01/07/2011
Σε πακέτο μέτρων με στόχο την άμεση δρομολόγηση διαρθρωτικών αλλαγών και εξορθολογισμό των δημοσίων οικονομικών, αποφάσισε η Κυβέρνηση με τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτή, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.
Σε δηλώσεις του σήμερα προς τους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Η Κυβέρνηση, μαζί με τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ που συμμετέχουν σ’ αυτήν, συμφώνησαν σε πακέτο μέτρων για άμεση δρομολόγηση διαρθρωτικών αλλαγών και εξορθολογισμό των δημοσίων οικονομικών. Το πακέτο μέτρων θα κατατεθεί στη σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων για την οικονομία, που έχει συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την ερχόμενη Παρασκευή 8 Ιουλίου στις 5 μ.μ. Στόχος είναι η επίτευξη συναίνεσης και συμφωνίας, και η ανάληψη κοινής ευθύνης για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την παγκόσμια οικονομική κρίση και την εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας.
Δημοσιονομικοί στόχοι:
Ετοιμασία τριετούς προγράμματος μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος με έμφαση στον έλεγχο των δαπανών στη βάση των δεσμεύσεων και των στόχων που έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο θα υποβληθεί προς έγκριση μαζί με τον προϋπολογισμό του 2012.
Άμεσα μέτρα συγκράτησης δαπανών:
1. Επίσπευση της κατάργησης των ημικρατικών οργανισμών που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους, όπως ήδη έχει αποφασίσει την κατάργησή τους το Υπουργικό Συμβούλιο (Κυπριακός Οργανισμός Γάλακτος, Συμβούλιο Ελαιοκομικών Προϊόντων, Συμβούλιο Πατατών).
2. Κατάργηση των κενών θέσεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα οι οποίες δεν κρίνονται απόλυτα αναγκαίες. Πιθανές εξαιρέσεις δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 10% του συνόλου των κενών θέσεων.
3. Μείωση του αριθμού των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με υιοθέτηση της πολιτικής μόνο μια πρόσληψη ανά τέσσερις αφυπηρετήσεις (κατά προσέγγιση), με στόχο τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά πέντε χιλιάδες τα επόμενα πέντε χρόνια.
4. Εφαρμογή του θεσμού της εναλλαξιμότητας. Για τους νεοεισερχόμενους οι όροι εργοδότησης να είναι τέτοιοι ώστε να διευκολύνεται περαιτέρω η εναλλαξιμότητα.
5. Περαιτέρω μείωση των υπερωριών κατά 5% το 2011 (σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2011) και 20% το 2012 σε σχέση με το 2011.
6. Συμφωνήθηκε ο στόχος μείωσης του κόστους μισθοδοσίας των νεοεισερχομένων στη δημόσια υπηρεσία. Το Υπουργείο Οικονομικών ανέλαβε ευθύνη άμεσης διαμόρφωσης συγκεκριμένων σεναρίων για την υλοποίησή του.
7. Έναρξη διαλόγου για δικαιότερη κατανομή της ΑΤΑ.
Προτάσεις για το Συνταξιοδοτικό:
1. Ένταξη των νεοεισερχομένων στο Ταμείο Συντάξεων των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
2. Ο υπολογισμός της σύνταξης και του εφάπαξ να γίνεται με βάση τον μέσο όρο των μισθών των τελευταίων τριάντα μηνών αντί του μισθού του τελευταίου μήνα.
3. Μερική συνεισφορά των υφιστάμενων υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
4. Αναπροσαρμογή του ποσοστού συνεισφοράς στο ταμείο για χήρες και ορφανά.
5. Κατάργηση της αυτόματης αναπροσαρμογής των υφιστάμενων συντάξεων στην περίπτωση καταβολής γενικών αυξήσεων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.
Κοινωνικές παροχές:
1. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, η Κυβέρνηση και τα δυο κόμματα δεσμεύονται να καταλήξουν σε κοινή συμφωνία για τη στόχευση κοινωνικών παροχών και επιδομάτων.
2. Μέχρι το τέλος του χρόνου να ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του συστήματος δημοσίων βοηθημάτων.
Μέτρα για αύξηση των εσόδων:
1. Συζήτηση εντός σύντομου χρονικού διαστήματος των εκκρεμούντων νομοσχεδίων για πάταξη της φοροδιαφυγής καθώς και άλλων προτάσεων που προέρχονται από το Συνδικαλιστικό Κίνημα.
