28/01/2012
Ο Οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αποφάσισε χθες να υποβαθμίσει πέντε κράτη μέλη της Ευρωζώνης, που είχαν τεθεί υπό αρνητική παρακολούθηση στις 16 Δεκεμβρίου του 2011, ανάμεσα στα οποία είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία.
Ειδικότερα, ο πιο πάνω Οίκος αξιολόγησης έχει υποβαθμίσει την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κυπριακής Δημοκρατίας από ΒΒΒ σε ΒΒΒ- με αρνητική προοπτική. Η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση διατηρείται στο επίπεδο F3. Η αρνητική παρακολούθηση έχει αρθεί. Παρά την πιο πάνω υποβάθμιση, η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει εντός της αποδεκτής επενδυτικής περιοχής.
Η βασική παράμετρος, με βάση τη σχετική ανακοίνωση του Οίκου Fitch, για την υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών εν όψει της επικείμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και η αβεβαιότητα, σύμφωνα με τον εν λόγω Οίκο, για το κατά πόσο οι τράπεζες θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες αυτές με δικές τους ενέργειες ή εάν θα χρειαστούν κρατική στήριξη. Όσον αφορά την απώλεια πρόσβασης στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, ο Οίκος επισημαίνει ότι αυτή ήδη αντανακλάται στο επίπεδο αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Οίκος Fitch επισημαίνει επίσης ότι, παρόλο που δεν συμμερίζεται την εκτίμηση για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ το 2012, εντούτοις η υιοθέτηση των δημοσιονομικών μέτρων με πολύ μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό γεγονός. Επιπλέον, ο πιο πάνω Οίκος αξιολόγησης σημειώνει και το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ουσιαστικά προ-χρηματοδοτήσει τις δανειοληπτικές ανάγκες της για το 2012.
Όσον αφορά την αναθεώρηση της ΑΤΑ, ο Οίκος Fitch θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων για το εν λόγω θέμα θα αποτελέσει σημαντικό κριτήριο αξιολόγησης της αποφασιστικότητας της Κυβέρνησης για λήψη των αναγκαίων διαρθρωτικών μέτρων.
Για τον Οίκο Fitch, τυχόν επιτυχής υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων και εξασφάλιση από τον ιδιωτικό τομέα των αναγκαίων κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε σχέση με την απόφαση αυτή του Οίκου Fitch το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει τα ακόλουθα:
(α) Το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι, παρόλες τις αντιξοότητες και τις αρνητικές εξωτερικές επιδράσεις, η κυπριακή οικονομία εδράζεται πάνω σε στερεές βάσεις και παρουσιάζει εξαιρετικές προοπτικές για το μέλλον. Η ικανότητα, εξωστρέφεια, εργατικότητα και ευελιξία του επιχειρηματικού κόσμου σε συνδυασμό με το υψηλό ποιοτικό επίπεδο του εργατικού δυναμικού και την κοινωνική συνοχή της Κύπρου αποτελούν σήμερα, όπως και στο παρελθόν, τον ακρογωνιαίο λίθο για την πρόοδο της οικονομίας. Με αυτό το δεδομένο, η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα θα προωθήσει σύντομα πακέτο αναπτυξιακών μέτρων.
(β) Το Υπουργείο σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου παρακολουθεί συστηματικά τη διαχείριση των προκλήσεων του χρηματοοικονομικού συστήματος. Το Υπουργείο Οικονομικών εκφράζει την πεποίθηση του ότι τα τραπεζικά ιδρύματα θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τα προγράμματα τους για την εξασφάλιση των αναγκαίων κεφαλαίων με δικές τους ενέργειες. Η εμπιστοσύνη του Υπουργείου Οικονομικών προς το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου αποδεικνύεται έμπρακτα με τις καταθέσεις σε τραπεζικά ιδρύματα στις οποίες προβαίνει συστηματικά η Κυβέρνηση.
(γ) Η πιο πάνω εμπιστοσύνη είναι αμοιβαία και αμφίδρομη. Είναι αξιοσημείωτο ότι την ίδια ημέρα που αποφασιζόταν η υποβάθμιση της αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε δημοπρασία Γραμματίων του Δημοσίου με τα τραπεζικά ιδρύματα τα οποία πρόσφεραν το 164% του ποσού που ζήτησε το Υπουργείο.
(δ) Όσον αφορά το ζήτημα της αναδιαμόρφωσης της ΑΤΑ που επισημαίνεται από τον Οίκο Fitch, το Υπουργείο Οικονομικών πιστεύει ότι μέσα από ένα εποικοδομητικό κοινωνικό διάλογο θα επιτευχθεί η αναγκαία αναδιάρθρωση διατηρώντας, παράλληλα, το θεμιτό και αναγκαίο πλαίσιο κοινωνικής δικαιοσύνης.