Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου
23/11/2011Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.
Μετά τη λήξη της συνεδρίας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:
«Η επανένωση της Κύπρου θα καταστεί δυνατή αν η Τουρκία, σεβόμενη το διεθνές δίκαιο και εφαρμόζοντας τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ τερματίσει την παράνομη κατοχή μεγάλου μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δυστυχώς, η Τουρκία από το 1974 παραβιάζει κάθε έννοια δικαίου στην Κύπρο και αντί να εργαστεί προς την κατεύθυνση της λύσης και της επανένωσης προωθεί τη δημιουργία δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο, κάτι που κατηγορηματικά απορρίπτεται από τη διεθνή κοινότητα. Ο λόγος της μη επίτευξης λύσης μέχρι σήμερα στο Κυπριακό είναι ο αρνητισμός και η αδιαλλαξία της Τουρκίας, η οποία οφείλει να ανταποκριθεί στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και έμπρακτα να εργαστεί για επίτευξη λύσης που να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να τα εφαρμόσει. Η Τουρκία καλείται να τερματίσει την προπαγανδιστική πολιτική που ακολουθεί για δημιουργία εντυπώσεων και να εγκαταλείψει την προσπάθεια να φορτώσει τις δικές της ευθύνες για τη μη επίτευξη λύσης στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Η ελληνοκυπριακή πλευρά με συνέπεια εργάζεται για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό πάνω στη συμφωνημένη βάση λύσης με εποικοδομητικό τρόπο και οι κατηγορίες που εκτοξεύει η τουρκική ηγεσία σε βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι αυθαίρετες και ανυπόστατες.
Σε ό,τι αφορά δε την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Κυπριακή Δημοκρατίας θα ασκήσει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ως ισότιμο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα για τη δημιουργική και συναινετική διαχείριση θεμάτων που απασχολούν την Ένωση και για την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η ΕΕ επιβάλλεται να προβληματιστεί για τον τρόπο που η Τουρκία προσεγγίζει τόσο την Κυπριακή Δημοκρατία που είναι κράτος μέλος της ΕΕ όσο και την ίδια την ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικές οι προσβλητικές δηλώσεις που έχει κάνει ο Πρόεδρος της Τουρκίας έναντι της ΕΕ».
Στη συνέχεια, ο κ. Στεφάνου ανακοίνωσε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο, στη σημερινή του συνεδρία, αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει την Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού να προβεί σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της διυπουργικής Επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες και όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην επίσημη δημοσίευση της ανακοίνωσης του δεύτερου γύρου αδειοδότησης αναφορικά με όλα τα ερευνητικά τεμάχια στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας πλην βέβαια του τεμαχίου 12. Αυτή η απόφαση λήφθηκε δυνάμει των εξουσιών που παρέχονται στο Υπουργικό Συμβούλιο από το Άρθρο 5 του Περί των Υδρογονανθράκων, Αναζήτηση, Έρευνα και Εκμετάλλευση Νόμου του 2007 και σύμφωνα με τις Διατάξεις της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας.
Με τη σημερινή απόφαση για έναρξη του δεύτερου γύρου αδειοδότησης, η Κυβέρνηση τονίζει, για ακόμη μια φορά, την αποφασιστικότητα της να ασκεί, σύμφωνα πάντοτε με το διεθνές δίκαιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Στη συνέχεια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:
Ερώτηση: Πότε υπολογίζετε να αρχίσει ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης;
Απάντηση: Θα ετοιμαστούν όλα τα σχετικά για να γίνει η προκήρυξη της δημόσιας πρόσκλησης για υποβολή προτάσεων. Πάντοτε η προκήρυξη σύμφωνα με τις διαδικασίες που ακολουθούνται στην Ευρώπη, δημοσιεύονται στην Ευρωπαϊκή Επίσημη Εφημερίδα. Αυτό χρειάζεται ένα με ενάμισι μήνα για να γίνει, αφότου σταλεί η ανακοίνωση. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τρεις μήνες για υποβολή προτάσεων και σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει τόσο ο κυπριακός Νόμος όσο και η ευρωπαϊκή Οδηγία, θα ακολουθήσει αξιολόγηση των προτάσεων από Συμβουλευτική Επιτροπή η σύνθεση της οποίας καθορίζεται στον Νόμο, θα καταρτιστεί ο κατάλογος των εταιρειών, θα υποβληθεί στην αρμόδια Υπουργό και ακολούθως την απόφαση, σύμφωνα με τη νομοθεσία, την λαμβάνει το Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτή είναι η βασική διαδικασία που ακολουθείται σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές Οδηγίες.
