Χαιρετισμός του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Ευθύμιου Φλουρέντζου στην πρώτη συνάντηση της Κυπριακής Κοινωνικής Συμμετοχής Οδικής Ασφάλειας, στην Έγκωμη
03/02/2012
Αγαπητοί συνεργάτες και σύμμαχοι στον αγώνα κατά της μεγάλης μάστιγας των οδικών συγκρούσεων σας καλωσορίζω κι εγώ με τη σειρά μου σε αυτή την πρώτη συνάντηση της Κυπριακής Κοινωνικής Συμμαχίας Οδικής Ασφάλειας για το 2012. Ευχαριστώ θερμά τον αγαπητό φίλο και συνεργάτη Μάριο Σταύρου και ολόκληρο το επιτελείο του Οργανισμού Νέων για την Οδική Ασφάλεια REACTION για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης.
Αποχαιρετήσαμε πριν λίγες βδομάδες το 2011 που ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά για την οδική ασφάλεια. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, μαζί με άλλους 100 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο, κήρυξε στις 11 Μαΐου 2011 την έναρξη της Παγκόσμιας Δεκαετίας Δράσης για την Οδική Ασφάλεια με το σύνθημα, αλλά και τη δέσμευση, «Ώρα για Δράση».
Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως ένα σύγχρονο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχωρεί στον επιστημονικό σχεδιασμό της στρατηγικής, των πολιτικών και των δράσεων που θα εφαρμοστούν για την οδική ασφάλεια κατά τη δεκαετία μέχρι το 2020. Η στρατηγική γραμμή έχει ήδη καθοριστεί και αφορά στην ιδιαίτερη στόχευση στις οδικές συγκρούσεις αυτοκινήτων σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο και στις οδικές συγκρούσεις με «ευάλωτους», ή, ορθότερα, «απροστάτευτους» χρήστες των δρόμων στις κατοικημένες περιοχές, δηλαδή, τους πεζούς, τους ποδηλάτες, τους μοτοποδηλάτες και τους μοτοσικλετιστές.
Ο στρατηγικός ποσοτικός στόχος για τη δεκαετία έχει επίσης καθοριστεί και είναι η μείωση στο μισό στους νεκρούς και στους τραυματίες μέχρι το 2020, σε σχέση με τους αριθμούς που καταγράφηκαν το 2010.
Η τελική έκθεση της μελέτης για το νέο Στρατηγικό Σχέδιο θα υποβληθεί στο τέλος του ερχόμενου Μαΐου και οι προτάσεις της θα αποτελέσουν τη βάση για τις δράσεις που θα εφαρμοστούν από το 2013 μέχρι και το 2020. Οι προτάσεις της μελέτης θα αξιοποιηθούν, όμως, και κατά το 2012 με την αναπροσαρμογή και τον εμπλουτισμό του προγράμματος δράσεων για το 2012 που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, την περασμένη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου.
Θα ήθελα, ολοκληρώνοντας τον σύντομο χαιρετισμό μου, να αναφέρω τις πιο σημαντικές, κατά την άποψη μας, δράσεις οδικής ασφάλειας που προγραμματίζεται να υλοποιηθούν κατά το 2012.
· Ψήφιση των διαφόρων νομοσχεδίων που έχουν κατατεθεί στη Βουλή και αφορούν, μεταξύ άλλων, στο νάρκοτεστ, στη μείωση του επιτρεπτού ορίου αλκοόλ για του αρχάριους και άλλες συγκεκριμένες κατηγορίες οδηγών και στη ρύθμιση της διακίνησης ποδηλάτων.
· Διοργάνωση της 4ης Ευρωπαϊκής Ημέρας Οδικής Ασφάλειας, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα αποτελείται βασικά από Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων για την Οδική Ασφάλεια, με συμμετέχοντες νέους και κρατικούς αξιωματούχους από την ΕΕ και τις γειτονικές χώρες.
· Ένταξη της κυκλοφοριακής αγωγής στα νέα αναλυτικά προγράμματα των δημόσιων σχολείων.
· Εισαγωγή νομοθετικών ρυθμίσεων για τον τεχνικό έλεγχο της ύπαρξης και καλής λειτουργίας συστημάτων ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας στα οχήματα.
· Ολοκλήρωση του προγράμματος κατάρτισης «Διασώστης-Πλήρωμα Ασθενοφόρου».
· Προσθήκη συστήματος πλοήγησης στα ασθενοφόρα.
· Λειτουργία τεσσάρων νέων σταθμών ασθενοφόρων, στη Λακατάμεια, στο κέντρο της Λεμεσού, στην Ορόκλινη και στην Πέγεια.
Είμαι βέβαιος ότι και οι περισσότεροι κυπριακοί οργανισμοί, μέλη της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας, θα είναι και φέτος ιδιαίτερα δραστήριοι, με νέες, καινοτόμες δράσεις για την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας στην Κύπρο μας και τη διάσωση ανθρωπίνων ζωών. Τόσο εγώ προσωπικά όσο και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες που απαρτίζουν το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας θα συνεχίσουμε να παρέχουμε κάθε στήριξη.