2. Αναθεώρηση των συντελεστών φορολογίας στην ακίνητη περιουσία για διάστημα τριών χρόνων και μέχρι την επανεκτίμηση των αξιών ακίνητης περιουσίας από τιμές του 1980 σε σημερινές τιμές.
3. Εισαγωγή τέλους για όλες τις εγγεγραμμένες εταιρείες με κλιμακωτό τρόπο.
4. Εισαγωγή φορολογίας επί του οφέλους από την αλλαγή πολεοδομικών ζωνών με την εμπορική ανάπτυξη.
Είναι αυτονόητο ότι για όσα μέτρα χρειάζεται η συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, θα αναπτύξει διάλογο μαζί τους.
Για την οριστικοποίηση και εφαρμογή των πιο πάνω προτάσεων θα δημιουργηθεί άτυπος μηχανισμός επισκόπησης, από την κυβέρνηση και τη συμμετοχή των δύο κομμάτων».
Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση έχει υπολογίσει το ποσό με το οποίο θα επωφεληθούν τα κρατικά ταμεία από τα μέτρα αυτά, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτά θα λεχθούν, όπως και διάφορες άλλες συνισταμένες, προεκτάσεις και τεχνικές λεπτομέρειες των μέτρων στη σύσκεψη που θα γίνει με τα κόμματα. Έτσι και αλλιώς υπάρχουν μέτρα που θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή – και θα πρέπει να συζητηθούν – και μέτρα που δεν είναι ζητήματα νομοθετικής ρύθμισης, αλλά συμφωνίας με τους κοινωνικούς εταίρους και θα συζητηθούν και αυτά».
Σε ερώτηση ποιος είναι ο στόχος της Κυβέρνησης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο στόχος της Κυβέρνησης, για τη διαμόρφωση αυτού του πακέτου μέτρων, είναι οι υποχρεώσεις που έχουμε έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που αφορούν τους συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους, καθώς και η εξυγίανση της οικονομίας και η διενέργεια διαρθρωτικών αλλαγών. Άρα, οι στόχοι είναι και αριθμητικοί και ποιοτικοί».
Σε ερώτηση αν με τη συμφωνία Κυβέρνησης – ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ για το πακέτο μέτρων εξαφανίζεται και η όποια σεναριολογία για συνέχιση ή μη της συνεργασίας της Κυβέρνησης με το ΔΗΚΟ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτή είναι εξαγγελία για την οικονομία. Η οικονομία είναι ένα πολύ βασικό ζήτημα που αφορά ασφαλώς την Κυβέρνηση και τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτή, είναι ένα ζήτημα, όμως, που αποτελεί εθνική υπόθεση έχοντας υπόψη την παγκόσμια οικονομική κρίση και τις συνθήκες μέσα στις οποίες εργαζόμαστε και διερχόμαστε, άρα είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Από ’κει και πέρα αυτά είναι για μετέπειτα. Όμως, να υπενθυμίσω ότι η συζήτηση αυτή είχε γίνει και προηγουμένως, είναι πολύ φυσιολογικό τα κόμματα που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση, μαζί με την Κυβέρνηση, να συζητούν, να διαβουλεύονται και να καταλήγουν σε διάφορες κοινές αποφάσεις για να υπάρχει και η κοινή πορεία, όπως και η κοινή ευθύνη για υλοποίηση των αποφάσεων. Άρα, είναι ένα σημαντικό στοιχείο το πακέτο μέτρων που έχει συμφωνηθεί αναφορικά με το παρόν και το μέλλον της συνεργασίας».
Κληθείς να πει πότε θα εγκριθεί και θα εφαρμοστεί το πακέτο μέτρων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «οι στόχοι πάντοτε είναι άμεσοι. Υπάρχουν μέτρα που ήδη είναι δρομολογημένα, άλλα που μπορούν άμεσα να δρομολογηθούν, να υιοθετηθούν και να υλοποιηθούν, υπάρχουν μέτρα, για τα οποία χρειάζεται να γίνει διάλογος και ο στόχος της Κυβέρνησης είναι αυτός ο διάλογος να γίνει άμεσα. Άλλωστε είμαστε έτοιμοι για το Συνταξιοδοτικό, σας έχω καταθέσει τις προτάσεις, οι οποίες προέρχονται από την αναλογιστική μελέτη που έχει γίνει αναφορικά με την προοπτική και βιωσιμότητα των Ασφαλιστικών Ταμείων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα – δεν είναι αυθαίρετα που έχουν διαμορφωθεί αυτές οι προτάσεις – και η Κυβέρνηση θέλει, και θα συνεχίσει να προσπαθεί να κινηθούμε το συντομότερο δυνατόν».