Ερώτηση: Θα αναφέρεται στην προκήρυξη ποια εταιρεία θα είναι η επιτυχούσα και τα κριτήρια επιλογής;
Απάντηση: Τα κριτήρια προβλέπονται επίσης στις ευρωπαϊκές Οδηγίες. Είναι κριτήρια που περιλαμβάνουν τόσο τις τεχνικές δυνατότητες των διαγωνιζομένων, την οικονομική ευρωστία, αλλά περιλαμβάνονται και κριτήρια εθνικής ασφάλειας και δημοσίου συμφέροντος.
Ερώτηση: Άρα, καλώς εχόντων των πραγμάτων η διαδικασία θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2012;
Απάντηση: Δεν θα βιαστώ να προβλέψω πότε θα γίνει αυτή η διαδικασία, υπάρχουν κάποια χρονοδιαγράμματα που προβλέπονται στον νόμο και στις ευρωπαϊκές Οδηγίες. Σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο έχει πάρει την απόφαση για να προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες αναφορικά με τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης.
Ερώτηση: Η απόφαση δεν αφορά κλειστές προσφορές, αλλά ανοικτή διαπραγμάτευση και ανάθεση;
Απάντηση: Η διαδικασία είναι πολύ συγκεκριμένη και προβλέπεται στον Νόμο. Είναι δημόσια προκήρυξη, κατάθεση προτάσεων από μέρους των εταιρειών που ενδιαφέρονται, αξιολόγηση από Συμβουλευτική Επιτροπή Τεχνοκρατών η σύνθεση της οποίας καθορίζεται στον Νόμο. Αυτή η Επιτροπή θα καταρτίσει ένα short list που θα πάει στην αρμόδια Υπουργό και θα αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο.
Ερώτηση: Είναι αυτό που αναφέρεται ως ανάθεση;
Απάντηση: Η διαδικασία είναι συγκεκριμένη. Τι εννοείτε ανάθεση; Αυτή η διαδικασία προβλέπεται σε ευρωπαϊκή Οδηγία. Στο τελευταίο στάδιο μετά από την αξιολόγηση υπάρχει η διαπραγμάτευση με τις εταιρείες, όπως έχει γίνει και στον πρώτο γύρο αδειοδότησης.
Ερώτηση: Μπορεί μια εταιρεία να είναι οικονομικά πιο εύρωστη, αλλά δεν είναι μόνο το οικονομικό σκέλος που θα το καθορίσει, είναι ένα πακέτο κριτηρίων.
Απάντηση: Πρόκειται για ένα πλέγμα κριτηρίων τα οποία και ο Νόμος προβλέπει, ο κυπριακός Νόμος που έχει υιοθετήσει το 2007 τις ευρωπαϊκές Οδηγίες αναφορικά με αυτά τα ζητήματα που αφορούν στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Ερώτηση: Αυτό αφορά όλα τα υπόλοιπα οικόπεδα ή όπου κρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο ότι υπάρχει καλή προσφορά ή ζήτηση;
Απάντηση: Η απόφαση σήμερα αφορά στο να προχωρήσουμε στον δεύτερο γύρο αδειοδότησης για όλα τα ερευνητικά τεμάχια, εκτός από το τεμάχιο 12 το οποίο έχει δοθεί στον πρώτο γύρο αδειοδότησης.
Ερώτηση: Υπάρχουν δημοσιεύματα στον Τύπο ότι είναι «στον αέρα» το θέμα της συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ και ότι η Κυβέρνηση βλέπει την προοπτική συνεργασίας σε βάθος χρόνου με την Άγκυρα και ότι αυτός είναι ο λόγος που βρίσκονται «στον αέρα» οι συμφωνίες. Το σχόλιό σας;
Απάντηση: Αυτά είναι δημοσιεύματα, να μην πω σενάρια επιστημονικής φαντασίας, και δεν μπορώ να απαντώ σε τέτοια σενάρια που ανάγονται στη σφαίρα της φαντασίας. Η Κυβέρνηση με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, χωρίς πολύ θόρυβο, εργάζεται προς την κατεύθυνση της έρευνας και της εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων με ό,τι αυτό σημαίνει.
Ερώτηση: Χθες ο Πρόεδρος εξέφρασε αισιοδοξία ότι έχουμε πολύ καλύτερα οικόπεδα από το οικόπεδο 12. Αυτή η αισιοδοξία οφείλεται στα όσα άκουσε στην πλατφόρμα ή κάπου αλλού;
Απάντηση: Για να φτάσουμε στην ερευνητική γεώτρηση είχαν προηγηθεί διαφόρων ειδών εξειδικευμένες έρευνες, με συγκεκριμένα ευρήματα τα οποία επιτρέπουν την αισιοδοξία. Από κει και πέρα, αναμένουμε υπομονετικά να δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα από την ερευνητική γεώτρηση. Είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση αυτής της ερευνητικής γεώτρησης και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να πούμε περισσότερα πράγματα.
Ερώτηση: Όταν τελειώσουμε τις έρευνες τί μέλλει γενέσθαι;
Απάντηση: Δεν τελειώνουμε τις έρευνες. Είμαστε στη φάση της ερευνητικής γεώτρησης. Μην νομίζετε ότι από κει και πέρα έρχεται κάποιος, κατεβάζει έναν αγωγό και αρχίζουμε και βγάζουμε φυσικό αέριο. Υπάρχουν και άλλες διαδικασίες και άλλα πράγματα που χρειάζεται να γίνουν. Θα τα παίρνουμε ένα-ένα, γίνεται ένας συνολικότερος σχεδιασμός, όπως έχει πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και για τα μετέπειτα, πέραν δηλαδή από την ερευνητική φάση, τα οποία χρειάζεται να γίνουν έτσι ώστε το συντομότερο αν και εφόσον τελικά ανακαλύψουμε τα πιθανά κοιτάσματα, αυτά να μπορούν να τύχουν εκμετάλλευσης.
Ερώτηση: Η Κυβέρνηση βλέπει με «καλό μάτι» μια πιθανή συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ;
Απάντηση: Είναι γνωστό ότι υπάρχει διάλογος και συζήτηση με το Ισραήλ και αυτό έχει γίνει γνωστό και από την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ.
Ερώτηση: Άρα, δεν έχει κλείσει αυτό το θέμα;
Απάντηση: Μα ποιος έχει πει ότι έχει κλείσει αυτό το θέμα;
Ερώτηση: To Υπουργικό Συμβούλιο πήρε κάποια απόφαση αναφορικά με τα μέτρα που έχει προαναγγείλει ο Υπουργός Οικονομικών;
Απάντηση: Όχι. Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα έρθουν μετά την αποπεράτωση των επαφών, του διαλόγου και των διαβουλεύσεων που έχει ο Υπουργός Οικονομικών με τους κοινωνικούς εταίρους.
Ερώτηση: Έχει τεθεί κάποιος ορίζοντας γι’ αυτό;
Απάντηση: Εκ των πραγμάτων επειγόμαστε και βιαζόμαστε.