Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου
09/11/2011Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο. Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου ανέγνωσε την ακόλουθη ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου:
«Έγινε εκτενής ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο για τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να συνεκτιμά την πορεία των διαπραγματεύσεων πριν τη συνάντηση τον Γενάρη και ανάλογα θα παρθούν αποφάσεις».
Στη συνέχεια, ερωτηθείς αν η απόφαση θα αφορά στο κατά πόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί ή όχι στη Νέα Υόρκη για τη συνάντηση του Ιανουαρίου, ο κ. Στεφάνου είπε: «Όχι. Είναι μια συνολικότερη προσέγγιση, μια συνολικότερη συζήτηση, θα δούμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα και είναι γι’ αυτό που λέμε ότι ανάλογα με τις εξελίξεις και αφού συνεκτιμηθούν τα δεδομένα, θα παρθούν αποφάσεις».
Ερωτηθείς αν είναι ανοικτό το ενδεχόμενο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην περίπτωση που δεν υπάρξει σημαντική πρόοδος να μη μεταβεί στη συνάντηση του Ιανουαρίου, ο κ. Στεφάνου είπε: «Δεν είναι ορθό ούτε δόκιμο από τη σημερινή χρονική απόσταση μέχρι το Γενάρη να αρχίσουμε να εξειδικεύουμε τα διάφορα ζητήματα. Θα παρακολουθούνται πολύ στενά, θα αξιολογούνται, θα υπάρχουν οι εκτιμήσεις και ανάλογα θα παρθούν οι αποφάσεις».
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις αρχηγών πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να έχουμε κακή λύση ή αδιέξοδο με τον τρόπο που εξελίσσεται η διαδικασία, ο κ. Στεφάνου είπε: «Να πάμε σε κακή λύση αποκλείεται, για τον απλούστατο λόγο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να αποδεχθεί μια λύση που δεν θα πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές έτσι όπως διατυπώνονται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις Συμφωνίες του 1977 και του 1979, λύση η οποία δεν θα στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Από κει και πέρα, ασφαλώς, γίνονται διάφορες εκτιμήσεις αναφορικά με την προοπτική των διαπραγματεύσεων. Το δεδομένο είναι ότι λόγω της αρνητικής στάσης της τουρκικής πλευράς δεν είχαμε την πρόοδο που θα θέλαμε να είχαμε στη συνάντηση της Νέας Υόρκης τον Οκτώβρη, γι’ αυτό και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έδωσε μια νέα παράταση στην προσπάθεια επίτευξης νέων συγκλίσεων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έτσι ώστε να υπάρξει πρόοδος».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Μάριος Καρογιάν δήλωσε πως πρέπει να υπάρξει συλλογική απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα τη δεδομένη στιγμή, ο κ. Στεφάνου είπε: «Το Εθνικό Συμβούλιο έχει ένα συγκεκριμένο ρόλο να διαδραματίσει. Είναι ένα συμβουλευτικό Σώμα, σημαντικό με την έννοια ότι εκεί υπάρχει μια συλλογική διαβούλευση και μια συλλογική συζήτηση, αλλά το Εθνικό Συμβούλιο δεν παύει να είναι συμβουλευτικό Σώμα, όπως ήταν διαχρονικά.
Σε ό,τι αφορά στη συζήτηση που έχει γίνει, η συζήτηση ανεξαρτήτως των διαφωνιών ήταν ικανοποιητική, ήταν παραγωγική, ακούστηκαν απόψεις, εκτιμήσεις και τοποθετήσεις για διάφορα ζητήματα που αφορούν στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, αλλά και για την προοπτική που υπάρχει και γι’ αυτό θα συνεχιστεί ο προβληματισμός αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων».
Ερωτηθείς πότε επαναρχίζουν στην Κύπρο οι απευθείας συνομιλίες των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αναμένεται να επιστρέψει ο κ. Ντάουνερ στην Κύπρο. Όπως είναι γνωστό ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφορικά με τη συνάντηση της Νέας Υόρκης και την πορεία των διαπραγματεύσεων, και ασφαλώς θα συνεννοηθούμε για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά τη συνάντηση της Νέας Υόρκης».
Σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για να ξεκαθαριστεί η έννοια της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και ερωτηθείς αν όλοι οι συμμετέχοντες στο Εθνικό Συμβούλιο λένε το ίδιο για το θέμα αυτό, ο κ. Στεφάνου είπε: «Είναι φανερό ότι δεν λένε όλοι το ίδιο. Η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι κάτι στο οποίο καταλήξαμε από την πρώτη Συμφωνία του 1977, παρότι ο όρος ‘διζωνική’, μερικά χρόνια αργότερα, είχε κωδικοποιηθεί σε ό,τι αφορά στη βάση λύσης του Κυπριακού. Εμείς, ως Κυβέρνηση παραμένουμε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που είναι ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς παραμένει συνεπής σε αυτή τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Επισημαίνω ότι αυτή η βάση λύσης καταγράφεται στο ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009 ως ένα πολύ βασικό, το πιο βασικό στοιχείο του πλαισίου λύσης που διεκδικεί η ελληνοκυπριακή πλευρά και είναι αυτή η βάση η οποία καταγράφεται και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ αναφορικά με την Κύπρο. Συζήτηση, λοιπόν, χρειάζεται να γίνει έτσι ώστε όλοι να αντιλαμβάνονται το ίδιο αναφορικά με τους ορισμούς αυτούς».
Ερωτηθείς αν είναι σημείο αναφοράς το ομόφωνο ανακοινωθέν του Σεπτεμβρίου του 2009 και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πολιτικοί αρχηγοί με δηλώσεις τους άφησαν να νοηθεί ότι η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς απέχει πλέον από αυτό, ο κ. Στεφάνου είπε: «Κατά την άποψή τους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πλήρως εναρμονισμένος με αυτό το πλαίσιο συζήτησης έτσι όπως δίνεται στο ομόφωνο ανακοινωθέν. Άλλωστε, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αυτού του ομόφωνου ανακοινωθέντος του 2009 στηρίζεται στις θέσεις που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατυπώνει μέσα στο εκλογικό του πρόγραμμα».
Κληθείς να πει κατά πόσο συζητήθηκε το θέμα του φυσικού αερίου κατά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου είπε: «Όχι, ως θέμα δεν συζητήθηκε, με την έννοια να εκτιμήσουμε τα διάφορα ζητήματα που αφορούν στις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με το φυσικό αέριο. Έχει τεθεί ως ένας παράγοντας που επηρεάζει τα γεωστρατηγικά δεδομένα στην περιοχή, αλλά για τις λεπτομέρειες ή για το ίδιο το θέμα του φυσικού αερίου δεν έχει γίνει συζήτηση».
Σε ερώτηση αν ισχύουν πληροφορίες ότι υπάρχει στασιμότητα στο θέμα της γεώτρησης τις τελευταίες βδομάδες, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «επειδή σχεδόν καθημερινά γίνεται αυτή η συζήτηση, πρέπει να πω ότι εμείς προχωρούμε κανονικά. Κατά περιόδους είναι φυσιολογικό να παρουσιάζονται κάποια μικροπροβλήματα, αυτό είναι μέρος της δουλειάς, όμως η προσπάθεια συνεχίζεται».
Ερωτηθείς αν "το τρυπάνι βρίσκεται ακόμη στα 2.200 μέτρα", ο κ. Στεφάνου είπε ότι «εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια, όταν θα υπάρχει κάτι νεότερο ασφαλώς θα ενημερώσουμε».
Απαντώντας σε ερώτηση για ένα εργατικό ατύχημα που συνέβη χθες στην πλατφόρμα από όπου διεξάγεται η γεώτρηση, ο κ. Στεφάνου είπε: «Υπήρξε ένα ατύχημα με ένα εργαζόμενο στην πλατφόρμα και, στη βάση του σχεδιασμού που υπάρχει, ελικόπτερο της Κυπριακής Δημοκρατίας αμέσως μετέβη στην πλατφόρμα, παρέλαβε τον τραυματία, ο οποίος είναι Ολλανδός υπήκοος, τον μετέφεραν στο Νοσοκομείο Λάρνακας, εκεί έτυχε των πρώτων βοηθειών και εξέτασης και, εξ όσων έχω πληροφορηθεί, ο ίδιος ήθελε να μεταβεί στην Ολλανδία και αφού υπέγραψε δήλωση (για να πάρει εξιτήριο) έφυγε από το Νοσοκομείο».