21/11/2011
Το Γενικό Χημείο του Κράτους γιορτάζει σήμερα 100 χρόνια από το έτος ίδρυσης του και την πέραν των 50 χρόνων προσφορά του στην Κυπριακή Δημοκρατία, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο οίκημα της ΠΑΣΥΔΥ, στις 6 μ.μ.
Το Γενικό Χημείο ιδρύθηκε το 1911 επί Αγγλοκρατίας με το όνομα «Κυβερνητικό Χημείο» («Government Laboratory»), σαν ένα μικρό Χημείο υπό τις τότε Ιατρικές Υπηρεσίες. Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, σύμφωνα με τις τότε Ετήσιες Εκθέσεις του, ο ρόλος του ήταν η προστασία της δημόσιας υγείας και η καταπολέμηση του εγκλήματος. Έκτοτε το Χημείο αναπτύχθηκε σε ένα δυναμικό κέντρο ελέγχου, παρακολούθησης, έρευνας και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών προς πολλές κρατικές Υπηρεσίες και διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Δημοκρατίας.
Το 1980 το Γενικό Χημείο ανεξαρτητοποιήθηκε από το Τμήμα Ιατρικών Υπηρεσιών και τώρα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό Τμήμα του Υπουργείου Υγείας, το οποίο συμβάλλει μέσω του έργου του ουσιαστικά στην πρώτη απαιτούμενη πρόληψη για την υγεία, που είναι η σταθερή παροχή και εξασφάλιση για τους πολίτες ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων, φαρμάκων και άλλων καταναλωτικών αγαθών, ενός υγιούς περιβάλλοντος καθώς και στην καταπολέμηση του εγκλήματος και των ναρκωτικών. Οι εργασίες του δεν επηρεάζουν μόνο την Κύπρο, αλλά στηρίζουν πολιτικές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Χημείο διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Δημοκρατίας.
Σταθμός στην ιστορία του Γενικού Χημείου ήταν η διαπίστευση του το 2002, αφού ήταν και το πρώτο δημόσιο ίδρυμα που διαπιστεύθηκε. Η Κύπρος αποτελεί γέφυρα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και σημείο εισόδου των τροφίμων, φαρμάκων, καλλυντικών και άλλων καταναλωτικών αγαθών. Ως τέτοια έχει σοβαρό ρόλο και ευθύνη για τον έλεγχο των προϊόντων που καταναλώνονται από τους πολίτες της ΕΕ, γι΄ αυτό και ο ρόλος του Χημείου και των συνεργαζόμενων με αυτό φορέων, σε ό,τι αφορά και την ποιότητα των υπηρεσιών, είναι καθοριστικός, κυρίως μετά την ένταξη της Κύπρου το 2004. Η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών από το Γενικό Χημείο διασφαλίζεται από τη διαπίστευση του πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, από το 2002, βάσει του ιδιαίτερα απαιτητικού προτύπου διαπίστευσης ΕΝ ΙSO 17025:2005.
Το Γενικό Χημείο στη μακρόχρονη πορεία του έχει καθιερωθεί ως κέντρο εμπειρογνωμοσύνης και στήριξης του Υπουργείου Υγείας και όλων σχεδόν των αρμοδίων Αρχών που σχετίζονται με τις δραστηριότητές του. Είναι ο βασικός φορέας Επίσημου Εργαστηριακού Ελέγχου και Σύμβουλος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε θέματα τροφίμων, δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος, δικαιοσύνης και προστασίας του καταναλωτή. Έχει, επιπλέον, οριστεί ως το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων με συνακόλουθες υποχρεώσεις που υπόκεινται στον έλεγχο της ΕΕ. Σήμερα περιλαμβάνει 21 εξειδικευμένα Εργαστήρια, τα οποία εντάσσονται σε οκτώ Τομείς και καλύπτουν εξειδικευμένες απαιτήσεις των σχετικών νομοθεσιών της ΕΕ. Επιπρόσθετα, συμμετέχει ενεργά στις επιστημονικές επιτροπές και ομάδες εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και σε δίκτυα ευρωπαϊκών εργαστηρίων φαρμάκων, τελωνείων, εγκληματολογικών κ.ά. Έχει αναγνωριστεί από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) ως ερευνητικός οργανισμός.
Στην προσπάθεια του να ανταποκριθεί σε προκλήσεις που αφορούσαν εντόπια θέματα δημόσιας υγείας και αειφόρου ανάπτυξης και τις δεσμεύσεις μας κατά την προενταξιακή περίοδο, κινήθηκε πρωτοβουλιακά και ενέταξε στις εργασίες του εφαρμοσμένη έρευνα που χρηματοδοτείται κυρίως από την ΕΕ και το ΙΠΕ.
Όλα αυτά τα χρόνια, παρόλο που είναι Τμήμα του Υπουργείου Υγείας, οι αρμοδιότητες του δεν καλύπτουν μόνο θέματα δημόσιας υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και έναν άλλο τομέα, τον τομέα της διαλεύκανσης και πάταξης του εγκλήματος.
Οι επιστημονικές μαρτυρίες και τα αποτελέσματα του Γενικού Χημείου ήταν καθοριστικά σε πολλές σοβαρές υποθέσεις στο Κακουργιοδικείο.
Το Χημείο στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του συνέβαλε ουσιαστικά στην αντιμετώπιση πολλών κρίσεων και περιστατικών, όπως παλαιότερα υποθέσεων των βιομηχανιών Rainbow και Dexel και πιο πρόσφατα των περιστατικών με τη λεγιονέλλα σε ιδιωτικό νοσοκομείο, την εισαγωγή νερού από την Ελλάδα, τις αφλατοξίνες και τη μελαμίνη στο γάλα, με τα ορυκτέλαια και με την έκρηξη στο Μαρί.
Στη σημερινή εκδήλωση θα παρουσιαστεί απεικόνιση των αποτελεσμάτων του διενεργουμένου ελέγχου και γενικότερα του παραγομένου έργου του Γενικού Χημείου και η εξέλιξη του από ένα μικρό Χημείο επί Αγγλοκρατίας σε ένα ανεξάρτητο Τμήμα του Υπουργείου Υγείας και ένα δυναμικό ινστιτούτο με εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή αναγνώριση στα πεδία των αρμοδιοτήτων του.
Το Γενικό Χημείο ως ένας ζωντανός, σύγχρονος και συνεχώς εξελισσόμενος οργανισμός θέτει οράματα και στόχους για συνεχή εξέλιξη, με κύριο στόχο πάντα τη μεγιστοποίηση της συμβολής του στην προστασία της υγείας και ασφάλειας του πολίτη και της ποιότητας ζωής του.
Στην εκδήλωση θα τιμηθούν οι πρώην Διευθυντές του Γενικού Χημείου για την προσφορά τους στην ανέλιξή του, θα παρουσιαστεί σύντομη ταινία για τα 100χρονα του Χημείου, καθώς και έκθεση φωτογραφίας.