30/3/12

Συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών με τον Ειδικό Εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών για την Ελευθερία της Θρησκείας και της Πίστης

30/03/2012





H Yπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή συναντήθηκε σήμερα με τον Ειδικό Εισηγητή για την Ελευθερία της Θρησκείας και της Πίστης κ. Ηeiner Bielefeldt, ο οποίος πραγματοποιεί διερευνητική αποστολή στην Κύπρο από τις 29 Μαρτίου μέχρι τις 5 Απριλίου. Η Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε ενδελεχώς τον κ. Bielefeldt για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξαιτίας της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στις παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας των εγκλωβισμένων και την καταστροφή των θρησκευτικών μνημείων στην κατεχόμενη Κύπρο. Ειδική αναφορά έγινε στο ζήτημα του παράνομου εποικισμού και των συνεπειών του.

Η κα Υπουργός ενημέρωσε επίσης για την εν εξελίξει προσπάθεια αναστήλωσης της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα μέσω της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Τέλος, συζητήθηκε η απαράδεκτη απαγόρευση διέλευσης που έχει επιβληθεί πρόσφατα από το κατοχικό καθεστώς στον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο.