Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην έναρξη της 7ης Διεθνούς Διάσκεψης της Διεθνούς Ακαδημίας Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου με θέμα «Τρομοκρατία και Ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης»
25/10/2011
Χαίρομαι ιδιαίτερα που και φέτος έχω τη χαρά να κηρύξω την έναρξη των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης με θέμα «Τρομοκρατία και Ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής ενημέρωσης».
Καλωσορίζω στην Κύπρο τη Διεθνή Ακαδημία Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου που έχει καταστήσει ετήσιο θεσμό στη χώρα μας τη διεθνή διάσκεψη. Μαζί καλωσορίζω τους διακεκριμένους δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο, τα υψηλόβαθμα στελέχη που υπηρετούν σε τομείς ασφάλειας στις χώρες τους καθώς και τους εμπειρογνώμονες στο χώρο των ΜΜΕ, της πληροφορίας και της ενημέρωσης από διάφορους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς.
Η επιλογή της Κύπρου για τέτοια επίκαιρα συνέδρια τιμά ιδιαίτερα τη χώρα μας η οποία γεωγραφικά βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Εδώ συναντάται η Ανατολή με τη Δύση, ο Βορράς με το Νότο. Εδώ έσμιξαν ιστορικοί πολιτισμοί, θρησκείες και πολλές εθνικότητες. Η Κύπρος ακόμη αποτελεί το νοτιοανατολικότερο κομμάτι της Ευρώπης που αντικειμενικά την καθιστά γέφυρα με τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Η τρομοκρατία στις διάφορες μορφές της αποτελεί μάστιγα που απειλεί τον σύγχρονο κόσμο. Η δολοφονία αθώων πολιτών από τρομοκρατικά και πολλές φορές τυφλά κτυπήματα αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Η απώλεια ανθρωπίνων ζωών και η καταστροφή περιουσίας, ανεξαρτήτως λόγων και αιτιών, δεν έχουν ηθική υπόσταση.
Η τρομοκρατία πολλές φορές καλύπτει την απάνθρωπη και βάρβαρη φύση της πίσω από πολιτικές, ιδεολογικές και θρησκευτικές ιδεολογίες.
Η τρομοκρατία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο όταν η παγκόσμια κοινότητα ενώσει τις δυνάμεις της, γιατί η τρομοκρατία δεν έχει εθνικότητα και έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις. Η περιστασιακή και μεμονωμένη αντιμετώπιση της τρομοκρατίας από κάποιες χώρες έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει σε μεγάλο βαθμό.
Στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας επιβάλλεται να υπάρχει συλλογικότητα και η διεθνής κοινότητα να δρα πάντοτε στη βάση του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.
Παράλληλα, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εργαστεί αποφασιστικά προς την κατεύθυνση εξάλειψης των λόγων που την γεννούν και την εκτρέφουν: την κοινωνική ανισότητα, την πολιτική και φυλετική αδικία, την καταπίεση και την εκμετάλλευση, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, σημαντικό ρόλο έχουν να διαδραματίσουν τα ΜΜΕ. Ο ρόλος τους, πέρα από σημαντικός, είναι και πολυεπίπεδος. Δεν σκοπεύω να προβώ σε ανάλυση των διαφόρων πτυχών του θέματος, θα περιοριστώ να πω μόνο το εξής: τα ΜΜΕ θα πρέπει έμπρακτα να συνεισφέρουν στην παγκόσμια εκστρατεία ενάντια στην τρομοκρατία, δημιουργώντας κοινή γνώμη που μαχητικά να αντιστέκεται σ’ αυτήν. Κοινή γνώμη που να μη δείχνει καμιά ανοχή σ’ αυτή. Που αποφασιστικά να την απορρίπτει κα να την καταδικάζει και όχι να την παρακολουθεί αδιάφορα, επειδή θεωρεί πως βρίσκεται μακριά από τον καθένα μας, ή να εφευρίσκει άλλοθι γι’ αυτήν.
Στην παγκόσμια συνεργασία και την κοινή δράση, σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, όλων των εμπλεκομένων φορέων για καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τα ΜΜΕ πρέπει να ενεργοποιηθούν περισσότερο. Υπάρχει επίσης ανάγκη συνεργασίας και αλληλοενημέρωσης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των διωκτικών αρχών. Ο αυτοέλεγχος για το τι και πώς προβάλλεται είναι επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας. Γιατί πιστεύουμε πως στόχος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης δεν είναι μόνο η πληροφόρηση αλλά και η διαπαιδαγώγηση του κόσμου.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να προσθέσω ότι πέρα από τα ΜΜΕ, σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση κοινής γνώμης διαδραματίζει πλέον το διαδίκτυο. Το διαδίκτυο είναι ανερχόμενη δύναμη. Στο χώρο του διαδικτύου λαμβάνουν χώραν πολλά, ουσιαστικά χωρίς έλεγχο και χωρίς περιορισμούς. Ο καθένας μπορεί να διαθέτει το δικό του ιστοχώρο, να διαδίδει μηνύματα και να προβάλλει βίντεο με περιεχόμενο που δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί. Οι εθνικές και διεθνείς διωκτικές αρχές έχουν μακρύ δρόμο να διανύσουν στην καταπολέμηση του εγκλήματος μέσω του διαδικτύου. Οι εθνικές νομοθεσίες υστερούν ακόμα στην καταστολή του ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι: Πώς αντιμετωπίζεται η τρομοκρατία που διεξάγεται μέσω του διαδικτύου; Σ’ αυτό το ερώτημα, όπως και σε διάφορα άλλα που εγείρονται, είμαι βέβαιος ότι θα προσπαθήσετε να δώσετε απαντήσεις στην 7η Διεθνή Διάσκεψη που πραγματοποιείται και φέτος στην Κύπρο με θέμα «Τρομοκρατία και Ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».
Αγαπητοί σύνεδροι,
Για άλλη μια φορά σας καλωσορίζω στη φιλόξενη Κύπρο, μια μικρή χώρα μοιρασμένη στα δυο. Για 37 τώρα χρόνια η Κύπρος παραμένει θύμα της παράνομης τουρκικής εισβολής και κατοχής. Ο κυπριακός λαός –Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι– αξίζει μιας καλύτερης μοίρας. Αγωνιζόμαστε ως λαός να πετύχουμε λύση στο Κυπριακό που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και να επανενώνει τον τόπο και τον λαό.
Αγωνιζόμαστε για λύση που να βασίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας – Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να μεταφέρετε πίσω στις χώρες σας και να διαδώσετε μέσα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα οποία υπηρετείτε.
Ας ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας για να ενδυναμώσουμε την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της διάσκεψης.
Σημ.: Το χαιρετισμό διάβασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.