30/8/11

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στη συνέντευξη Τύπου για το Σχέδιο Χορηγιών στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία, στο ΑΞΙΚ

30/08/2011





Αγαπητοί εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
Φίλες και φίλοι,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για την παρουσίαση του Σχεδίου Χορηγιών στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία, το οποίο θα προκηρυχθεί για τρίτη συνεχή χρονιά στις 2 Σεπτεμβρίου. Σκοπός του Σχεδίου είναι η παροχή ενισχύσεων-χορηγιών σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους ολικώς ή μερικώς κατά τη χειμερινή περίοδο, έτσι ώστε να εντάξουν τους εργαζομένους τους σε προγράμματα κατάρτισης.

Πρόκειται για ένα σχέδιο κινήτρων που προσφέραμε στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, με στόχο την ενθάρρυνση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων να επενδύσουν στην επιμόρφωση του προσωπικού τους κατά την περίοδο αναστολής των εργασιών τους αξιοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια.

Το Σχέδιο συγχρηματοδοτείται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και κατά 15% από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στις €612.000 μέχρι το 2013. Η χορηγία καλύπτει τον βασικό μισθό, τον τιμάριθμο και τις υποχρεωτικές εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων των υπαλλήλων που συμμετέχουν στα προγράμματα κατάρτισης. Αρμόδιος φορέας διαχείρισης του Σχεδίου είναι το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου (ΑΞΙΚ).

Κατά το 2009, πρώτη χρονιά εφαρμογής του Σχεδίου, το ΑΞΙΚ διοργάνωσε ένα πρόγραμμα για 39 ξενοδοχοϋπάλληλους (16% του στόχου) στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου.

Το ΑΞΙΚ προέβη σε μια αναβαθμισμένη προκήρυξη του Σχεδίου κατά την περσινή χρονιά ώστε το Σχέδιο να ανταποκρίνεται στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στις ανάγκες της ομάδας-στόχου και να γίνει πιο ελκυστικό. Έγινε ευρεία ενημέρωση και πληροφόρηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των ξενοδοχοϋπαλλήλων σε στενή συνεργασία με τους εργοδοτικούς συνδέσμους και τις συντεχνίες, αλλά και με τη δική σας βοήθεια, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Κατά το δεύτερο έτος εφαρμογής του Σχεδίου, το ΑΞΙΚ διοργάνωσε οκτώ προγράμματα για 153 ξενοδοχοϋπαλλήλους (64% του στόχου) στις περιοχές ελεύθερης Αμμοχώστου, Λεμεσού και Πάφου. Έλαβαν τελικά χορηγία 138 ξενοδοχοϋπάλληλοι οι οποίοι ολοκλήρωσαν επιτυχώς τα προγράμματα.

Σε σχέση με την πρώτη χρονιά και τον στόχο που τέθηκε για επιμόρφωση 240 ξενοδοχοϋπαλλήλων τον χρόνο από το ΑΞΙΚ, υπήρξε μια σαφής βελτίωση. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για επιμόρφωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων κατά την περίοδο αναστολής εργασιών. Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Κατά την προηγούμενη περίοδο αναστολής εργασιών, 1η Νοεμβρίου 2010 μέχρι 31 Μαρτίου 2011, 5.295 ξενοδοχοϋπάλληλοι έλαβαν ανεργιακό επίδομα ύψους €11,1 εκ. ως αποτέλεσμα της προσωρινής ή ολικής αναστολής εργασιών, ή τερματισμού απασχόλησης των μονάδων τους. Σημειώνεται επίσης η συνεχής αύξηση η οποία παρατηρήθηκε κατά τα τελευταία χρόνια στους αριθμούς αυτούς, που καταδεικνύει μια αυξημένη χρήση της αναστολής εργασιών και ένταση της εποχικότητας. Συγκεκριμένα κατά την περίοδο αναστολής 2010/2011 σημειώθηκε μια αύξηση της τάξης του 8,6% στον αριθμό των ανέργων, λόγω της προσωρινής αναστολής εργασιών των μονάδων τους.

Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αποφασίσαμε να εξετάσουμε τον θεσμό της αναστολής εργασιών στην ξενοδοχειακή βιομηχανία σε σχέση με το πρόβλημα της εποχικότητας, αναγνωρίζοντας ότι χρειαζόταν μια πιο ριζική παρέμβαση στον τομέα αυτό.

Συστάθηκε μια τριμερής τεχνική επιτροπή η οποία εργάστηκε για τη μελέτη του θεσμού της αναστολής εργασιών στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Από κυβερνητικής πλευράς συμμετείχαν το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, το ΑΞΙΚ, οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Τμήμα Εργασίας και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού. Η μελέτη κατέδειξε την ανάγκη για εκσυγχρονισμό του θεσμού αναστολής εργασιών, ο οποίος εισήχθη τη δεκαετία του 1980 και σήμερα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα και ανάγκες. Η αναστολή επεκτείνει και επιβεβαιώνει την αντίληψη ότι η Κύπρος δεν είναι ολόχρονα τουριστικός προορισμός, διώχνει τους νέους από το ξενοδοχειακό επάγγελμα ενώ και το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων δέχεται αυξανόμενες πιέσεις ως αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης των επιχειρήσεων που προχωρούν σε αναστολή και της αύξησης επηρεαζόμενων υπαλλήλων, από τους οποίους ένας μεγάλος αριθμός είναι κοινοτικοί.

Στη βάση της μελέτης αυτής, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ξεκίνησε ένα διάλογο με τους εργοδοτικούς συνδέσμους και τις συντεχνίες για εκσυγχρονιστικές τομές στον τομέα του θεσμού αναστολής εργασιών στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχει επιτευχθεί συναντίληψη και με κατ΄ αρχήν συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, έτσι που η περίοδος καταβολής ανεργιακού επιδόματος κατά την αναστολή εργασιών να σμικρυνθεί και να συνδυαστεί με κατάρτιση, εκπαίδευση και καταβολή επιδόματος κατάρτισης αντί ανεργιακού επιδόματος. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση.

Για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής το Υπουργείο θα καθιερώσει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό που θα υποστηρίξει τη συστηματική επιμόρφωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων των μονάδων που προχωρούν σε αναστολή εργασιών. Τεχνική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, το ΑΞΙΚ, οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων και η Μονάδα Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, θα επεξεργαστεί τις παραμέτρους του μηχανισμού σε συνεργασία με τους τουριστικούς και κοινωνικούς εταίρους για να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό.

Στο μεταξύ, προχωρούμε και φέτος στην προκήρυξη του σχεδίου κινήτρων για την ξενοδοχειακή βιομηχανία και καλούμε τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει. Η περσινή αξιολόγηση των προγραμμάτων που θα σας παρουσιαστεί σήμερα από το ΑΞΙΚ καταδεικνύει τις πολλαπλές ανάγκες επιμόρφωσης που υπάρχουν, αλλά και τον υψηλό βαθμό ικανοποίησης των υπαλλήλων από τα προγράμματα τόσο στο προσωπικό χαμηλότερων βαθμίδων όσο και σε διευθυντικό/εποπτικό επίπεδο.

Η ξενοδοχειακή βιομηχανία πρέπει επιτέλους να εγκύψει με επαγγελματισμό και υπευθυνότητα στο θέμα του ανθρώπινου δυναμικού της και να επενδύσει σε αυτό, ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει τον στρατηγικό της στόχο που είναι η ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού. Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις επιβάλλεται να αποδώσουν την απαιτούμενη αξία στο ανθρώπινο δυναμικό τους ως κεντρικό άξονα της προσφερόμενης ποιότητας, για να επιτύχουν μια ποιοτική και ανταγωνιστική προσφορά και να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και επικερδότητά τους.

Το Υπουργείο Εργασίας από την πλευρά του, πέραν των διαφόρων σχεδίων και μέτρων που προωθεί, εργάζεται για την καθιέρωση μιας στενής και ουσιαστικής συνεργασίας με το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού, τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και όλους τους τουριστικούς και κοινωνικούς εταίρους. Έχουμε ήδη απευθυνθεί στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού υποδεικνύοντας την ανάγκη η κατηγοριοποίηση των ξενοδοχειακών μονάδων όπως και τα κριτήρια ποιότητας να περιλάβουν και ζητήματα που αφορούν τη δομή και την κατηγοριοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Επίσης, θέσαμε την ανάγκη καλύτερης οργάνωσης και ελέγχου της παρεχόμενης εκπαίδευσης και κατάρτισης σπουδαστών και φοιτητών από χώρες της ΕΕ έτσι που να μην καταλήγουν να είναι φθηνό εργατικό δυναμικό. Ο στόχος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι η ανάπτυξη του τουρισμού να περιλάβει, όχι ως απότοκο, αλλά ως προαπαιτούμενο και τα θέματα του ανθρώπινου δυναμικού του τομέα.