30/3/12

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους για την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955

30/03/2012





Αγαπητές και αγαπητοί μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές, εκπαιδευτικοί

Τιμούμε και γιορτάζουμε σήμερα την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, μέρα έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59. Η μικρή Κύπρος, που βρισκόταν κάτω από τη βρετανική κυριαρχία από το 1878, έστειλε, με τον απελευθερωτικό της αγώνα, σε όλους τους αγωνιζόμενους λαούς της οικουμένης το μήνυμα της αντίστασης και της ανυπότακτης πάλης για ελευθερία και εθνική αξιοπρέπεια.

Η άρνηση των Άγγλων να αποδώσουν το δικαίωμα της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης στον κυπριακό λαό φούντωσε την αγανάκτηση των Ελλήνων της Κύπρου, οι οποίοι τα ξημερώματα της 1ης Απριλίου 1955 παίρνουν την τύχη στα χέρια τους και αρχίζουν έναν επικό αγώνα, που θα κρατήσει ως το 1959. Οι αποικιοκράτες, βλέποντας την αποφασιστικότητα του κυπριακού λαού, μεταχειρίστηκαν ειδεχθείς μεθόδους για να κάμψουν το ηθικό του και να λυγίσουν τους αγωνιστές και τους υποστηρικτές τους. Έτσι, προέβηκαν σε κάθε είδους βαρβαρότητες και ωμότητες: συλλήψεις, φυλακίσεις, βασανιστήρια, εκτελέσεις, απαγχονισμούς. Δεν κατάφεραν, όμως, να ανακόψουν την πορεία του προς την ελευθερία.

Σήμερα, πενήντα επτά χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, τιμούμε τους ήρωες μας και μνημονεύουμε τη θυσία τους. Φέρνουμε στη μνήμη μας τα ηρωικά παλικάρια της Κύπρου που για τέσσερα ολόκληρα χρόνια αγωνίστηκαν με τα λιγοστά μέσα που διέθεταν ενάντια σε μια ολόκληρη αυτοκρατορία για την ελευθερία της πατρίδας μας. Ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Κυριάκος Μάτσης, ο Μάρκος Δράκος, ο Στυλιανός Λένας, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης και οι άλλοι ήρωες του Αγώνα έγραψαν με τη θυσία τους λαμπρές σελίδες δόξας και έγιναν για τις επερχόμενες γενιές πρότυπα αγωνιστικότητας και αυτοθυσίας.

Αγαπητές και αγαπητοί μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές, εκπαιδευτικοί

Καθώς η μνήμη μας γυρνά σήμερα στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-59, υποκλινόμαστε μπροστά στις θυσίες των ηρώων μας. Ταυτόχρονα, αναλογιζόμαστε και το δικό μας χρέος απέναντι στην πατρίδα. Παρά τις θυσίες και τους αγώνες του λαού μας στη μακραίωνη ιστορία του, το 37% των πατρογονικών μας εδαφών εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τουρκική κατοχή. Το δικό μας χρέος είναι, αντλώντας τα μηνύματα της σημερινής επετείου που είναι μηνύματα αγωνιστικότητας και διεκδίκησης, να συνεχίσουμε με ομοψυχία και ενότητα τον αντικατοχικό μας αγώνα.

Προς αυτή την κατεύθυνση καλούμαστε όλοι να αγωνιστούμε, και ιδιαίτερα εσείς, η νέα γενιά. Σας καλώ να παραδειγματιστείτε από τους ήρωες μας και να επιδεικνύετε σεβασμό στις παραδόσεις, στην ιστορία, στη γλώσσα και στα ιδιαίτερα εθνικά μας χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, σας καλώ να είστε πάντα προσηλωμένοι στην πατρίδα, το δημόσιο συμφέρον και σε αξίες όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη, η αλληλοκατανόηση, ο αλληλοσεβασμός και η αγάπη προς τον συνάνθρωπο.

Για να κάνουμε σύντομα πραγματικότητα τον τερματισμό της κατοχής, την επανένωση του νησιού μας και την ειρηνική συνύπαρξη. Μόνο έτσι θα δικαιωθούν οι θυσίες των ηρώων που τιμούμε και μνημονεύουμε σήμερα, επέτειο της 1ης του Απρίλη του 1955.