01/12/2011
Η κατάσταση είναι κατεπείγουσα και όλοι πρέπει να επιδείξουμε αλληλοσεβασμό και αίσθημα ευθύνης, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας για το θέμα της οικονομίας, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα επιδεικνύουν διάθεση για συναίνεση.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον χώρο διεξαγωγής των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Συνεχίζουμε τη συζήτηση στο θέμα της διακυβέρνησης. Σήμερα ασχοληθήκαμε και ανταλλάξαμε έγγραφα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Θα γίνει σύσκεψη των ειδικών συμβούλων για περαιτέρω εξειδίκευση και προσπάθεια για εξεύρεση περισσότερων συγκλίσεων».
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για το προσχέδιο της Έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε: «Δεν σχολιάζω πληροφορίες και δεν συζητώ πληροφορίες. Θα σχολιάσω όταν εκδοθεί. Εγώ σχολιάζω τα επίσημα ντοκουμέντα των Ηνωμένων Εθνών και όχι προντοκουμέντα κλπ. Και σας διαβεβαιώνω ότι θα δώσουμε τη μάχη να αλλάξουν αυτά, εάν και εφόσον υπάρχουν».
Ερωτηθείς τι να αναμένει ο κόσμος από την αυριανή συνάντησή του με τους αρχηγούς των κομμάτων για τα θέματα της οικονομίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «να αναμένει να βγει ‘άσπρος καπνός’. Τι να αναμένει; Ο κόσμος αγωνιά για την οικονομία, βεβαίως, ο καθένας θέλει να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του και τα συμφέροντά του, όπως τα καταλαβαίνει, και όπως είναι και στην πραγματικότητα δηλαδή, και θα πρέπει να βρούμε μια ισοζυγισμένη λύση η οποία να μην αδικεί πολύ κανένα. Διότι θα αδικεί εφόσον αφαιρείς από την τσέπη του ανθρώπου. Λες και στον επιχειρηματία ‘θα δώσεις και εσύ επιτέλους και δεν θα παίρνεις μόνο’, διότι οι επιχειρηματίες πήραν πολλά εκατομμύρια - για να τους δώσω μια απάντηση σε αυτό το ζήτημα - το 2008 και το 2009 και ζητούν και άλλα. Πρέπει όλοι να δώσουμε για να γλιτώσουμε τα χειρότερα. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να γλιτώσουμε τα χειρότερα από πολλές άλλες χώρες και μεγάλες χώρες και να υποστεί ο κόσμος κάποιες θυσίες οι οποίες να μην είναι ασήκωτες στο τέλος της ημέρας. Αυτή είναι η φιλοσοφία της Κυβέρνησης, αυτή είναι η προσπάθεια της Κυβέρνησης.
Θέλω να χαιρετίσω το γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα επιδεικνύουν διάθεση συναίνεσης και πιστεύω ότι όλα τα κοινωνικά οργανωμένα σύνολα προβληματίζονται και θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει συναίνεση. Δεν άκουσα από κανένα να λέει ‘γαία πυρί μειχθήτω’. Διότι, άμα αναμιχθεί η γη με το πυρ τα θύματα εμείς θα είμαστε. Η γη θα παραμείνει εκεί έστω και καμένη».
Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις από τις συντεχνίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Αυτή τη φορά κρατήθηκαν εκτός. Εγώ θέλω να δείξω κατανόηση στις συντεχνίες. Είναι γεγονός ότι η κατάσταση είναι κατ’ επείγουσα και θα μπορούσε να γίνει ένας καλύτερος διάλογος με τις συντεχνίες, αντί να τους πούμε θα γίνει αυτό και θέλουμε την άποψή σας και να μην έχουμε, όμως, χρόνο να το συζητήσουμε. Ο Υπουργός Οικονομικών αύριο πρωί θα συναντηθεί με τις συντεχνίες, θα δούμε και τι θα μας πουν τα κόμματα, διότι τα διάφορα κόμματα αύριο μπορεί να έρθουν με δικές τους προτάσεις, οι οποίες να αλλάζουν την εικόνα και να χρειάζεται μια περαιτέρω περίσκεψη και από πλευράς της Κυβέρνησης, καθώς και διαβούλευση και με τα κόμματα και με τις συντεχνίες.
Η κατάσταση είναι κατεπείγουσα, όλοι πρέπει να επιδείξουμε αλληλοσεβασμό και αίσθημα ευθύνης, που είναι το πιο βασικό, και πιστεύω ότι οι Κύπριοι με επικεφαλής τους εργαζομένους είναι τόσο ώριμοι πολιτικά και κοινωνικά ώστε να τα βρούμε. Να τα βρούμε χάριν των παιδιών και των εγγονιών μας, διότι μιλάμε για το μέλλον πλέον. Αν καταβαραθρωθεί η οικονομία σήμερα, το μεγαλύτερο τίμημα θα το πληρώσουν οι επερχόμενες γενεές».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι λόγω της κατάστασης των τραπεζών, η Κύπρος μπορεί ούτως ή άλλως να εισέλθει στον Μηχανισμό Στήριξης ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση του κράτους, και ερωτηθείς αν θα έχει επαφές με εκπροσώπους των τραπεζών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Νομίζετε ότι δεν έγιναν, ήδη, επαφές; Έγιναν και γίνονται επαφές, αλλά το ‘ούτως ή άλλως’ δεν με βρίσκει σύμφωνο. Εγώ λέω ότι ούτως ή άλλως μπορούμε να αποφύγουμε να μπούμε στον Μηχανισμό Στήριξης και αυτή είναι η προσπάθειά μας. Κατά συνέπεια, ας μην δημιουργούμε περισσότερο πανικό. Η οικονομία είναι και ψυχολογία και ως τώρα στην Κύπρο καταφέραμε να θυματοποιήσουμε την οικονομία ένεκα της κακής ψυχολογίας, την οποία εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε, και της καταστροφολογίας. Πρέπει να τερματιστεί αυτό και να μπούμε σε μια ροή, σε ένα κανάλι αισιοδοξίας με τα μέτρα τα οποία θα πάρουμε και θέλω να πιστεύω ότι τελικά θα είναι ισοζυγισμένα και θα αποφύγουμε κοινωνικές αναταραχές».