Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Λαμπή με τίτλο: «Ψάξε μέσα στη σιωπή μου…», στη Λευκωσία
08/12/2011Να μη μεταδοθεί πριν τις 7 μ.μ.
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση του Γιάννου Λαμπή για να παρευρεθώ στην παρουσίαση του δεύτερου λογοτεχνήματός του με τίτλο «Ψάξε μέσα στη σιωπή μου…». Ένας τίτλος βιβλίου που η ονοματολογία του, εύστοχη και ευρηματική, σε προϊδεάζει γι’ αυτό ακριβώς το οποίο πρόκειται να ακολουθήσει: ένα χείμαρρο συναισθημάτων δοσμένο με τη γλαφυρότητα της πένας του συγγραφέα, με λόγο μαεστρικό και συνάμα αφηγηματικά λιτό και απέριττο που θέτουν τον αναγνώστη του βιβλίου σε πνευματική και συναισθηματική εγρήγορση.
Το βιβλίο του Γιάννη Λαμπή πραγματεύεται ένα θέμα κοινωνικά ευαίσθητο και διαχρονικά επίκαιρο. Με διάθεση ανθρώπινη και αληθινή, σέβεται την αιτιοκρατική πορεία, ενώ αναλύει συγχρόνως τους συναισθηματικούς προβληματισμούς και τις πνευματικές αγωνίες των ηρώων του με τον ωμό ρεαλισμό «της κοινωνίας που δεν σέβεται τα παιδιά της», φτιάχνοντας μια ιστορία που έχει στοιχεία διαχρονικότητας και ασυγκράτητου συχνά συναισθηματισμού, ερεθίζοντας τη σκέψη μας και καλώντας μας να προχωρήσουμε στο σκοτάδι έχοντας στο χέρι ένα φανό θυέλλης, που εκείνος κρατά πάντοτε αναμμένο.
Ο Γιάννος Λαμπής ανήκει στη γενιά των σύγχρονων Κυπρίων συγγραφέων. Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1962 και προικισμένος με τη δωρεά του ταλέντου, έχει συγγράψει χρονοχραφήματα και ποιήματα, τα οποία έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς στον ημερήσιο Τύπο και σε περιοδικά. Θεατρικά έργα του έχουν, επίσης, ανεβεί από θεατρικούς ομίλους. Το πρώτο του λογοτεχνικό έργο με τίτλο «Ιοκάστη» κυκλοφόρησε το 2009. Πρόκειται για ένα σύγγραμμα όπου ο συγγραφέας διαπλέκει με μαεστρία τον μύθο με την αλήθεια και περιγράφει γλαφυρά μια ιστορία με θρυμματισμένα «κάτι όνειρα σαν στυμμένες λεμονόκουπες που καρτερούσαν, όπως και τα σκουπίδια, τον οδοκαθαριστή, να τα μαζέψει…».
Η ίδια κοινωνική ευαισθησία ξεδιπλώνεται στις σελίδες και του δεύτερου μυθιστορήματός του που παρουσιάζεται απόψε. Το βιβλίο «Ψάξε μέσα στη σιωπή μου…», πραγματεύεται το θέμα της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και καταμαρτυρεί την τύχη πέντε παιδιών ορφανεμένων από γονείς, από τη μοίρα, από τη ζωή. Η λεπτομέρεια της περιγραφής είναι καταφανής με την άνεση στην αφήγηση, συγκίνηση και δράση. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που η ανάγνωσή του γοητεύει και συνάμα επιστρατεύει τη λογική, με στόχο να μας κάνει ίσως πιο «υποψιασμένους», πιο υπεύθυνους, πιο προβληματισμένους να αντιμετωπίσουμε κοινωνικές πραγματικότητες που στιγματίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη όπου ο θύτης γίνεται θύμα του ίδιου του εαυτού του, οι ανθρώπινες σχέσεις δοκιμάζονται και άλλες θυσιάζονται στον βωμό της οργής και του παράλογου στις νέες πραγματικότητες που με πρωτεϊκό τρόπο σχηματοποιούνται καθημερινά.
