Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην εκδήλωση «Πάνω απ’ όλα η Κύπρος», στη Λευκωσία
24/10/2011
Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,
Φίλες και φίλοι,
Από τούτο εδώ τον χώρο, με τη μαζική σας παρουσία, απευθύνετε για άλλη μια φορά το ξεκάθαρο ισχυρό πατριωτικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. «Πάνω απ’ όλα η Κύπρος», «Πάνω απ’ όλα η πατρίδα μας». Αυτό το μήνυμα γίνεται ακόμη πιο ισχυρό, από την παρουσία στη συναυλία τόσων καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Κύπρο, που αψήφησαν απειλές και εκβιασμούς και βρίσκονται εδώ απόψε.
Αγαπητοί φίλοι καλλιτέχνες,
Σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας για την πρόθυμη και φιλική ανταπόκρισή σας στο κάλεσμα της Κίνησης Πολιτισμού. Τις ευχαριστίες και τα θερμά συγχαρητήριά μας εκφράζουμε προς τους διοργανωτές αυτής της ωραίας εκδήλωσης, την Κίνηση Πολιτισμού, η οποία προσθέτει ακόμη μια σημαντική ποιοτική πρωτοβουλία στην πλούσια πολιτιστική δραστηριότητά της.
Απόψε όλοι με μια φωνή, λαός και καλλιτέχνες θα τραγουδήσουμε, για να ενώσουμε αδέλφια τους Κύπριους. Για να ενώσουμε τον κόσμο. Για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε πείσμα των εργολάβων της διάσπασης. Για να θυμίσουμε πως η μοίρα όλων σ’ αυτό το ωραίο βασανισμένο νησί είναι κοινή. Κάθε επιτυχία είναι επιτυχία όλων μας. Το τίμημα κάθε αποτυχίας το πληρώνουμε όλοι μας, προπαντός ο απλός λαός.
Οι εποχές που ζούμε είναι εξαιρετικά δύσκολες. Και εντός και εκτός Κύπρου. Παρακολουθούμε με πραγματική αγωνία το γίγνεσθαι στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο. Οι εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους για να υπερασπιστούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους τα οποία παρασύρει και καταστρέφει η λαίλαπα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Εδώ στην Κύπρο καταβάλλουμε έντονες και συνεχείς προσπάθειες για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κρίσης. Εργαζόμαστε σκληρά για να επιλύσουμε συσσωρευμένα για δεκαετίες προβλήματα στην οικονομία, τα οποία με ιδιαίτερη οξύτητα ανέδειξε η κρίση. Το κάνουμε με ένα όσο το δυνατό και όσο μας επιτρέπουν οι συνθήκες, πιο ισορροπημένο τρόπο. Με διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, με σύνεση και συναίνεση. Εξαιρετικά δύσκολη η προσπάθεια αλλά φιλοδοξούμε να τα καταφέρουμε.
Δίνουμε τη μάχη για την οικονομία, χωρίς να ξεχνούμε το κύριο και καθοριστικό. Τον αγώνα του λαού μας για απαλλαγή από την κατοχή και τον εποικισμό, για επανένωση της Κύπρου και του λαού μας. Και σε αυτό το πεδίο οι συνθήκες δεν είναι καλές. Η Τουρκία έχει αναβαθμίσει την προκλητικότητα και την επιθετικότητα της. Απειλεί απροκάλυπτα την Κυπριακή Δημοκρατία με αφορμή τις έρευνες που διεξάγουμε στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) για εντοπισμό υδρογονανθράκων. Η τουρκική πλευρά είναι δυστυχώς αρνητική και στις συνομιλίες. Η μη εποικοδομητική συμπεριφορά της γύρω από το τραπέζι των συνομιλιών περιορίζει τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.
Εμείς όμως δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να εγκαταλείψουμε τον αγώνα και να συμβιβαστούμε με την κατοχή και τη διχοτόμηση. Θέλω να επαναλάβω κατηγορηματικά και με σαφήνεια ότι με την κατοχή και τη διχοτόμηση δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα επιδιώκοντας να αρθούν όλα τα εμπόδια και να φτάσουμε στη λύση.
Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την αρνητικότητα της Τουρκίας με τη συνέχιση της έντονης κινητοποίησης μας διεθνώς.
Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε αρχές αλλά και να είμαστε ρεαλιστές στο διαπραγματευτικό τραπέζι. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε και να ασκούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, όπως κάνουμε με τις έρευνες για φυσικό αέριο.
Θα συνεχίσουμε εντατικά να προετοιμαζόμαστε για την Ευρωπαϊκή Προεδρία της Κύπρου. Για να αναδείξουμε τις δυνατότητες και τον ρόλο της χώρας μας ως ένα ισότιμο ευρωπαϊκό κράτος το οποίο ανεξαρτήτως των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, μπορεί να συμβάλει στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Οι προκλήσεις που εγείρονται ενώπιον της χώρας μας είναι πολλές. Η αντιμετώπιση τους επιβάλλει ενότητα στη δράση. Επιβάλλει σύνεση, συναίνεση και αλληλοκατανόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στο εσωτερικό μέτωπο.
Η ενότητα είναι ζητούμενο. Ενότητα δεν σημαίνει ομοφωνία και συμφωνία επί όλων των θεμάτων. Οι διαφωνίες είναι υπαρκτές, είναι θεμιτές. Δεν μπορεί, όμως, να κυριαρχεί η ισοπεδωτική και καταστροφική κριτική που μηδενίζει τα πάντα. Κριτική που προσπαθεί να δημιουργήσει την άδικη εντύπωση ότι τίποτα θετικό δεν γίνεται στη χώρα μας.
Δεν μπορεί την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη για τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το εσωτερικό μέτωπο να είναι κατακερματισμένο και να αμφισβητείται ο Πρόεδρος. Δεν είναι δυνατό να δέχεται ο Πρόεδρος συνεχώς πυρά λες κι’ αυτός είναι ο αντίπαλος και όχι η κατοχή και η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς.
Ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κύπρου δίνει τη μάχη εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων, και του Ελληνισμού γενικότερα, για τη λύτρωση από το μίασμα της κατοχής. Η μη στήριξη του Προέδρου δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τις συνθήκες για υλοποίηση του στόχου της λύσης και στέλνει λανθασμένα μηνύματα στον διεθνή χώρο.
Η ενότητα προϋποθέτει τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Προϋποθέτει τον σεβασμό της διάκρισης των εξουσιών και τον ρόλο που η κάθε μια διαδραματίζει όπως καθορίζει το Σύνταγμα. Προϋποθέτει σεβασμό και υπεράσπιση των θεσμών, γιατί αυτοί είναι ουσιαστικοί πυλώνες για τη λειτουργία της δημοκρατίας.
Η ενότητα είναι συλλογική ευθύνη και πρέπει επιτέλους όλοι να την αναλάβουμε. Πρέπει επιτέλους όλοι να συναισθανθούμε την ευθύνη που έχουμε έναντι της χώρας και των πολιτών και να αναδείξουμε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν. Αυτά που μπορούν να μας πάρουν μπροστά και όχι αυτά που μας οδηγούν σε συνθήκες του διχαστικού παρελθόντος. Να αναδείξουμε αυτά που καλλιεργούν την αισιοδοξία και όχι αυτά που οδηγούν την κοινωνία στη μιζέρια και την απογοήτευση.
Η συνέχιση της αντιπαράθεσης και της εφ’ όλης της ύλης σύγκρουσης ενισχύει την αποστροφή των πολιτών από την πολιτική και το πολιτικό σύστημα. Τους απομακρύνει από τα κοινά αφήνοντας ένα κενό που τελικά συμπληρώνεται με τον λαϊκισμό και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.
Μαζί μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Μαζί μπορούμε να απαντήσουμε με επάρκεια στις προκλήσεις του σήμερα για να ανοίξουμε την προοπτική του αύριο. Τούτες τις δύσκολες ώρες οι κομματικές σκοπιμότητες και οι μικροπολιτικοί σχεδιασμοί όχι μόνο καμιά θέση δεν έχουν, αλλά ζημιώνουν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της πατρίδας και του λαού μας.
Την ανάγκη αποκατάστασης της ενότητας του λαού και των οργανωμένων συνόλων αναδεικνύουμε απόψε σε αυτή τη συναυλία. Εμμένουμε στην ανάγκη στήριξης των θεσμών. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Απ’ εδώ ας φύγει στεντόρειο το μήνυμα όπως το λέει ο ποιητής, και ας φθάσει σε κάθε γωνιά της Κύπρου: «Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο». Αυτό είναι το πατριωτικό καθήκον όλων μας. Αυτό είναι το πατριωτικό καθήκον που εμείς εκπληρώνουμε.