30/3/12

Ανακοίνωση του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού αναφορικά με δημοσιεύματα σχετικά με το εκπαιδευτικό υλικό για το μάθημα της Βιολογίας

30/03/2012





Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κα Λήδα Κουρσουμπά, με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο καθώς και σχετική επιστολή που έλαβε, μελέτησε προσεκτικά εκπαιδευτικό υλικό που βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού το οποίο αφορά την ενότητα «Αναπαραγωγή» στο μάθημα της Βιολογίας της Α΄ Γυμνασίου.

Η Επίτροπος έχει ήδη προβεί σε παρέμβαση προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού όπου επισημαίνει τις σχετικές με το θέμα πρόνοιες της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για το περιεχόμενο του εν λόγω εκπαιδευτικού υλικού και τον καλεί να δώσει οδηγίες προκειμένου να επανεξεταστεί το περιεχόμενο και οι στόχοι του με αναφορά τα δικαιώματα του παιδιού, όπως αυτά διασφαλίζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η Επίτροπος επιφυλάσσεται να επανέλθει επί του συγκεκριμένου αφού λάβει και μελετήσει τη σχετική απάντηση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού.

Με την ευκαιρία αυτή η Επίτροπος επισημαίνει ότι τα παιδιά έχουν δικαίωμα να έχουν πρόσβαση σε μια πολύπλευρη και εύκολα κατανοητή πληροφόρηση αναφορικά με τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά θέματα που θα τους επιτρέπει να νιώθουν άνετα με τον εαυτό τους, το σώμα τους και την σεξουαλικότητά τους. Στη βάση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (άρθρα 12 και 13) και του πνεύματος που αυτή εγκαθιδρύει, η πληροφορία αυτή θα πρέπει να ενδυναμώνει τα παιδιά να λαμβάνουν μόνα τους, σταδιακά και σύμφωνα με το επίπεδο της ωριμότητάς τους, αποφάσεις αναφορικά με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία.

Η Επίτροπος στο παρελθόν χαιρέτισε δημόσια την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού να συμπεριλάβει το θέμα του Οικογενειακού Προγραμματισμού και της Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας στα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα, όπως ήταν και η δική της δεδηλωμένη θέση. Η Επίτροπος θεωρεί ότι οι στόχοι της συγκεκριμένης ενότητας, όπως αποτυπώνονται στα Αναλυτικά Προγράμματα Αγωγής Υγείας που βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, συμβάλλουν στην προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού στην Κύπρο και, παράλληλα, στον εκσυγχρονισμό του κυπριακού εκπαιδευτικού συστήματος.

Η Επίτροπος τονίζει ότι αναμένει πως το εκπαιδευτικό υλικό που θα παραχθεί ή/και θα χρησιμοποιηθεί για το συγκεκριμένο αντικείμενο θα είναι απόλυτα συμβατό με τους στόχους αυτούς. Το ίδιο εννοείται και για κάθε άλλο μάθημα όπως είναι η Βιολογία, κάτι το οποίο δεν φαίνεται ότι έχει γίνει σε σχέση με το υπό συζήτηση εκπαιδευτικό υλικό.