοπίου.
Στο πλαίσιο της Συνόδου, οι Κύπριοι βουλευτές συμμετείχαν αντίστοιχα στις Επιτροπές Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Νερού, Πολιτικών Υποθέσεων, Ασφάλειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Προαγωγής της Ποιότητας Ζωής, των Ανθρωπίνων Ανταλλαγών και του Πολιτισμού.
Κύριο θέμα συζήτησης στην Ολομέλεια της Συνόδου ήταν οι τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Ένωση για τη Μεσόγειο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν.
Σε παρέμβασή του, εκ μέρους της κυπριακής αντιπροσωπίας, ο κ. Προκοπίου τόνισε ότι, για να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων, πρέπει να υπάρχει συναντίληψη ως προς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διέπουν την περιοχή, καθώς η Μεσόγειος αποτελεί ένα μοναδικό αμάλγαμα πολιτισμών και θρησκειών, το οποίο οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε και να διαφυλάξουμε. Για να πετύχουμε αυτό τον στόχο, συνέχισε ο κ. Προκοπίου, οφείλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη του διαλόγου και των ανταλλαγών. Η προώθηση της κινητικότητας και των ανταλλαγών, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων εργαζομένων και των φοιτητών, στο πλαίσιο ενός Ευρωμεσογειακού προγράμματος Erasmus, μπορεί να συμβάλει επίσης σε αυτό τον στόχο, καθώς προάγει ουσιαστικά τον διαπολιτισμικό διάλογο, την αλληλοκατανόηση και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, κατέληξε ο κ. Προκοπίου.
Στις παρεμβάσεις τους και οι τρεις Κύπριοι βουλευτές εξέφρασαν την αγωνία τους για τις αυξανόμενες σε ένταση ταραχές στη Συρία. Δήλωσαν επίσης την υποστήριξή τους προς κάθε αγώνα για επικράτηση της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παράλληλα, αναφέρθηκαν στην ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης των προσπαθειών για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη της περιοχής, ώστε να διασφαλιστούν η οικονομική, πολιτική και κοινωνική ανάπτυξη και η εν γένει βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Για να καρποφορήσουν αυτές οι προσπάθειες, τόνισε ειδικότερα ο κ. Ευαγόρου, θα πρέπει να στηριχθεί ιδιαίτερα η οικονομική ανάπτυξη, μέσω της ενίσχυσης των οικονομικών δραστηριοτήτων και ανταλλαγών, τόσο μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Μεσογείου, όσο και μεταξύ των χωρών του νοτίου άξονα της Μεσογείου. Ο στόχος αυτός δεν συνδέεται απαραίτητα με αύξηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά κυρίως με τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών και την προώθηση των ανταλλαγών και της κινητικότητας των νέων, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της επαγγελματικής και εκπαιδευτικής τους κατάρτισης, κατέληξε ο κ. Ευαγόρου.
Ταυτόχρονα, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε από την πλευρά του την ανάγκη για περαιτέρω εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής σε τομείς όπως η ενέργεια, πλεονεκτήματα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν, όπως είπε, την κινητήριο δύναμη για ευρύτερη ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των κρατών, με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία των πολιτών. Ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε, εξάλλου, ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να συνδράμει ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων για συνεργασία και σταθερότητα στην περιοχή, έχοντας βέβαια πάντοτε ως κύριο μέλημά της τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, που οι ίδιοι οι λαοί θα επιλέξουν.