Χαιρετισμός του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων και Προέδρου του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας κ. Ευθύμιου Φλουρέντζου στο σεμινάριο με θέμα: «Η Οδική Ασφάλεια των Μοτοσικλετιστών», στη Λευκωσία
30/11/2011
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση απευθύνω χαιρετισμό στο σεμινάριο με θέμα: «Η Οδική Ασφάλεια των Μοτοσικλετιστών», που συνδιοργανώνουν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων και η Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στη Λευκωσία. Η διοργάνωση του σεμιναρίου αυτού είχε συμφωνηθεί μεταξύ της τέως Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων δρος Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή και του τέως Ύπατου Αρμοστή της Βρετανίας κ. Peter Millet, στα πλαίσια ευρύτερης συμφωνίας για συνεργασία στον πολύ ευαίσθητο και σημαντικό τομέα της οδικής ασφάλειας. Είμαστε ευγνώμονες στη δρα Μαρκουλλή και στον κ. Millet γι’ αυτή τους την πρωτοβουλία. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω στον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή κ. Μatthew Kidd και στη συνεργάτιδα του κα Λουΐζα Παπαγεωργίου για την άψογη διοργάνωση του σεμιναρίου αυτού, καθώς και στους τρείς διακεκριμένους Βρετανούς ειδικούς που είχαν την προθυμία να ταξιδέψουν στην Κύπρο για να μας προσφέρουν την πολύτιμη εμπειρογνωμοσύνη τους.
Όπως είναι γνωστό, το Ηνωμένο Βασίλειο πρωτοπορεί μαζί με τη Σουηδία και την Ολλανδία στον τομέα της οδικής ασφάλειας, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκόσμια. Εντούτοις, όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβανομένης της Κύπρου, το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια μια έξαρση στους αριθμούς των θυμάτων σε οδικές συγκρούσεις ανάμεσα στους μοτοσικλετιστές, παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί των θυμάτων γενικά έχουν μειωθεί δραστικά.
Δυστυχώς και στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, ενώ τα θύματα σε οδικές συγκρούσεις στο σύνολο τους έχουν μειωθεί σημαντικά, οι αριθμοί των νεκρών μοτοσικλετιστών παραμένουν σταθερά ψηλοί.
Για τους λόγους αυτούς, κρίθηκε ότι η Κύπρος χρειάζεται να αντλήσει από τη γνώση, την εμπειρία και τις πετυχημένες πρακτικές που εφαρμόζει το Ηνωμένο Βασίλειο για την αντιμετώπιση του σοβαρότατου προβλήματος των οδικών συγκρούσεων των μοτοσικλετιστών.
Η διοργάνωση του σεμιναρίου αυτού αποτελεί μια από τις πρώτες δράσεις που εφαρμόζονται στην Κύπρο στα πλαίσια της Δεκαετίας Δράσης για την Οδική Ασφάλεια, η έναρξη της οποίας κηρύχθηκε στην Κύπρο στις 11 Μαΐου 2011, όπως και σε τουλάχιστον άλλες 100 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στις αρχές του 2012 θα τεθεί σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας στην Κύπρο για την περίοδο 2012-2020, το οποίο εκπονείται σε συνεργασία με βρετανικό οίκο συμβούλων.
Το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας στην τελευταία συνεδρία του καθόρισε τη στρατηγική γραμμή που θα εφαρμοστεί για την οδική ασφάλεια κατά τα επόμενα εννέα χρόνια, η οποία στοχεύει, μεταξύ άλλων, στη μείωση κατά 50% των θυμάτων ανάμεσα στους ευάλωτους χρήστες των δρόμων σε κατοικημένες περιοχές, δηλαδή τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τους μοτοσικλετιστές.
Είμαι βέβαιος ότι το σεμινάριο αυτό θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την υλοποίηση πολλών πετυχημένων δράσεων για την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας των μοτοσικλετιστών στην Κύπρο. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.