Πρόκειται λοιπόν για ένα σύγχρονο λογοτέχνημα, όπου η σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, η εξαναγκαστική εργασία, η εξώθηση στην πορνεία, το εμπόριο ανθρώπων και οργάνων, παρά τις διεθνείς απαγορεύσεις, αποτελούν τραγική πραγματικότητα και απότοκο της κρίσης του συστήματος παγκόσμια. Η εμπορία και η εκμετάλλευση προσώπων είναι ένα σύνθετο εγκληματικό φαινόμενο τροφοδοτούμενο από την αύξηση της παγκόσμιας αγοράς του σεξ, τη φτώχεια, την άνιση κατανομή πλούτου, τη διαφθορά, τις φυλετικές διακρίσεις, τις παραδοσιακές πολιτιστικές πρακτικές, τις πολιτικές αναταραχές, τις φυσικές καταστροφές. Είναι ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό πρόβλημα με διεθνικό χαρακτήρα και σοβαρές κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις που πλήττει πρωτίστως τα παιδιά, ως ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα.
Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη είναι θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας η οποία μπορεί να πάρει πολλές μορφές: Είναι η σεξουαλική κακοποίηση εντός της οικογένειας, η παιδική πορνογραφία και πορνεία, η εξαναγκαστική εργασία, το εμπόριο οργάνων, η διαφθορά μέσω του διαδικτύου, η σεξουαλική κακοποίηση από τους συνομήλικούς τους, η ψυχολογική και σωματική κακοποίηση. Εκτιμάται δε ότι περίπου στο 70% έως 85% των περιπτώσεων, ο θύτης είναι άτομο το οποίο το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται.
Η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών βρίσκει συχνά καταφύγιο στη σιωπή, επειδή τα παιδιά αισθάνονται ντροπή, ενοχή και φόβο. Μερικά παιδιά, θύματα της σεξουαλικής βίας, είναι τόσο μικρά ώστε να μην είναι σε θέση να καταλαβαίνουν τι τους συμβαίνει. Εκτιμάται ότι περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εμπορίας κάθε χρόνο, τα παγκόσμια κέρδη από την εμπορία ανθρώπων για σεξουαλικούς σκοπούς ανέρχονται σε περίπου 30 δις. δολάρια τον χρόνο και η εμπορία ανθρώπων είναι η τρίτη μεγαλύτερη εγκληματική δραστηριότητα μετά το εμπόριο ναρκωτικών και την παράνομη διακίνηση όπλων.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει θέσει υψηλά στην ατζέντα του το θέμα του τερματισμού της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά. Μέσω της Πανευρωπαϊκής Εκστρατείας κατά της Σεξουαλικής Βίας σε παιδιά με τίτλο «One in Five», το Συμβούλιο προωθεί την υπογραφή, κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και Σεξουαλική Κακοποίηση (Lanzarote, 25.X.2007) και τον εφοδιασμό των παιδιών, των οικογενειών/φροντιστών τους και την κοινωνία γενικότερα, με γνώση και ικανότητες για την πρόληψη και καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης κατά των παιδιών και την ευαισθητοποίησή τους στο θέμα.
Η Κύπρος θα συμμετέχει ενεργά και δυναμικά στην εκστρατεία αυτή, αφού είναι στις υψηλότερες προτεραιότητες μας η προστασία και η ευημερία των παιδιών. Έχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά της κοινωνίας μας, αλλά και σε όλα τα παιδιά να τα προστατεύσουμε με τον καλύτερο τρόπο και να σταματήσουμε την απαράδεκτη αυτή βία που υφίστανται.
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως το πλέον αρμόδιο για την ανάληψη του συντονιστικού ρόλου της εκστρατείας στην Κύπρο, προχωρεί στη δημιουργία μιας εθνικής επιτροπής εμπλέκοντας όλους τους αρμόδιους φορείς όπως είναι κυβερνητικές Υπηρεσίες, ανεξάρτητες Υπηρεσίες, Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί, Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην προσπάθεια για ενημέρωση, αλλά και καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά. Καθήκον όλων εμάς είναι να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά γνωρίζουν πώς και πού να ζητήσουν βοήθεια, και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε.
Καταλήγοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γιάννο Λαμπή, γιατί μας έδωσε την ικανοποίηση να απολαύσουμε το υπέροχο βιβλίο του και να ευχηθώ το βιβλίο αυτό να είναι καλοτάξιδο στα χέρια του αναγνωστικού κοινού.