Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου
17/08/2011
Σήμερα γινόμαστε ξανά μάρτυρες μιας απαράδεκτης πρακτικής που εφαρμόζεται εδώ και βδομάδες. Έπειτα από μια αποσπασματική διαρροή εγγράφου, κόμματα και πολιτικοί ανάγουν εαυτούς σε δικαστές, δικάζουν και καταδικάζουν. Μ’ αυτόν τον τρόπο γίνεται προσπάθεια να υποκατασταθεί η διερευνητική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η διαδικασία της διερεύνησης πρέπει να αφεθεί να ολοκληρωθεί και να γίνουν σεβαστά τα πορίσματά της. Τα ευνομούμενα κράτη λειτουργούν στη βάση των θεσμών οι οποίοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί απ’ όλους. Συμπεριφορές που πλήττουν τους θεσμούς είναι απαράδεκτες και επικίνδυνες για τη δημοκρατία.
Η αποσπασματική αξιολόγηση εγγράφων δεν δίνει τη δυνατότητα για ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων. Αντίθετα! Οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα και παραπληροφορεί. Η μόνη ασφαλής οδός για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων είναι η συνολική αξιολόγηση όλου του υλικού, πράγμα που γίνεται στην ερευνητική διαδικασία της μονομελούς επιτροπής. Εμείς θα θέλαμε να εκφράσουμε την υποστήριξη μας στην ερευνητική διαδικασία, η οποία θα καταδείξει ποιες είναι και πού βρίσκονται οι ευθύνες.
Αυτή η πρακτική των δημόσιων δικαστηρίων ομολογεί τις πολιτικές σκοπιμότητες που υπάρχουν: Να αποδοθούν ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη βάση τούτου να υλοποιηθούν στόχοι που έχουν να κάνουν με τις προεδρικές εκλογές. Δυστυχώς, η προσοχή ορισμένων είναι οι προεδρικές εκλογές αντί η συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων και των προκλήσεων που εγείρονται ενώπιον της χώρας μας μέσα σε κλίμα σύνεσης και συναίνεσης. Αυτό επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον και το καλό του τόπου που για ορισμένους, δυστυχώς, μετρά λιγότερο από τα μικροκομματικά συμφέροντα και σκοπιμότητες.
Δεν συνηθίζουμε να σχολιάζουμε έγγραφα και ιδίως απόρρητα έγγραφα που άπτονται ζωτικών συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία πλήττονται όταν αυτά βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Επειδή, όμως, τόσο ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου όσο και ο κ. Σοφοκλής Σοφοκλέους, στη βάση σημερινού δημοσιεύματος, έχουν προβεί σε αυθαίρετα και ανεδαφικά συμπεράσματα, θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής:
Αν κάποιος διαβάσει αντικειμενικά έστω και το απόσπασμα των επιλεκτικών διαρροών, αβίαστα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι αποφάσεις και οι χειρισμοί που έγιναν στο θέμα ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένοι με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και της ΕΕ που απαιτούσαν κατάσχεση του υλικού. Αυτό το γεγονός τεκμηριώνεται και από τη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το Μάρτιο του 2009, στην οποία εκφράζεται ευαρέσκεια για τον τρόπο που η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας χειρίστηκε το όλο θέμα. Ορισμένους, όμως, εδώ στην Κύπρο, επειδή επιμένουν να αναπαράγουν τη δική τους εκδοχή για τα γεγονότα, δεν τους ενδιαφέρει η άποψη του διεθνούς παράγοντα αλλά μόνο η δική τους.
Αν η κυβέρνηση επιδίωκε να στείλει το υλικό στη Συρία, δεν θα προχωρούσε στην κατάσχεσή του. Το θέμα με το πλοίο ήταν πολύ ευαίσθητο και σημαντικό για τα ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας –και ειδικά για το Κυπριακό- και έπρεπε πολύ προσεκτικά να τύχει χειρισμού. Υπενθυμίζω ότι τη συγκεκριμένη περίοδο το 2009 καταβαλλόταν προσπάθεια να τερματιστούν τα δρομολόγια από τη Λατάκεια στην κατεχόμενη Κύπρο και να αντιμετωπιστεί η πολιτική και διπλωματική επίθεση της Τουρκίας τόσο προς τη Συρία όσο και μέσα από την Ισλαμική Διάσκεψη. Το περιεχόμενο του εγγράφου αποκτά σημασία μέσα σ’ εκείνη τη χρονική συγκυρία. Το περιεχόμενο του πρακτικού καταδεικνύει ότι υπήρχαν σοβαρά πολιτικά ζητήματα τα οποία έπρεπε να τύχουν προσεκτικής πολιτικής και διπλωματικής διαχείρισης για προστασία των συμφερόντων της χώρας μας.
Η προσπάθεια που καταβάλλεται από πολιτικούς, όπως έκαναν σήμερα ο κ. Νεοφύτου και ο κ. Σοφοκλέους, να συγχύσουν τους πολιτικούς χειρισμούς και αποφάσεις με το θέμα του τόπου και τρόπου φύλαξης του φορτίου, είναι τουλάχιστον απαράδεκτη. Δεν νομίζουμε να υπάρχει λογικός άνθρωπος που να πιστεύει ότι ο όποιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε να αποφασίσει για το χώρο και τον τρόπο φύλαξης του υλικού λειτουργώντας σαν εμπειρογνώμονας και τεχνοκράτης. Αυτές οι αποφάσεις φυσιολογικά λήφθηκαν σε τεχνοκρατικό επίπεδο.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του θέματος με το πλοίο Monchegorsk και το φορτίο του, η κυβέρνηση ήταν σε συνεχή επαφή τόσο με το Συμβούλιο Ασφαλείας όσο και με την ΕΕ. Οι αναφορές για παροχή βοήθειας προς την Κύπρο ήταν γενικές και όχι συγκεκριμένες. Πολύς λόγος γίνεται για την πρόταση βοήθειας που λέγεται ότι είχαμε από τη Γερμανία, απάντηση όμως σ’ αυτό έδωσε το ίδιο το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας που με ανακοίνωσή του δήλωσε άγνοια.
Σε ό,τι δε αφορά στον ισχυρισμό ότι επιλέγηκε το Μαρί για να σταλεί το φορτίο στη Συρία, αυτός είναι αστείος και στερείται κάθε σοβαρότητας γι’ αυτό και δεν θα το σχολιάσουμε. Είναι μ’ αυτούς τους «σοβαρούς» ισχυρισμούς που ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει τις ευθύνες του για να δώσει, όπως λέει, διέξοδο στο λαό. Αυτό, όμως, που προέχει για το συμφέρον της χώρας και του λαού είναι η αντιμετώπιση των δυσκολιών και των προβλημάτων και όχι η ικανοποίηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.
Η μέγιστη πολιτική ευθύνη είναι η επίλυση των προβλημάτων που προκάλεσε η φονική έκρηξη στο Μαρί, είναι η αντιμετώπιση των προκλήσεων της οικονομίας κι αυτήν την ευθύνη αναλαμβάνει ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση εργαζόμενοι για την κατίσχυση της σύμπνοιας και της σύνεσης ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις και την ύπαρξη ομαλότητας στη χώρα μας.