Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στην παρουσίαση της πρώτης έκδοσης του βιβλίου του Γλαύκου Γεωργιάδη «Στο Πέρασμα του Χρόνου», στη Λάρνακα
02/11/2011Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.30 μ.μ.
Είναι με ξεχωριστή χαρά που παρευρίσκομαι και απευθύνω χαιρετισμό στην παρουσίαση του βιβλίου του αγαπητού Γλαύκου Γεωργιάδη με τίτλο «Στο Πέρασμα του Χρόνου».
Θα πρέπει να ομολογήσω ότι το περιεχόμενο του βιβλίου αποτέλεσε για μένα ευχάριστη έκπληξη.
Σε μια χώρα όπως η Κύπρος, όπου λίγη ή ελάχιστη ενασχόληση υπάρχει με τη γενεαλογία, όπου αρχεία γενεαλογικής υφής παραμένουν κλειστά με εξαίρεση διεκπεραίωση ληξιαρχικής υφής διαδικασιών ή έκδοσης πιστοποιητικών δημόσιου χαρακτήρα, το βιβλίο του Γλαύκου Γεωργιάδη παραβιάζει ευπρόσδεκτα και ευχάριστα αυτό τον κανόνα.
Μάλιστα γύρω από το ξεδίπλωμα και τη συναρπαστική διαδρομή της αλληλουχίας των γενεών, το βιβλίο προεκτείνεται και επεκτείνεται σε μια αφήγηση ιστορικού, λαογραφικού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού και εθνικού χαρακτήρα. Η παράλληλη πορεία των γενεών με τη δύσβατη και βασανιστική πορεία του λαού μας μέσα από λάκκους λεόντων και συμπληγάδες πέτρες, προσδίδει στο βιβλίο μια ιδιαίτερη αξία.
Ο τόπος είναι οι άνθρωποι. Αυτή η μεγάλη αλήθεια επιβεβαιώνεται πλήρως μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Στο Πέρασμα του Χρόνου».
Το συναίσθημα της νοσταλγίας για ένα κόσμο της απλότητας, της κοινωνικής συνοχής, της ανθρωπιάς, της ειλικρίνειας και της προσήλωσης σε αρχές, ένα κόσμο που έφυγε ανεπιστρεπτί, πλημμυρίζει και αναβλύζει από το βιβλίο.
Αποτύπωση μιας εποχής, καταγραφή μιας επώδυνης πορείας ενός αλύτρωτου τμήματος του Ελληνισμού. Τουρκοκρατία, αποικιοκρατία, εθνικο-απελευθερωτικός αγώνας, ανεξαρτησία, εθνική τραγωδία του 1974, το δράμα των αγνοουμένων διαπερνούν το βιβλίο του Γλαύκου Γεωργιάδη συνοδεύοντας μαρτυρικά τη ζωή των ανθρώπων. Σκιαγραφώντας τον προαιώνιο πόθο της εθνικής ολοκλήρωσης και τις ατελέσφορες προσπάθειες για την επιτυχία της ως αποτέλεσμα αδίστακτων και κυνικών συμφερόντων υπέρτερων σε ισχύ δυνάμεων. Αλλά και λαθών, παραλείψεων και συμπεριφορών εθνικής απρονοησίας.
Ο γενεαλογικός, λαογραφικός και ιστορικός πλούτος του βιβλίου, συνιστά πολύτιμη καταγραφή και σπάνιο υλικό για όσους θέλουν να εμβαθύνουν στην πορεία της Κύπρου για μια μεγάλη χρονική περίοδο που καλύπτει συγκλονιστικά γεγονότα στον κόσμο και την Κύπρο.
Χωρίς πρόθεση εξαίρεσης προσώπων και προσωπικοτήτων, θέλω να σημειώσω και ταυτόχρονα να εξάρω την αναφορά στο βιβλίο για μια μεγάλη μορφή της εθνικής πολιτικής, συνδικαλιστικής και δημοσιογραφικής ζωής της Κύπρου που μας έφυγε νωρίς. Τον Ρένο Πρέντζα, εξάδελφο του Γλαύκου Γεωργιάδη.
Η σκιαγράφηση της προσωπικότητας του Ρένου αποτελεί ένα σεμνό μνημόσυνο της πολυδιάστατης και ανεκτίμητης προσφοράς του στην πατρίδα και τον λαό μας.
Συγχαίρω θερμά τον Γλαύκο Γεωργιάδη γι’ αυτό το πολύτιμο δώρο μιας μαγικής αφήγησης πίσω στον χρόνο και του εύχομαι να συνεχίσει τη δημιουργική του ενασχόληση στη συγγραφή.