8/1/12

 
Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις αναφορές του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, χθες
08/01/2012





Η θέση μας είναι ότι πρέπει πρώτα να υπάρξει ακτίνα συμφωνίας στα εσωτερικά ζητήματα για να μπορέσει να προχωρήσει ο ΟΗΕ, με τη σύμφωνη γνώμη των δύο πλευρών, στη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης που θα ασχοληθεί με τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, είπε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Στεφάνου, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, είπε ότι «το πρώτο που θα σημείωνα είναι ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα και δεύτερο, θα σημείωνα την αναφορά για τη διεθνή διάσκεψη. Είναι τοποθέτηση και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ σε μερικές δηλώσεις του και στο τελευταίο ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ότι, διεθνής διάσκεψη για να πραγματοποιηθεί θα πρέπει πρώτα να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, να υπάρχει πρόοδος στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Αυτό είναι κάτι που απηχεί και στη δική μας θέση και είναι γνωστό πως πάντοτε υποστηρίζουμε ότι πρέπει πρώτα να υπάρξει ακτίνα συμφωνίας στα εσωτερικά ζητήματα, για να μπορέσει να προχωρήσει ο διεθνής οργανισμός, με τη συμφωνία των δύο πλευρών, στη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης που θα ασχοληθεί με τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού.

Σε ό,τι αφορά στην αναφορά για την ανάληψη της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ και ότι δεν μπορούν να συνεχίζονται επ’ άπειρον οι διαπραγματεύσεις, σημειώνω ότι είναι φανερό πως διάφοροι προβληματίζονται αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό εν όψει της Κυπριακής Προεδρίας στην ΕΕ. Όλοι αντιλαμβάνονται το ζήτημα που αφορά στο πώς μπορούν να συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τον τρόπο που διεξάγονται σήμερα, αλλά και σε σχέση με τον χρόνο που απαιτείται για τις διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο της Προεδρίας της ΕΕ ή κατά τη διάρκεια της. Αυτό, όμως, είναι κάτι που θα δούμε μετά. Μπροστά μας είναι το θέμα της δεύτερης συνάντησης στο Greentree.

Είναι γνωστό ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έθεσε στόχο την επίτευξη προόδου μέσα από νέες συγκλίσεις. Δυστυχώς, δεν υπήρξαν αυτές οι συγκλίσεις και έχουμε ξεκαθαρίσει γιατί. Είναι επειδή η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν στάθηκε συνεπής στη δέσμευση που οι δύο πλευρές ανέλαβαν έναντι του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ότι, δηλαδή, θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που είχαν μείνει όταν ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας ήταν ο κ. Ταλάτ, αλλά υπαναχώρησε από συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν σε αυτό το διάστημα.

Από την άλλη, είναι γνωστό ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέσεις που εκφεύγουν από τη συμφωνημένη βάση λύσης που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και με αυτόν τον τρόπο δεν επιτρέπει την ύπαρξη νέων συγκλίσεων. Αν, λοιπόν, ο στόχος είναι η επίτευξη νέων συγκλίσεων και να έχουμε πρόοδο θα πρέπει η τουρκοκυπριακή πλευρά να κινηθεί προς την ορθή κατεύθυνση, κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα».