Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Γιώργου Δημοσθένους για τη Διεθνή Μέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος
26/01/2012
Αγαπητές και αγαπητοί μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές, εκπαιδευτικοί,
Υποκλινόμαστε σήμερα με αισθήματα συγκίνησης μπροστά στη θυσία των θυμάτων του ολοκαυτώματος, ενώ παράλληλα τιμούμε τη Διεθνή Μέρα Μνήμης που καθιερώθηκε το 2005 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως ανάμνηση της απελευθέρωσης των ναζιστικών στρατοπέδων Άουσβιτς - Μπίρκεναου, από τα συμμαχικά στρατεύματα, στις 27 Ιανουαρίου 1945.
Στόχος της καθιέρωσης της ημέρας αυτής είναι η διατήρηση άσβεστης στη μνήμη όλων των ανθρώπων της φρίκης του ολοκαυτώματος και η απόδοση του οφειλόμενου φόρου τιμής στα εκατομμύρια των νεκρών συνανθρώπων μας, που υπήρξαν τα τραγικά θύματα της μεγαλύτερης και πιο απάνθρωπης ανθρωποσφαγής που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης μας.
Τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης έχουν καταγραφεί στη σύγχρονη παγκόσμια Ιστορία ως τα κατ’ εξοχήν μνημεία της ανθρώπινης βαρβαρότητας, του εκμηδενισμού και του εξευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Στα στρατόπεδα αυτά εκατομμύρια Εβραίοι και άλλοι αιχμάλωτοι πολέμου εξοντώθηκαν σε μια πρωτοφανή γενοκτονία που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία.
Είναι πραγματικά αδιανόητο για τον σημερινό άνθρωπο να κατανοήσει ότι υπήρξαν ποτέ άνθρωποι που επινόησαν την εξόντωση των συνανθρώπων τους με τόσο φρικτό και αποτρόπαιο τρόπο, μόνο και μόνο γιατί ήταν διαφορετικοί και δεν υπάκουσαν στα κελεύσματα του γερμανικού ναζισμού, που μαζί με τον ιταλικό φασισμό προκάλεσαν στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου τη μεγαλύτερη ανθρωποσφαγή όλων των εποχών και όλων των αιώνων.
Αυτή τη φρίκη κι αυτή τη βαρβαρότητα που και μόνο η ανάμνηση της προκαλεί αποτροπιασμό σε κάθε φιλειρηνικό άνθρωπο, δεν μπορούμε και δεν έχουμε δικαίωμα ποτέ να λησμονήσουμε.
Αγαπητές και αγαπητοί μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές, εκπαιδευτικοί,
Κάθε Κύπριος πολίτης κατανοεί τον πόνο και την πίκρα του Ισραηλινού λαού, αφού η δική μας μαρτυρική πατρίδα υπήρξε θύμα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία, η οποία συνεχίζει εδώ και 38 σχεδόν χρόνια να παραβιάζει κατά συρροήν όλα τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα του λαού μας.
Η φωνή του καθενός μας ας ενωθεί με τη φωνή των εκατομμυρίων φιλειρηνικών ανθρώπων όλης της γης, που τιμώντας τη Μέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος καλούν την ανθρωπότητα να μην ξεχάσει ποτέ, αλλά κυρίως να μην επιτρέψει ποτέ ξανά την επανάληψη παρόμοιων εγκλημάτων που προσβάλλουν και εξευτελίζουν τον άνθρωπο.
Θεωρούμε ότι ο σεβασμός και η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων και των λαών, χωρίς καμιά διάκριση, προβάλλει σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε ως μια επιτακτική αναγκαιότητα. Η νέα γενιά δικαιούται και πρέπει να ζει, να δημιουργεί και να εξελίσσεται σ’ ένα ειρηνικό περιβάλλον, χωρίς πολέμους, μίση και γενοκτονίες.