9/3/12

Υιοθετήθηκε ψήφισμα από την ΚΣΣΕ με θετικές αναφορές για την Κύπρο

09/03/2012

Σημαντικό ψήφισμα με θετικές, άμεσες και έμμεσες, αναφορές στην Κύπρο υιοθετήθηκε σήμερα ομόφωνα κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στο Παρίσι, στην οποία συμμετείχε η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ, Βουλευτής κα Στέλλα Κυριακίδου, για το θέμα της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τις βίαιες εξαφανίσεις ατόμων



. Το ψήφισμα υιοθετήθηκε στη βάση Έκθεσης, Εισηγητής της οποίας ήταν ο τέως Βουλευτής κ. Χρήστος Πουργουρίδης, εκ μέρους της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το υιοθετηθέν ψήφισμα αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως το πρόβλημα των βίαιων εξαφανίσεων ατόμων εξακολουθεί να υφίσταται στην Κύπρο, τα Δυτικά Βαλκάνια, τον βόρειο και νότιο Καύκασο και τη Ρωσική Ομοσπονδία. Το συνεχιζόμενο δράμα των συγγενών των αγνοουμένων, συνεχίζει το ψήφισμα, παραμένει ένα διαρκές εμπόδιο στην επίτευξη λύσεων και στη συμφιλίωση.

Το ψήφισμα καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές να συνεργάζονται πλήρως και να επιτρέπουν τις έρευνες σε οποιεσδήποτε περιοχές υπάρχουν σχετικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων και στρατιωτικών ή άλλων περιοχών περιορισμένης πρόσβασης. Καλούνται επίσης οι Αρχές των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις οποίες υπάρχει εύλογη υποψία ότι υπήρξαν βίαιες εξαφανίσεις, όπως διερευνούν ενδελεχώς τέτοιες περιπτώσεις και διαθέτουν όλα τα απαραίτητα νομικά μέσα για εξέταση τους, όταν άλλες εμπλεκόμενες χώρες απέτυχαν να τις διερευνήσουν επαρκώς. Το ψήφισμα συστήνει, επίσης, τον καταρτισμό μιας Ευρωπαϊκής Σύμβασης, βασισμένης στα επιτεύγματα της Σχετικής Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών. Προτρέπει, τέλος, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και τις χώρες μέλη της ΚΣΣΕ όπως συνεχίσουν να χρησιμοποιούν όλα τα μέσα στη διάθεση τους, περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με στόχο την προστασία όλων των ανθρώπων από βίαιες εξαφανίσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα πως οι ένοχοι τέτοιων εγκλημάτων θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Εξάλλου, η σχετική Σύσταση, που επίσης υιοθετήθηκε, καλεί, μεταξύ άλλων, την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης όπως προχωρήσει στην έναρξη της διαδικασίας για την προετοιμασία της προαναφερθείσας σχετικής Ευρωπαϊκής Σύμβασης.

Στο μνημόνιο της Έκθεσης Πουργουρίδη γίνονται, ανάμεσα σε άλλα, εκτενείς αναφορές στο πρόβλημα των αγνοουμένων της Κύπρου, στο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, τις μέχρι σήμερα εκταφές και ταυτοποιήσεις και σε σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Υπογραμμίζεται, επίσης, πως ένα σοβαρό εμπόδιο στην επίτευξη σαφούς προόδου σε ό,τι αφορά στο θέμα αυτό, είναι η συνεχιζόμενη άρνηση του τουρκικού κατοχικού στρατού να επιτρέψει την έρευνα για ανεύρεση τάφων αγνοουμένων σε ούτω καλούμενες στρατιωτικές περιοχές, καθώς επίσης και η άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει τη διερεύνηση για τους αγνοούμενους, των οποίων τα ίχνη χάθηκαν επί του εδάφους της ή να ανοίξει τα σχετικά αρχεία του τουρκικού στρατού.

Στην ίδια συνεδρία η κα Κυριακίδου μίλησε για το θέμα της κατάστασης των Ελλήνων πολιτών τουρκικής καταγωγής της Ρόδου και της Κω. Αναφέροντας πως στην κοινωνία της παγκοσμιοποίησης που ζούμε πολλές φορές οι διάφορες κουλτούρες απορροφούνται λόγω συνθηκών, η Κύπρια Βουλευτής τόνισε πως η περίπτωση των κατοίκων της Ρόδου και της Κω με τουρκικό πολιτιστικό υπόβαθρο είναι παράδειγμα προς μίμηση. Η ειλικρινής δέσμευση και οι σοβαρές προσπάθειες της Ελλάδας να διατηρήσει τον πλούσιο πολυπολιτισμικό χαρακτήρα των δύο αυτών νησιών, συνέχισε η κα Κυριακίδου, πρέπει να αναγνωρίζονται και να ενθαρρύνονται, προσθέτοντας πως το παράδειγμα αυτό αποδεικνύει ότι η Ελλάδα, παρόλα τα τρέχοντα προβλήματα της, ποτέ δεν παραμέλησε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και τον δυναμισμό των διαφόρων κουλτούρων της χώρας. Αναφέροντας πως πάντοτε υπάρχει χώρος για περαιτέρω βελτίωση, η κα Κυριακίδου υπογράμμισε πως ο σεβασμός στις διαφορετικές κουλτούρες, θρησκείες, μνημεία και γλώσσες είναι το κύριο συστατικό μιας υγιούς κοινωνίας και ευχήθηκε το παράδειγμα της Ελλάδας να ακολουθήσουν και άλλες γειτονικές της χώρες.
Τέλος, στο πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων των μελών της Μόνιμης Επιτροπής με τον Πρόεδρο της Ομάδας Συνεργασίας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών κ. Etienne Apaire, η κα Κυριακίδου σε σχετική παρέμβαση της επισήμανε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για διασυνοριακή συνεργασία καλών πρακτικών, ιδιαίτερα όσον αφορά στην πρόληψη, τον εντοπισμό ομάδων υψηλού κινδύνου και τη διοργάνωση σχετικών προγραμμάτων μέσα από την οικογένεια και το σχολείο.