Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο συνοδευόμενος από τον Υπουργό Ενέργειας κ. Ούζι Λάνταου.
Ο κ. Νετανιάχου έφθασε σήμερα το πρωί στην Κύπρο και μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντησή τους και στη συνέχεια παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Από κυπριακής πλευράς συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κα Πραξούλα Αντωνιάδου και Συγκοινωνιών και Έργων κ. Ευθύμιος Φλουρέντζος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στη συνέχεια, υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Ισραήλ για τον συντονισμό των Υπηρεσιών Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης.
Από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας τη συμφωνία υπέγραψε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων και από πλευράς του Κράτους του Ισραήλ ο Πρέσβης του Ισραήλ στη Λευκωσία κ. Michael Harari.
Ακολούθως, σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «θα ήθελα κατ' αρχάς να καλωσορίσω θερμά και δημόσια τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου και την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει στην Κύπρο.
Η σημερινή επίσκεψη του κυρίου Πρωθυπουργού, η πρώτη επίσκεψη Πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Κύπρο, σε συνέχεια των δύο επισκέψεων σε ανώτατο επίπεδο οι οποίες έλαβαν χώραν εντός του 2011, επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών μας.
Η υπογραφή μόλις τώρα ενώπιόν μας, πριν από λίγα λεπτά, διμερούς συμφωνίας στον τομέα της έρευνας και της διάσωσης αποτελεί απτή επιβεβαίωση του αυξημένου επιπέδου της συνεργασίας και της ανάπτυξης των σχέσεων μας.
Τόσο κατά τη διάρκεια της κατ' ιδίαν συνάντησης μου με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου αλλά και στο πλαίσιο των διευρυμένων συνομιλιών, ενημέρωσα για τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και ιδιαίτερα όσον αφορά τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Greentree. Τόνισα ότι η πλευρά μας συζητά με καλή θέληση και με πολλή υπομονή, με στόχο την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα επανενώνει την Κύπρο.
Όραμά μου αλλά και στόχος ζωής είναι να δω την Κύπρο επανενωμένη στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μια Κύπρο όπου Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα ζουν μαζί σε συνθήκες ασφάλειας, σταθερότητας και κοινωνικής ευημερίας.
Υπογράμμισα στον κ. Πρωθυπουργό ότι δεν αποδεχόμαστε χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες. Επανέλαβα στον εξοχότατο Πρωθυπουργό ότι, παρά τις αντιξοότητες, προτίθεμαι να εξαντλήσω όλα τα περιθώρια με στόχο την επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας λύσης που θα προβλέπει ένα κράτος, με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Ένα κράτος όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι πλήρως σεβαστά.
Ανταλλάξαμε, επίσης, απόψεις σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, καθώς και για τις συνεχείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή μας.
Όσον αφορά στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει τη δήλωση του Κουαρτέτου της 23ης Σεπτεμβρίου 2011. Υποστηρίζει παράλληλα τις προσπάθειες της Ιορδανίας για διευκόλυνση των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των δύο μερών με στόχο την επίτευξη μιας λύσης η οποία, στη βάση των Ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θα οδηγήσει στη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, το οποίο μπορεί και πρέπει να συνυπάρξει ειρηνικά με το κράτος του Ισραήλ. Μια λύση η οποία θα διασφαλίζει τον σεβασμό της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας των κρατών της περιοχής, περιλαμβανομένου, ασφαλώς, και του κράτους του Ισραήλ.
Όσον αφορά στην κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή μας, εκφράσαμε από κοινού την ελπίδα ότι σύντομα θα εδραιωθεί η ειρήνη και η σταθερότητα. Θα ήθελα με την ευκαιρία να καταδικάσω τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις εναντίον των διπλωματικών αποστολών του Ισραήλ στην Ινδία και τη Γεωργία και να τονίσω ότι ο διάλογος αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για επίλυση των διαφορών. Η βία και η τρομοκρατία, από οπουδήποτε και αν προέρχονται, φέρνουν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.
Προβήκαμε επίσης στην κατ' ιδίαν συνάντηση ιδιαίτερα σε μια σύντομη ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά στην κατάσταση της διεθνούς οικονομίας. Κοινή μας διαπίστωση ήταν ότι στην περίοδο αυτή της οικονομικής ύφεσης οι κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόζουν πολιτικές οι οποίες να σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και να έχουν στο επίκεντρο τους τον άνθρωπο, τις ανάγκες του, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ευημερία.
Φυσιολογικά, συζητήσαμε επίσης με τον Πρωθυπουργό του κράτους του Ισραήλ τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Θέλω να επαναλάβω πως η γεώτρηση στο οικόπεδο 12, η οποία επιβεβαίωσε την ύπαρξη αποθεμάτων υδρογονανθράκων έγινε εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και συγκεκριμένα του Δικαίου της Θάλασσας.
Εν όψει και του γεγονότος πως αποθέματα υδρογονανθράκων έχουν επιβεβαιωθεί και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του Ισραήλ, προσπάθεια μας είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση τους με στόχο πάντα την ευημερία των λαών των δύο χωρών αλλά και την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.
Ακόμα και χθες, όμως, η κυβέρνηση της Τουρκίας επανέλαβε την προκλητική και επιθετική της στάση, απειλώντας τη Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να μην προχωρήσει στον δεύτερο γύρο των αδειοδοτήσεων για υποθαλάσσιες έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
Εάν η τουρκική ηγεσία, όπως η ίδια δηλώνει, πραγματικά ενδιαφέρεται για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, πρέπει να αντιληφθεί ότι έχει υποχρέωση να σέβεται την κυριαρχία των κρατών καθώς επίσης και τη διεθνή νομιμότητα. Αντί να απειλεί, πρέπει να δώσει οδηγίες στον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας να δείξει καλή θέληση για την επίλυση του Κυπριακού, ούτως ώστε η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων από την ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να είναι επωφελής και για τις δύο κοινότητες.
Καλώ παράλληλα τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποστείλει εκ νέου ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να σταματήσει με τη συμπεριφορά της να το παραβιάζει- ιδιαίτερα εάν ενδιαφέρεται να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Επιστρέφοντας, όμως, πίσω στο θέμα της συζήτησης μας για τον τομέα της ενέργειας, θα ήθελα να σημειώσω πως βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη επαφές για συζήτηση των εκατέρωθεν σχεδιασμών και να ευχηθώ όπως οδηγήσουν σύντομα σε συγκεκριμένες εισηγήσεις για την προώθηση διμερούς συμφωνίας μεταξύ μας.
Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ, κλείνοντας, επιτρέψτε μου να σας καλωσορίσω και πάλι θερμά στην Κύπρο και να σας ευχηθώ καλή διαμονή και καλό ταξίδι».
Από την πλευρά του ο κ. Νετανιάχου μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε: «Η πτήση από το Ισραήλ για την Κύπρο διαρκεί 45 λεπτά. Πήρε 63 χρόνια για να γίνει αυτή η πρώτη πτήση Ισραηλινού Πρωθυπουργού από το Ισραήλ στην Κύπρο.
Σας ευχαριστώ εκ νέου για την πρόσκλησή σας να έρθω στο νησί σας διότι διαπιστώνω πραγματικά ότι έχει ήδη αναπτυχθεί μια φιλία έντονη μεταξύ των δύο λαών μας.
Η πρώτη συζήτηση που είχε γίνει στο τηλέφωνο μεταξύ μας ήταν πριν από ένα χρόνο, όταν είχε ξεσπάσει φωτιά στο όρος Καρμέλ. Όταν το έμαθα το πρώτο πράγμα που σκέφθηκα ήταν να ζητήσω στήριξη και κοιτώντας τον χάρτη αναρωτήθηκα ποιον ηγέτη να πάρω πρώτον. Τηλεφώνησα σε 35 ηγέτες. Ο πρώτος στον οποίο απευθύνθηκα ήταν ο Πρόεδρος Χριστόφιας και τον ρώτησα έχετε κατασβεστικά αεροπλάνα και μου απάντησε ‘έχουμε ένα κατασβεστικό αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο’. Τον ρώτησα ‘μπορείτε να μας τα στείλετε;’ Και μου απάντησε ‘φυσικά, σίγουρα θα σας τα στείλουμε’. Βλέπουμε λοιπόν ότι έχει αναπτυχθεί μια φιλία η οποία προήλθε από τις τρομερές τραγωδίες που ζήσαμε, όπως και τη δική σας τραγωδία στην Κύπρο, και προσπαθήσαμε με τις δυνάμεις που είχαμε να σας βοηθήσουμε και εμείς με τη σειρά μας.
Υπογράψαμε όπως ήταν φυσικό μια συμφωνία για τη έρευνα και τη διάσωση και πρέπει να πω ότι οι φιλελεύθερες Δημοκρατίες όπως είναι το Ισραήλ και η Κύπρος μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες. Με αυτή την πρώτη συμφωνία που υπογράψαμε επισημοποιήσαμε τη μεταξύ μας συνεργασία.
Συζητούμε επίσης και πολλά άλλα θέματα που αφορούν την οικονομία και τον τουρισμό. Βάσει των εμπειριών που είχα μέχρι σήμερα, πριν από ενάμισι με δύο χρόνια συζήτησα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Γιώργο Παπανδρέου και του υποσχέθηκα πως θα προσπαθούσα να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να βοηθήσω την προσέλευση Ισραηλινών τουριστών στην Ελλάδα. Αυτό έγινε. Υπήρξαν 400 χιλιάδες τουρίστες από το Ισραήλ στην Ελλάδα και αντιστρόφως.
Συνεργαζόμαστε σε πολλούς άλλους τομείς, από τον τουρισμό, στον τομέα της γεωργίας αλλά και σε επιστημονικά θέματα και τώρα και στην παρακολούθηση πτηνών και όχι επειδή είμαστε ορνιθολόγοι, αλλά διότι αυτό μας ενδιαφέρει σε ζητήματα ασφαλείας. Πολλές φορές τα πουλιά μπαίνουν στις μηχανές των αεροσκαφών και αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία σε πάρα πολλούς τομείς όπως είναι η ενέργεια. Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στα ευρήματα για φυσικό αέριο.
Ήδη έχουν γίνει επτά γεωτρήσεις, μένουν άλλες 50 να γίνουν στο Ισραήλ και αυτό πραγματικά μπορεί να μας βοηθήσει να εξερευνήσουμε τα δυνητικά αποθέματα φυσικού αερίου που μπορεί να έχουμε στα τεμάχια μας. Αν συνεργαστούμε, κατά τη γνώμη μου αυτό μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ στο μέλλον διότι το να γίνονται έρευνες και να υπάρχει συνεργασία σε πολλαπλά τεμάχια είναι πολύ πιο χρήσιμο και αποδοτικό από το να υπάρχει ένα τεμάχιο κάθε φορά που να διερευνάται. Αυτό μπορεί να έχει πάρα πολύ θετικά αποτελέσματα για την κοινή μας έρευνα.
Όταν έχουμε να αναλάβουμε έργα κλίμακας, αυτά απαιτούν και συνεργασία κλίμακας. Όχι μόνο με έναν εταίρο, αλλά όσους περισσότερους έχουμε τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε. Θελήσαμε την περιφερειακή μας αυτή προσέγγιση να την μετατρέψουμε σε μια περιφερειακή συνεργασία. Αυτό μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους εταίρους, εάν θελήσουν να συμμετέχουν στις προσπάθειες μας. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πάρα πολύ θετικό για την ευημερία της περιοχής μας.
Είναι αλήθεια ότι ζούμε σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα, έχει πάρα πολλές δυσκολίες. Είμαστε, όμως, δύο χώρες που τρέφουν ελπίδα για το μέλλον και αυτό που συνειδητοποιούμε είναι ότι κάθε λύση πρέπει και μπορεί να επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων.
Λύσεις οι οποίες επιβάλλονται από έξω δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα ποτέ. Αυτό που έχουμε αντιληφθεί είναι ότι η ειρήνη, η συμφιλίωση, η ασφάλεια και η ευημερία μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω διαπραγματεύσεων.
Αυτό το βλέπουμε και στην επαναπροσέγγιση που κάνουμε με τους Παλαιστινίους και αυτό είναι μια διαδικασία που θα ακολουθήσουμε και σε άλλες περιπτώσεις.
Αγαπητέ Πρόεδρε,
Θα ήθελα για μια ακόμη φορά να σας ευχαριστήσω θερμά για τη φιλοξενία και θα προσπαθήσω να καλύψω το κενό των 63 ετών που πήρε σε Ισραηλινό Πρωθυπουργό για να επισκεφθεί την Κύπρο. Η πρόσκληση σας είναι πάρα πολύ σημαντική και, ακόμη και αν είναι σύντομη η επίσκεψη, θα αξιοποιήσω την προσφορά την οποία μου κάνατε και θα την επαναλάβω στο μέλλον».