Σε ερώτηση πώς επιτεύχθηκε η τελική σύμπνοια της Κυβέρνησης με τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «είχε ξεκινήσει η συζήτηση και σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της συνεργασίας με μια από τις προτάξεις - φυσιολογικά αφού είναι και πολύ επίκαιρο και πιεστικό το θέμα - την οικονομία».
Ερωτηθείς αν έγιναν συναντήσεις γι’ αυτό το θέμα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «έγιναν συναντήσεις. Υπενθυμίζω ότι ο κ. Καρογιάν είχε επιδώσει τις προτάσεις του ΔΗΚΟ αναφορικά με την οικονομία στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ακολούθησε η συνάντηση του ΔΗΚΟ με το ΑΚΕΛ, όπου συζητήθηκαν τα ζητήματα που αφορούν την οικονομία και ολοκληρώθηκε αυτός ο κύκλος σήμερα το πρωί με την ολοκλήρωση της συζήτησης και της επίτευξης της συμφωνίας στη σύσκεψη που έγινε σήμερα το πρωί, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Σε ερώτηση γιατί δεν ανακοινώθηκε η συνάντηση το πρωί, ο κ. Στεφάνου απάντησε: «Επειδή ήταν μια εργασιακής υφής συνάντηση, εμείς θέλαμε να ολοκληρώσουμε πρώτα από όλα τη συζήτηση και να ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα αυτής της συζήτησης».
Ερωτηθείς ποια είναι τα ανησυχητικά σημεία που είχαν εντοπιστεί για να κινηθεί τόσο γρήγορα η Κυβέρνηση και τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτή, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η συγκεκριμένη συμφωνία και το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων δεν είναι άσχετο και ανεξάρτητο με τα όσα είχαν προηγηθεί στον διάλογο μεταξύ της Κυβέρνησης και των δύο κομμάτων. Άλλωστε αυτός ο διάλογος για την οικονομία είχε οδηγήσει στη διαμόρφωση και στη συμφωνία των δύο κομμάτων και της Κυβέρνησης σε ένα κυβερνητικό οικονομικό πακέτο που είχε κατατεθεί και ανακοινωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο. Προβληματισμός και συζήτηση αναφορικά με την οικονομία συνέχισε να υπάρχει διότι οι εξελίξεις ‘τρέχουν’ και γι’ αυτό, το σημερινό πακέτο είναι συνέχεια αυτής της συζήτησης και του προβληματισμού που είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό».
Κληθείς να πει αν το πακέτο αυτό θα σταλεί και στην Κομισιόν, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι ‘απειλές’ είναι οι Οίκοι Αξιολόγησης και ο ακριβός δανεισμός της χώρας με δεκαετές ομόλογο από τις διεθνείς αγορές, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν έχουμε χρησιμοποιήσει τις εξωτερικές αγορές. Με τη συγκεκριμένη εργασία που γίνεται από την Κυβέρνηση εδώ και καιρό, καλύπτουμε τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες και τα ζητήματα αναχρηματοδότησης του χρέους με μια ευέλικτη πολιτική που διασφαλίζει χαμηλότερα επιτόκια. Αυτό το πακέτο μέτρων αποτελεί και συνέχεια της προσπάθειας της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την παγκόσμια οικονομική κρίση και για την εξυγίανση των οικονομικών. Αυτό το μήνυμα πρέπει να το πάρουν οι αγορές και οι Οίκοι Αξιολόγησης που, εν πάση περιπτώσει μέχρι τώρα, να υπενθυμίσω ότι, θέτουν ως λόγο για την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία, κάτι για το οποίο εμείς ως Κυβέρνηση διαφωνήσαμε λέγοντας, και είμαστε πεπεισμένοι για αυτό, ότι το τραπεζικό μας σύστημα είναι ισχυρό, υγιές και συνεισφέρει στην κυπριακή οικονομία και όχι μόνο».
