29/3/12

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα της ΔΕΑ και του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής

29/03/2012





Ύστατη έκκληση για υπογραφή του συμβολαίου αναφορικά με το θέμα της διαδικασίας για την ταυτοποίηση λειψάνων απηύθυνε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από το χώρο διεξαγωγής των απευθείας συνομιλιών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ερωτηθείς τι μπορεί να γίνει με το θέμα της διαφοράς που προέκυψε μεταξύ της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) και Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής και δεδομένου του ενδιαφέροντος που είχε επιδείξει ο ίδιος για την επίλυση των διαφορών, είπε: «Δεν ενδιαφέρθηκα απλώς. Ενδιαφέρομαι διαχρονικά και διακαώς. Έχω κάνει μερικές συναντήσεις με την ηγεσία του Ινστιτούτου και με τον κ. Ζιρόντ, καλώντας, προκαλώντας και παρακαλώντας να αφεθούν κατά μέρος διάφορες μικροδιαφορές ή διαφορές και να υπογραφεί το συμβόλαιο.

Δεν είναι υποχρεωμένα τα Ηνωμένα Εθνη να υπογράψουν συμβόλαιο με το δικό μας Ινστιτούτο χωρίς προκήρυξη προσφορών. Αυτό δεν ξέρω γιατί δεν γίνεται κατανοητό. Υπάρχουν διαδικασίες διεθνείς, ευρωπαϊκές και των Ηνωμένων Εθνών, με βάση τις οποίες υπό κανονικές συνθήκες έπρεπε να προκηρυχθούν προσφορές. Εμείς παρεμβήκαμε ούτως ώστε να αναλάβει αυτή τη δουλειά το δικό μας Ινστιτούτο, διότι είναι ικανό να κάνει την ταυτοποίηση. Αναφύονται διαφορές μεταξύ επιστημόνων, απαιτήσεις από πλευράς κάποιων επιστημόνων και από πλευράς του Ινστιτούτου και, βεβαίως, απαιτήσεις από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών, από πλευράς της ΔΕΑ.

Εκανα μια τελευταία, δεν θα πω απέλπιδα, αλλά ύστατη προσπάθεια τις τελευταίες μέρες και πρέπει να πω ότι σε σύσκεψη με την ηγεσία του Ινστιτούτου - με τον Πρόεδρο και τον Γενικό Διευθυντή - τους κάλεσα έτσι και αλλιώς να υπογράψουν το συμβόλαιο διότι θεωρώ θέμα αξιοπρέπειας για την Κύπρο να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια μέσω του Ινστιτούτου.


Πρέπει να πω, διότι μου αρέσει η αλήθεια, ότι έχω λάβει και τέτοιες υποσχέσεις. Δυστυχώς, τελικά άλλαξαν γνώμη οι φίλοι μας, επιμένουν στα δικά τους και πρέπει, επίσης, να πω ότι έχει ληφθεί από πλευράς του Διοικητικού Συμβουλίου απόφαση με πλειοψηφία να υπογράψουν το συμβόλαιο. Χθες, δυστυχώς, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κατέθεσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων τη δική του προσωπική άποψη, αντί να καταθέσει την άποψη της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου.

Αυτά είναι πράγματα τα οποία με κάνουν να θλίβομαι πραγματικά, διότι στο τέλος νομιμοποιούνται τα Ηνωμένα Εθνη να δώσουν στο εξωτερικό αυτή τη δουλειά. Να μην νομίζουμε ότι είμαστε ο ομφαλός της γης και μπορούμε να διατάζουμε τους πάντες τι θα κάνουν. Και επειδή ακούω και δηλώσεις οι οποίες με εκπλήττουν πραγματικά, ότι ʽθέλουν τα Ηνωμένα Εθνη να μας ζημιώσουν’, ότι ‘θέλουν τα Ηνωμένα Εθνη να φύγει (η διαδικασία αυτή) από την Κύπρο για να πλήξουν την Κύπροʼ, αυτά μου προκαλούν φοβερή έκπληξη. Ή δηλώνουν άγνοια αυτού που κάνει τις δηλώσεις ή κακεντρέχεια. Λυπούμαι διότι μόνοι μας ʽαυτοπυροβολούμαστεʼ.

Πρέπει να τερματιστεί η προσπάθεια να φορτώσουμε σε τρίτους ευθύνες. Δεν λέω αυτή τη στιγμή ότι κατηγορώ το Ινστιτούτο, αλλά καλώ σε μια ύστατη έκκληση τη Διεύθυνση και τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου να υλοποιήσουν την απόφαση της πλειοψηφίας του Συμβουλίου και να προχωρήσουν στην υπογραφή του συμβολαίου.

Μπορεί να έχουν και παράπονα. ‘Να κάνουμε τα πικρά-γλυκάʼ και να προχωρήσουμε διότι είναι κρίμα να φύγει από την Κύπρο η διεκπεραίωση αυτού του έργου. Όταν αναλάβαμε δημιουργήσαμε το Ανθρωπολογικό Κέντρο, προσλήφθηκε κόσμος και ξεκίνησε εντατικά η δουλειά. Το 2008 έγιναν 680 ταυτοποιήσεις λειψάνων, μια δουλειά που εμένα, τουλάχιστον, με έκανε να νιώθω ότι θα ολοκληρώναμε σύντομα. Στο τέλος, ένεκα των διαφορών, προκλήσεων, αντιπαραθέσεων, έληξε και το συμβόλαιο και φτάσαμε στο κατάντημα φέτος ακόμη να μην έχει γίνει τίποτε. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Είναι κρίμα ο κόσμος και, αν θέλετε, μιλώ και εκ μέρους των συγγενών των αγνοουμένων. Είναι κρίμα πραγματικά. Δεν είναι ζητήματα αυτά να τίθενται πάνω απ’ όλα, θέματα εγωισμού ή περηφάνιας του οποιουδήποτε.

Πρέπει όλοι να δείξουν κατανόηση - λήγει η προθεσμία - και σήμερα να υπογράψουν το συμβόλαιο, διαφορετικά θα φύγει (η διαδικασία) από την Κύπρο. Να το ξέρουμε αυτό».