Ο επίσημος εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών κ. Αλεξάντρ Κ. Λουκασιέβιτς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια της χθεσινής τακτικής εβδομαδιαίας συνάντησής του με Ρώσους και ξένους δημοσιογράφους, προέβη σε σχόλιο αναφορικά με τις προκλητικές δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα.
Ερώτηση: Θα μπορούσατε να σχολιάσετε τις αρκετά σκληρές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο βόρειο τμήμα της Κύπρου; Πώς μπορεί αυτό να επηρεάσει την επίλυση του κυπριακού προβλήματος;
Απάντηση: Φυσικά προσέξαμε τις πολύ σκληρές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκικής Δημοκρατίας για την κατάσταση στην Κύπρο. Σε σχέση με αυτό θα ήθελα να προβώ στην ακόλουθη δήλωση:
«Η Ρωσική Ομοσπονδία τάσσεται υπέρ της αυστηρής τήρησης από όλα τα κράτη, χωρίς εξαίρεση, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με οποιοδήποτε πρόβλημα παγκόσμιας ή περιφερειακής κλίμακας, περιλαμβανομένου και του Κυπριακού. Όπως γνωρίζετε, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 541 (1983) και 550 (1984) απαιτούν απ΄ όλα τα κράτη μέλη της διεθνούς κοινότητας να μην αναγνωρίζουν οποιοδήποτε άλλο κυπριακό κράτος, εκτός από την Κυπριακή Δημοκρατία, να σέβονται την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επίσης να μην διευκολύνουν και να μην προσφέρουν βοήθεια με οποιοδήποτε τρόπο στο αποσχιστικό κατασκεύασμα στα βόρεια της Κύπρου.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι μόνο μια τέτοια προσέγγιση θα επιτρέψει την επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Ταυτόχρονα, η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να υποστηρίξει οποιαδήποτε άλλη λύση που θα είναι αποδεκτή και από τα δυο μέρη. Η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόσφερε και θα συνεχίσει να προσφέρει την υποστήριξή της για την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης για το καλό όλων των Κυπρίων, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, των ενδοκυπριακών Συμφωνιών Κορυφής (1977 και 1979) και της εθελοντικής, χωρίς έξωθεν πιέσεις, συμφωνίας των ίδιων των κυπριακών κοινοτήτων.
Πιστεύουμε ότι το εύθραυστο υλικό των συνεχιζόμενων εφ΄ όλης της ύλης διακοινοτικών συνομιλιών στην Κύπρο δεν πρέπει να υπόκειται σε εξωτερικές πιέσεις, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες, όταν η διαπραγματευτική διαδικασία προχωρεί με αρκετές δυσκολίες. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η τύχη της επίλυσης του Κυπριακού βρίσκεται στα χέρια των ίδιων των Κυπρίων – Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Το βασικό είναι να τους βοηθούμε και όχι να προσπαθούμε να υποκαταστήσουμε τα κοινά συμφέροντα των Κυπρίων με τα συμφέροντα άλλων χωρών.
Αυτή είναι η θέση αρχών της Ρωσίας στο κυπριακό πρόβλημα».