Ερωτηθείς αν με δεδομένη τη σύσκεψη της Κυβέρνησης με τα κόμματα για την οικονομία υπάρχει ενδεχόμενο διαφοροποίησης του πακέτου μέτρων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Κυβέρνηση θα πάει στη σύσκεψη με συγκεκριμένες προτάσεις - και αυτή είναι η συγκεκριμένη πρόταση της Κυβέρνησης - και θα ακούσει τι έχουν να πουν και να προτείνουν τα κόμματα. Στόχος είναι να επιτευχθούν οι μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις, διότι αυτή η συναίνεση θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα διεθνώς ότι υπάρχει μια εθνική, ενωτική προσπάθεια στην Κύπρο για αντιμετώπιση των δυσκολιών και για εξυγίανση της οικονομίας, λέγοντας ταυτόχρονα ότι όλοι έχουμε καθήκον να διαφυλάξουμε το παρόν και την προοπτική της κυπριακής οικονομίας. Διότι η κυπριακή οικονομία μέχρι τώρα ανταποκρίνεται θετικά στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα εξ ου και οι δημοσιονομικοί στόχοι της περασμένης χρονιάς εκπληρώθηκαν, πράγμα που δείχνει ότι η κυπριακή οικονομία, παρά τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις της, έχει ζωτικότητα και τις δυνάμεις για να παρουσιαστεί ακόμη πιο δυνατή και δυναμική. Με την υλοποίηση αυτών των μέτρων θα δώσουμε τη δυνατότητα στην οικονομία να ανταποκριθεί και στις άμεσες απαιτήσεις, αλλά ταυτόχρονα να έχει και μια σίγουρη προοπτική».
Ερωτηθείς για το μέτρο που αφορά τις κλίμακες των νεοεισερχομένων στη Δημόσια Υπηρεσία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «στη βάση του στόχου της μείωσης του κόστους, το Υπουργείο Οικονομικών έχει αναλάβει συγκεκριμένη ευθύνη να ετοιμάσει διάφορα σενάρια για τα οποία θα συζητήσουμε για το τι θα κάνουμε. Ο στόχος είναι όμως η μείωση του κόστους στη μισθοδοσία».
Κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» αναφορικά με ταξίδια του Υπουργού Εξωτερικών στο εξωτερικό, ο κ. Στεφάνου παρέπεμψε σε γραπτή ανακοίνωση του Υπουργού Εξωτερικών, ενώ ερωτηθείς αν η ανακοίνωση καλύπτει και άλλα ερωτηματικά που ηγέρθησαν για το θέμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι θα απαντηθούν από το Υπουργείο Εξωτερικών «με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, με συγκεκριμένους αριθμούς και λεπτομέρειες».
Σε ερώτηση αν η Κύπρος έχει συζητήσει με την Πολωνία θέμα ανάληψης πρωτοβουλίας για το Κυπριακό από την τελευταία, υπό το φως και της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Πολωνία για αυτό το εξάμηνο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «οι ευρωπαϊκές Προεδρίες είναι ευρωπαϊκές Προεδρίες και όπως επιβάλλει η Συνθήκη της Λισσαβόνας για την εκ περιτροπής Προεδρία 18 μηνών με την Πολωνία και τη Δανία, έχουν συμφωνηθεί οι κοινοί στόχοι που έχουν να κάνουν με ζητήματα που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει στην εκάστοτε προεδρεύουσα χώρα και κατά πρώτο και κύριο λόγο, φυσιολογικά, τα ζητήματα είναι αυτά της οικονομίας και ιδιαίτερα το θέμα της διαμόρφωσης μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού για την Ευρωπαϊκή Ένωση της περιόδου 2014-2020. Από κει και πέρα η κάθε Προεδρία, η κάθε χώρα, θέτει τους δικούς της ιδιαίτερους στόχους. Για το Κυπριακό είναι γνωστές ποιες είναι οι θέσεις μας για τον ρόλο και τη δυνατότητα εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για το πώς μπορεί και πρέπει να βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίλυση του Κυπριακού. Ειδικά παραπέμπω στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2009 και του 2010, όπου διαπιστώνεται ότι η Τουρκία δεν έχει έμπρακτα εργαστεί προς την κατεύθυνση της λύσης και την καλεί να εργαστεί στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, έτσι ώστε να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού. Στη βάση αυτού του στόχου εργαζόμαστε και εμείς».