Παρέμβαση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους, εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην Τριμερή Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση με θέμα: «Η σημασία του κοινωνικού διαλόγου ως κύριου μέσου/εργαλείου για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας», στις Βρυξέλλες
01/03/2012
Η παρατεταμένη οικονομική ύφεση την οποία βιώνει τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο, είναι μια μεγάλη δοκιμασία για το οικοδόμημα της ενιαίας αγοράς της κοινής νομισματικής πολιτικής, αλλά και για το μοντέλο κοινωνικής προστασίας και κοινωνικού κράτους που οικοδομήθηκε στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι χώρες μας σε εθνικό επίπεδο, αλλά και στο ενωσιακό επίπεδο, πήραν δύσκολες αποφάσεις στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της στήριξης του πιστωτικού συστήματος. Η επαναφορά των χωρών μας σε ρυθμούς ανάπτυξης που θα οδηγήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, όπως και η στήριξη της κοινωνικής συνοχής, είναι το θέμα προτεραιότητας αυτή τη στιγμή.
Η πραγματοποίηση της ειδικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση βοήθησε με τα μηνύματα που έστειλε να υπογραμμιστεί η ανάγκη για ισορροπία στη λήψη αποφάσεων που θα εξασφαλίσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης.
Η συμβολή των κοινωνικών εταίρων σε αυτή την προσπάθεια είναι καθοριστική, αφού μόνο μέσα από τον κοινωνικό διάλογο μπορούν να γίνουν πράξη οι στόχοι που έχουν τεθεί για υλοποίηση της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», ειδικότερα αυτοί που αφορούν στην μείωση της φτώχειας και στην ενίσχυση της απασχόλησης. Ο κοινωνικός διάλογος που αποτελεί παράδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει συμβάλει στη διαμόρφωση των βασικών αρχών που διαχωρίζουν την Ένωση από άλλες οικονομίες. Μέσα από τον ουσιαστικό και εξαντλητικό κοινωνικό διάλογο μπορούμε να βρούμε ισορροπημένες λύσεις που να στοχεύουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού πλαισίου ανάπτυξης των επιχειρήσεων, με ταυτόχρονη διαφύλαξη των εργασιακών θεσμών και των επιπέδων κοινωνικής προστασίας και προστασίας της εργασίας.
Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων στην επεξεργασία των πολιτικών στήριξης της απασχόλησης. Οι πολιτικές κινήτρων για πρόσληψη ανέργων, η αποτελεσματικότερη διασύνδεση των προγραμμάτων κατάρτισης με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, η καλύτερη διασύνδεση παιδείας και εργασίας, είναι πολιτικές για τις οποίες επιβάλλεται να έχουμε όχι απλώς την άποψη, αλλά την ουσιαστική εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων από το επίπεδο της επιχείρησης μέχρι το ανώτατο επίπεδο.
Η εμπειρία μας στην Κύπρο όπου όλα τα σχέδια στήριξης της απασχόλησης και τα προγράμματα για τους ανέργους έγιναν με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, επιβεβαιώνει ότι μόνο όφελος μπορούμε να έχουμε από αυτή τη διαδικασία.
Το κεφάλαιο του μισθολογικού κόστους και της διαμόρφωσης των μισθών είναι ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο για το οποίο ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων είναι καταλυτικός. Ως χώρα, θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό στα θέματα που αφορούν στη διαμόρφωση των μισθών, να γίνονται πλήρως σεβαστές οι αρχές που διέπουν το σύστημα εργασιακών σχέσεων κάθε χώρας, οι ιδιαιτερότητες και οι συνθήκες κάθε χώρας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μέσα από τον διάλογο οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, με τη συμβολή και του κράτους, μπορούν να βρίσκουν τις λύσεις που θα στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα, θα σέβονται το δικαίωμα των εργαζομένων για αξιοπρεπή εργασία και μισθό. Πρόσφατα στην Κύπρο καταλήξαμε σε μια ειδική συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης, συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργοδοτικών οργανώσεων, η οποία θέτει ένα πλαίσιο διαχείρισης των μισθολογικών και άλλων ζητημάτων που αναφύονται στις επιχειρήσεις και στους κλάδους.
Ταυτόχρονα πρέπει να δούμε με ένα νέο φακό τις πολιτικές κοινωνικής προστασίας. Χρειαζόμαστε ένα πλέγμα πολιτικών που θα συνδυάζουν ενεργητικές πολιτικές ενσωμάτωσης των ευάλωτων ομάδων με ένα δίκτυο αποτελεσματικών κοινωνικών πολιτικών. Και σε αυτό το επίπεδο ο κοινωνικός διάλογος είναι σημαντικός στην εφαρμογή πολιτικών που θα οδηγούν σε δικαιότερες αναδιανεμητικές και φορολογικές πολιτικές που να στηρίζουν τους αδύνατους, τους φτωχούς και κοινωνικά ευάλωτους.
Η οικονομική εξυγίανση και η ευημερία των πολιτών πρέπει να τεθούν στην ίδια γραμμή προτεραιότητας, και ένα μέσο για να πετύχουμε αυτό τον στόχο είναι ο ουσιαστικός διάλογος σε όλους τους τομείς πολιτικής, ιδίως σε αποφάσεις που επηρεάζουν τη δημοσιονομική πολιτική, τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, τις μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική πολιτική.
Η Κύπρος έχει να επιδείξει μια μακρά και επιτυχημένη παράδοση στον κοινωνικό διάλογο. Είναι γι’ αυτό που θεωρούμε ως απαραίτητο στοιχείο για την επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», τη λειτουργία δομών κοινωνικού διαλόγου σε όλα τα επίπεδα: Από το επίπεδο της Ένωσης, στο εθνικό επίπεδο και το τοπικό επίπεδο. Για τον λόγο αυτό έχουμε θέσει ως μια από τις βασικές προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, την ανάγκη ενίσχυσης της εμπλοκής των κοινωνικών εταίρων, της τοπικής αυτοδίοικησης και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην υλοποίηση της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και ειδικότερα στην υλοποίηση των στόχων της απασχόλησης και της καταπολέμησης της φτώχειας.