Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη κατά την τελετή υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων και του Ερευνητικού Κέντρου «ΚΟΙΟΣ», στη Λευκωσία
25/11/2011
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στην υπογραφή ενός πολλά υποσχόμενου Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και του Ερευνητικού Κέντρου Τεχνολογίας Ευφυών Συστημάτων και Δικτύων «ΚΟΙΟΣ», του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Το Ερευνητικό Κέντρο «ΚΟΙΟΣ» έχει στο δυναμικό του εξαίρετους επιστήμονες με πλούσια δράση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η επιτυχία του Κέντρου στον συντονισμό ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων, στην προσέλκυση χρηματοδότησης για ερευνητικά προγράμματα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο καθώς και στη δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου συνεργατών από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία είναι αντιστρόφως ανάλογη, θα έλεγα, σε σχέση με το μέγεθός του.
Για δεκαετίες το υδατικό πρόβλημα του τόπου ταλαιπώρησε αφάνταστα την κυπριακή κοινωνία. Για τον λόγο αυτό, η οριστική επίλυσή του αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Το 2012 με την αποπεράτωση των Μονάδων Αφαλάτωσης που έχουν δρομολογηθεί, η πλήρης απεξάρτηση της ύδρευσης από τη βροχόπτωση θα είναι γεγονός και η κυπριακή κοινωνία, η οικονομία και ο τουρισμός θα είναι εξασφαλισμένα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Παρόλα αυτά, η ανάγκη για εξοικονόμηση νερού καθώς και η αειφόρος διαχείριση και η ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων θα παραμείνουν ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου Γεωργίας και του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων και είναι εδώ που η εφαρμογή νέων τεχνολογιών και καινοτομιών θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.
Η υπογραφή του Μνημονίου αυτού, σήμερα, αναμένεται να ενθαρρύνει την έρευνα υψηλού επιπέδου, φέρνοντας μαζί ερευνητές με μεγάλη εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού και διαχείρισης κρίσιμων υποδομών και τεχνοκράτες με πολύχρονη, συσσωρευμένη εμπειρία στη διαχείριση και λειτουργία υδατικών έργων και συστημάτων.
Η συνέργεια που θα προκύψει από τη συνεργασία αυτή θα έχει πολλαπλά και πολύ σημαντικά οφέλη, αφενός στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου και στην προσέλκυση χρηματοδοτήσεων για έρευνα και αφετέρου στη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων του τόπου.
Σημαντικά όμως οφέλη θα έχει και η οικονομία και η κοινωνία γενικότερα, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τόσο στον τομέα της έρευνας όσο και στον τομέα της βιομηχανίας αφού εμπειρίες από το εξωτερικό έχουν δείξει ότι τέτοιου είδους συνεργασίες ενισχύουν και την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Στην εποχή της κλιματικής αλλαγής αλλά και της οικονομικής κρίσης, πρέπει σαν κοινωνία να οργανωθούμε καλύτερα και να συνεργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και με αποφασιστικότητα τις προκλήσεις των καιρών. Και σήμερα αυτό κάνουμε.
Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους εμπλεκόμενους για την πρωτοβουλία αυτή και να ευχηθώ κάθε επιτυχία για το μέλλον. Ευελπιστώ ότι η συνεργασία σας θα αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους, με απώτερο στόχο τη συμβολή όλων στην αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.