15/11/2011
«Η παράνομη ανακήρυξη της αποσχιστικής οντότητας στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 15 Νοεμβρίου 1983, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. Με το ψήφισμα 541 (1983), αλλά και με το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η διεθνής κοινότητα καταδίκασε ως νομικά άκυρη τη μονομερή αυτή πράξη της Τουρκίας και ζήτησε την άμεση ανάκληση της.
Παρά τις επίμονες προσπάθειες της Άγκυρας και της υποτελούς σε αυτήν τοπικής διοίκησης των κατεχομένων, καμία χώρα -πλην της κατοχικής δύναμης- δεν αναγνωρίζει την παράνομη αυτή οντότητα, συμφώνως προς τις σχετικές πρόνοιες των δεσμευτικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η συνέχιση της τουρκικής κατοχής από το 1974, καθώς και οι διαρκείς προσπάθειες της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας, κατά παράβαση των επιταγών της διεθνούς κοινότητας, παραμένουν τα σοβαρότερα εμπόδια στις σύντονες προσπάθειες μας για λύση του προβλήματος και επανένωση της Κύπρου.
Παρά τη συνεχή κωλυσιεργία της Τουρκίας, με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στην τράπεζα των απευθείας διαπραγματεύσεων, και παρά την διαρκώς κλιμακούμενη δημιουργία τετελεσμένων επί του εδάφους εκ μέρους της κατοχικής δύναμης, αμετάθετος στόχος μας παραμένει η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό ομόσπονδο κράτος, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα που θα διασφαλίζει σε όλους τους πολίτες του τον σεβασμό και την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Μια λύση που να συνάδει με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, καθώς και τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση».