7/7/11

Σχόλια προς τον Τύπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ μετά τη συνάντηση του με τους ηγέτες της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, στη Γενεύη
07/07/2011





Καλό απόγευμα,

Θα ήθελα για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω τους Εξοχότατους κ. κ. Χριστόφια και Έρογλου που αποδέχθηκαν την παράκληση μου να συναντηθούμε σήμερα στη Γενεύη.

Αυτή ήταν η τρίτη μεταξύ μας συνάντηση. Όπως θα θυμάστε συναντηθήκαμε στη Νέα Υόρκη το Νοέμβριο του 2010 και ξανά στη Γενεύη τον Ιανουάριο αυτού του χρόνου.

Μίλησα, επίσης, με τον κ. Χριστόφια και τον κ. Έρογλου τον Απρίλιο όταν αποφασίσαμε ότι θα ήταν καλύτερα να διαθέσουμε λίγο περισσότερο χρόνο για να προωθήσουμε τις συνομιλίες προς μια συνολική λύση προτού συναντηθούμε ξανά.

Από τη συνάντηση μας τον Ιανουάριο, και οι δύο πλευρές έχουν εργαστεί σταθερά για να οδηγηθούν οι συνομιλίες προς τα εμπρός, αλλά η πρόοδος ήταν πάρα πολύ αργή.

Κάποιοι σημαντικοί τομείς παρέμεναν ανέγγιχτοι. Για αυτό, η σημερινή συνάντηση ήταν χρήσιμη και παραγωγική.

Έχουμε εντοπίσει κάποιες από τις δυσκολίες οι οποίες βρίσκονται στο δρόμο προς την επίτευξη συνολικής συμφωνίας και έχουμε συζητήσει την ανάγκη σημαντικής εντατικοποίησης των συνομιλιών.

Έχω επίσης εγείρει στους δύο ηγέτες τη σημασία να βλέπουμε προς το στόχο παρά να εστιάζουμε εξονυχιστικά στο πρόβλημα.

Η ατμόσφαιρα σήμερα ήταν αρκετά θετική. Έχω εντυπωσιαστεί από τη δέσμευση των δύο πλευρών να συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες για τη δημιουργία μιας ενωμένης Κύπρου.

Και οι δύο ηγέτες έχουν κάνει σαφές ότι στοχεύουν στην επίτευξη μιας συνολικής λύσης το συντομότερο δυνατόν.

Δήλωσα στον κ. Χριστόφια και στον κ. Έρογλου ότι ενώ συμφωνώ ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι υπό Κυπριακής καθοδήγησης και Κυπριακής ιδιοκτησίας θα ήμουν έτοιμος να προσφέρω μια ενισχυμένη ανάμιξη των Ηνωμένων Εθνών άνευ βλάβης προς αυτή τη βασική αρχή.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι και οι δύο ηγέτες έχουν αποδεχθεί την προσφορά μου.

Άδραξα επίσης την ευκαιρία να υπενθυμίσω και στους δύο ηγέτες τις παραμέτρους της συμφωνίας την οποία αγωνιζόμαστε να επιτύχουμε όπως περιγράφονται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να εισέλθουν σε μια εντατική περίοδο συνομιλιών των διαπραγματεύσεων για τα θεμελιώδη θέματα όταν επιστρέψουν στο νησί.

Θα επικεντρωθούν στο να ξεπεράσουν τα δύσκολα θεμελιώδη θέματα.

Έχω την προσδοκία ότι μέχρι τον Οκτώβριο οι ηγέτες θα είναι σε θέση να αναφέρουν ότι πέτυχαν συγκλίσεις σε όλα τα θεμελιώδη θέματα και να συναντηθούμε τον ίδιο μήνα στη Νέα Υόρκη.

Αυτό θα οδηγήσει τις συνομιλίες για το κυπριακό κοντά στην ολοκλήρωσή τους και θα μου επιτρέψει να υποβάλω θετική Έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα.

Θα ανοίξει επίσης το δρόμο για μένα έτσι ώστε να εργαστώ με τις πλευρές προς την κατεύθυνσης της σύγκλισης μιας τελικής, διεθνούς διάσκεψης.

Είμαι επίσης ευτυχής να αναφέρω ότι οι ηγέτες έχουν συμφωνήσει ότι πρέπει να αρχίσουν να οικοδομούν υποστήριξη για μια συνολική λύση.

Το κοινό και στις δύο πλευρές έχει κουραστεί. Και οι δύο ηγέτες πρέπει να ανανεώσουν την ελπίδα και τον ενθουσιασμό για μια λύση.

Έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη να αρχίσουν να προετοιμάζουν τις αντίστοιχες κοινότητες τους για τους συμβιβασμούς που απαιτούνται για μια λύση και για την προοπτική της συμβίωσης σε μια ενωμένη Κύπρο.