Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια
10/02/2012
Οι φιλοδοξίες για να ανέβουν στην καρέκλα ορισμένοι έχουν τεθεί πάνω από το εθνικό συμφέρον, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του Επιχειρηματικού και Επενδυτικού Φόρουμ Ρωσίας – Κύπρου, στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις από πλευράς αντιπολίτευσης για το θέμα του γενικού πλαίσιο θέσεων και τις τέσσερις ελευθερίες, είπε: «Οι επικρίσεις είναι και δεοντολογικά και επί της ουσίας, να μου επιτρέψετε να πω, απαράδεκτες. Δείχνουν ασέβεια μεταξύ μας και έχουν υπερβεί όλα τα όρια.
Δεν επιτρέπεται την ημέρα που παίρνουν έγγραφα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, να δίνονται στη δημοσιότητα. Την ίδια ημέρα. Και να μην περιμένει κάποιος να πάρει το έγγραφο από την πλευρά μας και να δίνει έγγραφο στρεβλωμένο και το οποίο διαμορφώθηκε από πλευράς της τουρκοκυπριακής ηγεσίας. Αυτά τα πράγματα μόνο ζημιά μπορούν να προκαλούν.
Το έγγραφο για τις τέσσερις ελευθερίες θεωρώ ότι είναι μια μεγάλη επιτυχία της πλευράς μας. Δεν αφορά τους Τούρκους υπηκόους, όπως το ερμηνεύουν ορισμένοι, αφορά τους Κύπριους υπηκόους. Οι Τούρκοι υπήκοοι θα μπορούν να γίνουν πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας μόνο μέσα από τους ευρωπαϊκούς όρους.
Οι ελευθερίες αφορούν εκείνες τις ελευθερίες της ΕΕ σε σχέση με τους Τούρκους υπηκόους και δεν μπορεί να παραβιάζεται ποτέ, και κατά το έγγραφο αυτό, η αναλογία 4 προς 1. Άρα, αν θα γίνουν πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας τέσσερις Έλληνες πολίτες, θα μπορεί να γίνει ένας Τούρκος πολίτης.
Η ουσία είναι ότι όλοι οι Κύπριοι πολίτες θα μπορούν στο πλαίσιο της ομοσπονδίας, μετά από μια μικρή μεταβατική περίοδο, να επιλέγουν πού να ζήσουν ελεύθερα, να ασκήσουν οικονομική δραστηριότητα ελεύθερα, να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα, να ασκήσουν επάγγελμα, να αγοράσουν και να πωλήσουν. Με τη διαφορά ότι, επειδή υπογράψαμε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, κάποιοι από αυτούς θα έχουν τον περιορισμό να μην μπορούν να ασκήσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα σε εκείνη την πολιτεία. Δεν νομίζω ότι είναι αυτό που ζητούν οι Ελληνοκύπριοι. Εκείνο που ζητούν οι Ελληνοκύπριοι είναι να μπορούν να διακινούνται ελεύθερα, να εγκαθίστανται οπουδήποτε, σε όλες τις γωνιές της Δημοκρατίας ελεύθερα και να ασκούν όλες τις δραστηριότητες, όλες τις ελευθερίες. Αυτό έχουμε πετύχει.
Μήπως ο κ. Έρογλου που αρνείται πεισματικά να δεχθεί αυτή τη σύγκλιση και την απορρίπτει, το κάνει τυχαία; Το κάνει από ελληνοκυπριακό πατριωτισμό; Δεν τα καταλαβαίνω αυτά τα πράγματα. Όπως και το ίδιο γίνεται και με τη σταθμισμένη και διασταυρούμενη ψήφο. Είναι κάτι καινούργιο το οποίο εξαφανίζει, αν θέλετε, τη διχαστική πρόνοια του Συντάγματος του 60' για εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου ξεχωριστά από τις δυο κοινότητες. Εδώ θα έχει λόγο ο κάθε Κύπριος για το ποιος θα είναι ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος. Είναι τυχαία που ο κ. Έρογλου τα απορρίπτει αυτά τα ζητήματα; Καθόλου τυχαία, όπως δεν είναι τυχαίο που απορρίπτει και τη σύγκλιση ή τη σχεδόν σύγκλιση για τον εναέριο χώρο και για διάφορα άλλα ζητήματα.
Οι συγκλίσεις με τον κ. Ταλάτ μακάρι να οδηγούσαν περαιτέρω σε συνομιλίες για πλήρη λύση του Κυπριακού, για ολοκληρωμένη επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Έρογλου τορπιλίζει την προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό και τα περί τουρκοποίησης. Λυπούμαι να πω ότι τουρκοποίηση γίνεται αυτή τη στιγμή και όσον περνά ο καιρός χωρίς λύση στο Κυπριακό, η τουρκοποίηση στις περιοχές μας εδραιώνεται. Αυτή είναι η ουσία. Αν δεν θέλουμε τουρκοποίηση πρέπει να την αναχαιτίσουμε και να αναστρέψουμε την κατάσταση με μια λύση βιώσιμη, λειτουργική, μια λύση η οποία να στηρίζεται σε αρχές».
Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις από πλευράς ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ ότι ο ίδιος έχει καταστήσει ανενεργό το Εθνικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Ως ένα σημείο, όταν πάρετε όλες τις ανακοινώσεις του Εθνικού Συμβουλίου, δηλαδή μέχρι το σημείο που αποφάσισαν οι πάντες να δημιουργήσουν μια κατάσταση πλήρους σύγκρουσης, όλες οι ανακοινώσεις του Εθνικού Συμβουλίου καταγράφουν πλήρη και ενδελεχή ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημιουργική συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο.
Από ένα σημείο και μετά αποφάσισαν ότι, για λόγους δικούς τους - είναι κατανοητοί οι λόγοι στον απλό Κύπριο - οι φιλοδοξίες για να ανέβουν στην καρέκλα ορισμένοι έχουν τεθεί πάνω από το εθνικό συμφέρον και ας μην το παίζουν εθνοπατέρες. Έχουν τεθεί πάνω από το εθνικό συμφέρον και τα θυσιάζουν όλα χάρη της καρέκλας».