20/03/2012
Η Έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό είναι περιγραφική και δεν υπεισέρχεται στις ευθύνες για την κατάσταση που παρουσιάζουν οι διαπραγματεύσεις, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η πλευρά μας εκφράζει την ετοιμότητα να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις τηρώντας την ίδια εποικοδομητική στάση.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Η Έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Κι Μουν για το Κυπριακό είναι περιγραφική και δεν υπεισέρχεται στις ευθύνες για την κατάσταση που παρουσιάζουν οι διαπραγματεύσεις. Το γενικό πνεύμα της Έκθεσης είναι ότι η κατάσταση στις διαπραγματεύσεις και, ειδικότερα, στη συζήτηση των εκκρεμούντων θεμελιωδών θεμάτων, δεν είναι καλή, γεγονός που συμμεριζόμαστε.
Αυτή η κατάσταση, κατά την άποψή μας, οφείλεται στην αρνητική και παρελκυστική στάση που τηρεί η τουρκοκυπριακή πλευρά. Στάση που όχι μόνο δεν επιτρέπει την επίτευξη νέων συγκλίσεων αλλά, αντίθετα, μεγαλώνει την απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών λόγω της υπαναχώρησης της από συμφωνηθέντα και την αθέτηση δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς Οργανισμού.
Πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί αν και οι δύο πλευρές επιδεικνύουν καλή θέληση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αν είναι συνεπείς στη βάση λύσης που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν και παραμένει συνεπής σ’ αυτή τη βάση που συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές στα ανακοινωθέντα της 23ης Μαΐου και 1ης Ιουλίου 2008.
Η πλευρά μας εκφράζει την ετοιμότητα να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις τηρώντας την ίδια εποικοδομητική στάση που έχει επιδείξει καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Αυτό που απαιτείται για να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις είναι όπως και η τουρκοκυπριακή πλευρά επιδείξει την ίδια στάση και συνεργαστεί για λύση, σεβόμενη τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά και όλα όσα έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές, κάτι που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει.
Ο διεθνής Οργανισμός, ασκώντας τον βοηθητικό του ρόλο, στον οποίο αναφέρεται ξανά ο Γενικός Γραμματέας στην Έκθεσή του, επιβάλλεται να συνεχίσει την προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού. Στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης και διαδικασίας που είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και καθοδήγησης και η οποία αποκλείει την επιδιαιτησία και τα τεχνητά χρονοδιαγράμματα.
Σημειώνουμε την αναφορά του Γενικού Γραμματέα ότι ο ΟΗΕ δεν έχει πρόθεση να επιβάλει λύση. Σημειώνουμε, επίσης, το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας δεν αναφέρεται σε σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, όπως ευρέως λέχθηκε και γράφτηκε στην Κύπρο μετά από τη δεύτερη συνάντηση του Greentree. Είναι φανερό ότι η κατάσταση στις διαπραγματεύσεις δεν επιτρέπει τη σύγκληση μιας τέτοιας διάσκεψης.
Θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι πολύ πρόσφατα το Συμβούλιο Ασφαλείας στο ψήφισμά του 2026 διατύπωσε ξεκάθαρα τη θέση του ότι διεθνής διάσκεψη μπορεί να συγκληθεί για την επίλυση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού όταν και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του προβλήματος και με τη σύμφωνη γνώμη των δύο πλευρών.
Αυτή η θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι και δική μας θέση. Επιπρόσθετα, υποστηρίζουμε ότι η διεθνής διάσκεψη θα πρέπει να συγκληθεί με τη συμμετοχή των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των εγγυητριών δυνάμεων, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δύο κοινοτήτων».